Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Izvedbene umjetnosti

Godišnji koncert folklornog ansambla “Ivan Goran Kovačić” u Lisinskom

07.06.2017. Tim HrvaćaninFoto: Martina Kenji / facebook.com/FaIvanGoranKovacic
Vrijeme čitanja: 2 minute

Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” ove će subote, 10. lipnja, održati svoj godišnji koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Popularni Goranovci jedan su od najslavnijih i najboljih hrvatskih folklornih ansambala. FA IGK djeluje od 1948. godine u sklopu istoimenog studentskog kulturno-umjetničkog društva, a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Kovačić nesumnjivo spada u sam vrh kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, a po kvaliteti su vjerojatno i prvi ansambl nakon nacionalnog ansambla LADO.

Kroz gotovo 70. godišnju povijest Goranovci su srasli s identitetom grada Zagreba, posebice zagrebačke Opatovine na kojoj se nalaze prostorije društva. Nezamislivo je (ili je barem nekada bilo) da jedan Zagrepčanin ne zna za Goranovce s Opatovine. Inače, osim folklornog ansambla, u sklopu SKUD-a djeluju i slavni akademski zbor, harmonikaški orkestar, kazališna sekcija, muški vokalni ansambl i sekcija međunarodnog folklora, a ujedno su i organizatori Goranovog proljeća.

Folklorni ansambl na svojem repertoaru ima više od 30 koreografija ponajboljih hrvatskih koreografa i etnologa, a nastupali su u većini europskih zemalja, zatim u SAD-u, Kanadi, Kini, Brazilu, Venezueli, Peruu, Meksiku, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu. Veliko bogatstvo ansambla predstavlja i 520 kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, djelom originalnih, a djelom rekonstruiranih, od kojih se neke procjenjuju kao muzejska vrijednost. Posebno valja istaknuti tri studijska albuma koja su snimili u proteklih desetak godina: “60 godina Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić“, album marijanskih hodočasničkih pjesama “O, mila Majko nebeska” te album božićnih napjeva “Oj Betleme, Betleme“, a za njih su dobili i više nominacija za Porin.

FA “Ivan Goran Kovačić” na svojem će godišnjem koncertu pod nazivom “Igra dragi s dragom” izvesti impresivnih 12 koreografija. Ovakvoj formi ne može parirati nijedan drugi amaterski ansambl. Među tim koreografijama su i pravi folkloraški hitovi koji iznova oduševljavaju publiku, koreografija baranjskih plesova i pjesama “Od Petarde do Ižipa” Krunoslava Šokca te koreografija pjesama i plesova Zelinskog Prigorja “Po zelinskom kraju” Ivice Ivankovića. Publika će ponovno u izvedbi Goranovaca moći vidjeti i slavne koreografije Zvonimira Ljevakovića “Prigorski plesovi”, “Vrličko kolo” i “Dalmatinsko kolo – poskočica Linđo”. Naime, nekoliko godina bilo im je zabranjeno izvoditi njegove koreografije (kao zbog “autorskih prava”, a zapravo zbog mutnih poslova na folklornoj sceni, no to je druga tema).

Osim navedenog, bit će tu i plesovi i pjesme Hrvata Bunjevaca, Moslavine, Jaskanskog Prigorja, Sesvetskog Prigorja, Međimurja, Livna i starogradskih splitskih plesova. Koncert će izvoditi 60 plesača, pjevača i svirača, a program su osmislili umjetnički voditelj Dubravko Radić, inače nacionalni prvak ansambla Lado, voditelj pjevanja Tomislav Habulin i voditelj tamburaškog orkestra Mario Pleše. Ulaznice po cijeni od 40 kuna možete kupiti na blagajni KD Lisinski, no u pretprodaji ih možete kupiti i za 30 kuna, ako se uputite u prostorije ansambla na Opatovinu 11.

Ako ste dosad s folklorom bili upoznati samo putem seoskih smotri koje se održavaju za vrijeme lokalnih dana općine ili preko emisije “Lijepom našom”, učinite si uslugu i otiđite na koncert FA “Ivan Goran Kovačić”. Ne samo da ćete se odlično provesti, već ćete ljepotu i bogatstvo hrvatskog folklora doživjeti u njegovom najboljem izdanju.

(Visited 488 times, 1 visits today)

Komentari