Vizart

Noć muzeja 2017: Programi i izložbeni postav diljem Hrvatske

noć muzeja
Foto: Facebook.com/nocmuzejahr
Vrijeme čitanja: 5 minute

Noć muzeja postala je zaista nezaobilazan kulturni događaj s ciljem poticanja daljnjeg prepoznavanja muzeja kao dinamičnih institucija koje potiču istraživanje, inovativnost i kreativnost. Već dvanaestu godinu zaredom, ovaj događaj u sklopu kojega se promovira baština i njen utjecaj, od velike je važnosti i za interakciju muzeja sa svojim okruženjem i stvaranjem nove publike.

Glazba kao tema Noći muzeja 2017. odabrana je u cilju prezentiranja i popularizacije glazbene baštine i njene muzealizacije. Izlošci predstavljaju skladatelje, dirigente, pedagoge, izvođače i sakupljače glazbene baštine, glazbene kritičare, instrumente, uređaje za reprodukciju zvuka, glazbenih zapisa te druge predmete vezane uz temu glazbe.

I tijekom proteklih događanja u Noći muzeja glazba je nalazila svoje mjesto u muzejskim programima, a sada se čuju i šuškanja o osnivanju Muzeja glazbe.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Noć muzeja 2017. u zanimljivim bojama ovogodišnjih gradova sudionika

Započinjemo s vječno zanimljivim, jedinstvenim gradom Rijekom koji 27. siječnja nudi bogat program, ponajviše zbog promocije i kandidature grada za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Stoga, u Rijeci gotovo da i nema kulturne institucije koja te noći neće biti otvorena. Istaknut ćemo samo neke koje nam se čine najzanimljivijima. Zavičajni muzej Drenova, nekadašnjega pograničnog područja, bavit će se upravo temom granice. Od predavanja koje će održati Tea Perinčić pa do govora karikatura o granici.

Muzej grada Rijeke poziva na dvije trenutno postavljene izložbe, Tradicijske barke Jadrana kojom se izlaže hrvatska pomorska baština, te Kazalište priča o povijesti riječkog teatra i njegove zgrade. Prvi se put Noći muzeja pridružuje riječka Akademija primijenjenih umjetnosti. Pripremili su izložbu o Akademiji kroz povijest gdje će studenti izložiti svoje radove, a u pripremi je i glazbeni program. Iste će večeri Fotoklub Rijeka Galeriju Principij pretvoriti u veliki laboratorij za razvijanje analognih fotografija, što je prilika da se podsjetimo ili prvi put uđemo u svijet fotografije kakva je bila prije mobitela i Instagrama.

Karlovac ove godine nudi još bogatiji program u Noći muzeja. Novost je slatkovodni akvarij Aquatika, pravi hit među domaćim i stranim turistima. Medijsko priopćenje ističe da posjetitelje čeka spektakularan susret vatre i vode. U 18 sati kreću POI performansi s vatrom i ledom uz glazbu Jeana Michella Jarrea, a potom i prigodna POI radionica za djecu. Slijedi performans s velovima i glazbeni program, točnije koncert benda Nos Tress. U 20,30 održat će se show s vatrenim lepezama i još jednim POI performansom, a u 22 sata grupni plesni performans uz eko video.

Zavičajni muzej u Ogulinu, uz stalan postav muzeja, te otvorena vrata sjeverne kulice Frankopanskog kaštela, posjetiteljima priprema i dvije izložbe. Život i djelo hrvatskog slavuja – Ilme de Murske, te izložbu starih knjiga i dokumenata iz fundusa muzeja. Nakon toga, koncert održavaju mali glazbenici iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić, a u 21 sati vokalna skupina KUD Klek i Hrvatsko pjevačko društvo Klek. Od 22 sata posjetitelje će animirati DJ Kristijan Vukojević uz glazbu 90-ih.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Neočekivane izložbe i program u manjim gradovima

Zanimljivo događanje, uz stalni postav u Kaštelu Zrinskih, odvijat će se u Brodu na Kupi. Riječ je o organizaciji izleta iz Rijeke u Brod na Kupi. Organizirani obilazak baštine ove se godine odnosi na noćno istraživanje špilje Vrelo u Fužinama i kulturno povijesnu zbirku Lič Etno udruge Sv. Juraj, te posjet Kaštelu Zrinskih i njegovom stalnom postavu Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Započinje se s Kako i zašto životinjske vrste komuniciraju? u stručnom vodstvu kroz Stalni postav lovstva, šumarstva i ribolova. Znate li kako i zašto životinje stvaraju zvukove? – radionica za djecu i obitelji, te Neobični glazbenici u našim zbirkama – projekcija i kratka radionica za sve posjetitelje i glazbena slušaonica i druženje uz toplo piće i buhtle.

Malinska i Galerija sv. Nikole u sklopu Noć muzeja 2017. priređuje raznovrstan program. Osim obrade ovogodišnje teme manifestacije Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, bit će riječi i o bodulskoj škrbnosti, odnosno o životu naših predaka na otoku Krku. Dat će se osvrt i na održane Dubašljanske kolejane, a uz to će biti prezentirana jela dubašljanskoga kraja. Posjetiteljima će biti omogućen posjet još nekim značajnim lokalitetima na području Općine Malinska-Dubašnica.

Muzej betinske drvene brodogradnje svoja vrata otvara u 18 sati kada će ondje službeno otpočeti druga po redu Noć muzeja. U stalnom muzejskom postavu može se pogledati dokumentarac o betinskim brodograditeljima Vanka škvare ciko mandroča. Najmlađi posjetitelji moći će zaigrati interaktivnu 3D igru Betinski brodograditelj. U Noći muzeja 2017. također će se moći razgledati izložba starih uređaja za reprodukciju zvuka. Od gramofona, starih radio-uređaja, tranzistora, magnetofona i kazetofona, kao i nosača zvuka. U dijelu programa rezerviranom za najmlađe vidjet ćemo zašto djeca vole glazbu i poslušati koncert polaznika Glazbene škole Vjekoslava Kaleba. Očekuje nas i projekcija utjecajnih glazbenih filmova kao i bogat izbor glazbe u slušaonici s naglaskom na žanrove 20. stoljeća.

Grad Buje u Etnografskom muzeju Buje Museo etnografico di Buie za Noć muzeja 2017. priprema radionicu Upoznajmo Bajs u suradnji s Muzejem drvenih glazbala MuBajs iz Završja. Program se nastavlja otvorenjem izložbe fotografija Branimira Turkalja, Fotografske transformacije: Noćna Muzika u Galeriji Orsola.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Manje znane, ali edukativne izložbe u Noći muzeja 2017.

Grad Vukovar i ove godine Noć muzeja obilježava u skladu s ovogodišnjom temom. Stalni muzejski postav izlaže arheološke predmete koji su u vremenu 3. tisućljeća pr. Kr. služili kao instrumenti. U sklopu gostujuće izložbe Školski muzej otkriva Bertuchovo carstvo Vučedolu priređuje se pedagoška radionica za djecu zbora Vukovarski Golubići. Djeca će za vrijeme trajanja radionice izrađivati instrumente – šuškalice. U suradnji s Dubravkom Lemac i Tomislavom Livajom održat će se predavanja na temu utjecaja glazbe kroz povijest i na temu arhaične glazbe. Također će se održati i pokazna radionica izrade arhaičnih glazbala od trske.

Program Muzeja grada Krapine u Noći muzeja bit će u znaku Festivala kajkavskih popevki,  jednog od najstarijih festivala u Lijepoj našoj (1966. – 2016.). Sve započinje otvorenjem izložbe Festival kajkavskih popevki Krapina (1966. – 2016.). Postav će obuhvatiti nosače zvuka sa dosadašnjih festivala. Programske i notne knjižice, plakati, fotografije, zbornici, filatelističke marke i FDC koverte izdane u prigodi festivalskih obljetnica. Nakon filma u kojem će publika slušati najpopularnije kajkavske popevke slijedi Zvonil je kaj – organizirano je druženje sa sudionicima dosadašnjih festivala, evociranje uspomena na početke festivala u Krapini. Svoja sjećanja na prve godine festivala u razgovoru sa Željkom Slunjskim ispričat će Elvira Voća, Gabi Novak, Višnja Korbar, Radek Brodarec, Zdenka Kovačićek Tanja Mršić.

Dubrovnik i Umjetnička galerija Dubrovnik u Noći muzeja u sklopu Feste 2017 Dubrovnik priprema još jedan tradicionalni koncert. Na DU Rock paradi! dubrovački će rockeri izvesti svoje autorske pjesme. Nastupit će: DaRiva, Valetudom Ad Libidum, Embassy 516, Didak, Lazzarin, Material Damage, Mystica, Banditen Strasse, Lapadske Tratinčice, Mihael Štaka i Vjetrovi s Dinare.
Tijekom noći predviđen je i posjet izložbi Francisa Bacona, jednog od najistaknutijih umjetnika modernog i suvremenog europskog slikarstva koji je po prvi put velikom izložbom crteža pastelom, olovkom i kolažima predstavljen u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Njegova jedinstvena izložba iz zbirke Ravarino naziva se Granice uma.

Slavonski Brod i Muzej Brodskog Posavlja donose izložbu Sakupljamo zajedno – prinove 2011. – 2015., a potom i projekciju Tradicijska glazba i baština, kao i mnogobrojne radionice naziva Glas najljepših instrumenata, Dobar glas daleko se čuje i Grafička radionica.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari