Glazba

Najpoznatiji hrvatski zbor “Ivan Goran Kovačić” prima nove članove

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić” prima nove članove! Velika audicija za najpoznatiji hrvatski amaterski zbor održat će se u dva termina; u subotu, 8. listopada i u utorak, 11. listopada u 19 sati u prostorijama FER-a (dvorana B5, Unska 3, Zagreb).

Princip audicije izuzetno je jednostavan i lak za kandidata; dovoljno je pokazati raspon glasa ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci. Za članstvo nisu potrebni ni glazbena naobrazba ni glazbeno iskustvo jer zbor “IGK” je mjesto gdje se potpuni amateri mogu baviti vrhunskom umjetnošću. Preko stotinu Goranovaca, predvođenih maestrom Lukom Vukšićem, s nestrpljenjem iščekuju nove članove obitelji Akademskoga zbora “IGK”.

Nastupi sa svjetskim solistima, na humanitarnim spektaklima, inauguraciji…

Članstvo u Goranovcima donosi užitak muziciranja, druženja, putovanja, ali i dašak zvjezdanog glamura pod svjetlima pozornice. Zbog čestih proba viđaju se tri puta tjedno, što atmosferu u Zboru čini opuštenom i prijateljskom. U ovom, kako to Goranovci vole naglasiti, obiteljskom ozračju, nastaju izvedbe vrhunskog klasičnog repertoara, u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, ali i važnim hrvatskim institucijama. Pored redovnih koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, zbor “IGK” proteklih je godina surađivao s Josipom Lisac, Maksimom Mrvicom, Tonyjem Cetinskim, Joséom Carrerasom i Invom Mulom, poznatoj po ariji iz filma Peti element.

Goranovci su 2014. u zagrebačkoj Areni nastupili uz talijanskog slavuja Andreu Bocellija, a 2015. poveli su publiku u svijet filma uz veličanstvenog oskarovca Ennija Morriconea. Gostovali su u Bochumu i u Izraelu, gdje su, na poziv Izraelskog simfonijskog orkestra i njihovog osnivača i dirigenta Noama Sheriffa, izveli četiri uzastopne izvedbe Mahlerove Osme simfonije.

Zapjevali su  na svečanoj inauguraciji Predsjednice Republike Hrvatske, a rado su se odazvali i pozivima na koncerte povodom Dana grada Zagreba na Trgu Franje Tuđmana i Dana državnosti na Bundeku, na otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara, Gričke ljetne večeri 2016. te na humanitarne koncerte Korak u život, Koncert za život za Zakladu Ana Rukavina te koncert Rotaryja za kupnju aparata za rano otkrivanje problema s vidom kod novorođenčadi u Klaićevoj bolnici. Ljetos su oduševili Mozartovim Requiemom na Niškoj tvrđavi.

Kruna djelovanja obitelji Goranovaca svakako je još jedna nagrada Porin, koju su ove godine osvojili u kategoriji “Najbolji album klasične glazbe”: Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić” pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića za Mozartov Requiem. (Podsjetimo, prvoga Porina Goranovci su dobili 1995. za Hrvatsku misu Borisa Papandopula u kategoriji ”Najbolje ponovno izdanje (izvan pop/rock glazbe)”.

Foto: Press
Foto: Press
Kroz instituciju IGK prošli Arsen Dedić, Vice Vukov i brojni drugi

U obitelji Goranovaca svojedobno su bili i neki poznati članovi iz hrvatskog javnog života –  glazbenici Arsen Dedić i Vice Vukov, televizijski voditelj Aleksandar Stanković, novinar Domagoj Jakopović Ribafish. Generacije koje su prošle kroz zbor dio su snažne tradicije i društvene uloge institucije “IGK” u Hrvatskoj. Akademski zbor “IGK” postoji 68 godina, tijekom kojih je s 4000 aktualnih i bivših članova održao 200 proba godišnje, nastupao u 20 zemalja, 60 gradova, na 15 jezika, s 30 orkestara te je pod ravnanjem 60 dirigenata održao više od 1600 koncerata i na njima izveo bezbroj skladbi. Više Zboru IGK pronađite na poveznici.

Be social

Komentari