Istaknuto

ZABUM Voice: UNICEF i Mreža mladih Hrvatske za mentalno zdravlje mladih

Foto: Canva
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ova je vijest namijenjena svim mladima u Hrvatskoj koji žele doprinijeti sebi i drugima svojih godina, kao i mladima koji pripadnost i mogućnost sudjelovanja u zajednici još nisu osvijestili u sebi. Mentalno zdravlje, pogotovo u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, postaje sve važnije. Mladi su skupina čije je mentalno zdravlje posebno pogođeno situacijom u kojoj se nalazimo i sadašnjim načinom života. Pitanja je mnogo, ali kako se osjećate ne smije ostati samo za vas. Ostanite s nama i saznajte što su pripremili Mreža mladih Hrvatske i UNICEF.

Svi su upoznati s UNICEF-om, a za one koji ne poznaju Mrežu mladih Hrvatske (Croatian Youth Network), ona je savez 65 udruga mladih koje rade za dobrobit mladih na teritoriju Hrvatske. Mreža mladih Hrvatske heterogena je platforma koja programski povezuje raznorodne organizacije (kulturne, manjinske, zagovaračke, ekološke i sl.). Organizacije kojima je u zajedničkom interesu razvijati politike za mlade, kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj, odnosno lokalnoj razini. Više o suradnji i tome kako sudjelovati rekla mi je Ivona Eterović, projektna i programska suradnica saveza Mreža mladih Hrvatske.

ZABUM Voice anketa

Projekt je pokrenuo UNICEF u suradnji s Mrežom mladih Hrvatska u sklopu većeg, globalnog projekta pod nazivom U-Report. Ta globalna platforma „prikuplja mišljenja mladih iz 75 različitih zemalja, a do sada se više od 12 milijuna mladih uključilo u ispunjavanje anketa. Neke ankete su globalne i prisutne u svim zemljama, ali isto tako je uobičajena praksa da se ispituju problemi specifični za određenu zemlju. Svi podaci po zemljama dostupni su na web stranici U-Reporta, ispričala mi je Ivona.

Ideja ove platforme je poticanje mladih da dijele svoja mišljenja o pitanjima koja su im važna, objašnjava Ivona. Mladi su odabrali naziv ZABUM, točnije „Za budućnost mladih“. Dobivene podatke Unicef i MMH koristit će za poboljšanja svojih programa za mlade, ali i generalno za poboljšanje položaja mladih u našem društvu.

Teme kojima se bavi anketa

„Trenutno se bavimo temom mentalnog zdravlja, ali u budućnosti se želimo dotaknuti i tema okoliša, zapošljavanja i stanovanja, objašnjava Ivona. Dodaje da u Mreži mladih Hrvatske znaju da su neke teme bile manje u fokusu i upravo zato im trebaju odgovori mladih. „Izazovi i percepcije nas iz udruga nisu identične potrebama samih mladih. Tako da se stvarno nadamo da ćemo motivirati mlade da progovore više o svojim problemima kako bi znali obratiti pažnju na njih i raditi na rješavanju istih“, ohrabruje Ivona.

Kako sudjelovati? Jednostavno je

Potrebno je samo posjetiti Facebook stranicu ZABUM – Za budućnost mladih i u Messenger poslati riječ „anketa“. Tako će se pokrenuti automatska registracija.

Odgovori su anonimni i svaka mlada osoba dobiva poseban kod putem kojeg su skriveni njihovi podaci. Anonimnost se jamči i obradom podataka na grupnoj razini.

Foto: facebook.com/zabuducnostmladih

O brojkama Ivona kaže da se nadaju da će kroz godinu dana skupiti nekoliko tisuća redovnih sudionika (budi među njima :)). I prije dosega tih brojki pratit će rezultate i uspoređivati ih s očekivanjima i istraživanjima. Cilj je rezultate tih anketa pretvoriti u konkretne mjere i odluke koje ćemo zatim prezentirati institucijama i od njih tražiti da postupe prema njima. Važno je naglasiti da je ideja projekta uključiti institucije relevantne za mlade, poput Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade ili Ministarstva znanosti i obrazovanja i druge da s nama predlažu teme i da prihvate odgovore kao važan doprinos u svom radu. Naš cilj je da odgovori u anketama, kroz naše zagovaranje, dovedu do stvarnih promjena“, prenosi Ivona.

Problemi mladih kod nas

U MMH smatraju da se u Hrvatskoj često donose zakoni i propisi koji utječu na mlade bez da se mlade išta pita. „Sjetite se samo odluke o državnoj maturi iz proljeća 2020. godine, pitalo se za mišljenje Ministarstvo, fakultete, srednje škole, razne institucije, ali rijetko tko je pitao same srednjoškolce za mišljenje i pozvao ih da predlože rješenje“, napominje Ivona. „Ideja je da ova platforma bude jedna od mogućnosti kako da institucije dobiju odgovore na konkretne i specifične teme, a mladi mogućnost da se izraze znajući da će netko to pročitati, imati na umu i uzeti u obzir“, dodaje.

Suradnja UNICEF-a i MMH započela je u ljeto 2019. Suradnju smatraju super spojem, jer je UNICEF tražio partnera u organizaciji koja djeluje i nacionalno i lokalno. S obzirom na COVID-19, dio programa MMH na kojima trenutno rade prebačeni su online, što je bilo dosta izazovno. Dovršeno je i objavljeno istraživanje o percepciji mladih o promjenama koje je u Hrvatskoj donijelo članstvo u EU. Također, održana je i serija tribina pod nazivom „A kako je tebi?“, čiji je cilj ispitati i ukazati na probleme s kojima se susreću mladi u ovo izazovnom razdoblju. Mentalno zdravlje kao tema na Ziheru nije novost, možete pročitati više članaka koje smo pisali u sklopu Mjeseca mentalnog zdravlja.

Dragi naši mladi, sudjelujte, neka se vaš glas čuje. Do sljedećeg susreta budite ziher i čuvajte se.

Be social

Komentari