Glazba

Nova glazba: Seine, Mrtvo Zvono, Spleen G, Seven That Spells i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 3 minute

Činjenicu da smo već na sredini rujna pomogla nam je prihvatiti Majka Priroda. Nažalost, ne bez štete pa se moramo zapitati radimo li dovoljno da očuvamo ono što nam je od prirode ostalo. Niže temperature i nenadano obilne kiše usmjerile su nas na nove pobjede i nadolazeću jesen bez odmora pa je bilo nešto lakše ovoga puta pronaći nove singlove koje smo i ove srijede pripremili u rubrici Nova glazba.

Domaća glazba

Seine – Svog

Nekoliko dana uoči objave debitantskog albuma “Sno sna”, Seine su objavili Svog. Folk punk triu kumovao je Ivan Ščapec koji je nakon prestanka djelovanja Vlaste Popić posvetio punu pažnju ovom projektu. Letargična, ali ne i depresivna pjesma dobra je najava studijskog izdanja.

Spleen G – Shizofrenija

Spleen G sviraju i jazz i funk i hip hop i sve se to može lijepo čuti u novom singlu Shizofrenija, a album možemo očekivati u listopadu. Koncertno orijentirani bend do sada se najviše ponosi nastupom na INmusic festivalu i koncertom s Rambom Amadeusom. Bruno Rođak je autor grafičke podloge singla, a ako se dovoljno dugo gleda u središnju točku, možda se i može doći do stanja iz naslova pjesme.

Seven That Spells – Future Lords

Trinaest minuta traje novi singl Seven That Spells, Future Lords. Agresivno, odlučno i ritmično najavili su izlazak novog albuma i kraj trilogije “The Death And Resurrection Of Krautrock”, “OMEGA”, no do toga ćemo pričekati siječanj sljedeće godine. Da skrate čekanje, 22. prosinca će nastupiti u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Suicidal feat. Target – Ne diraj

Nakon što je prvotno predstavljen kao audio singl, Ne diraj je dobila zasluženi spot. Suicidal i Target odrepali su svojevrsnu odu Zagrebu kakvu se duže vremena nije moglo čuti. “Ne diraj Dinamo i plavo” odraz su odanosti glavnom gradu, a video uradak Matije Gečevića Khana podsjeća na one iz zlatnog doba Tram 11.

Mrtvo zvono – Oči su uvijek gladne

Dubrovački debitanti Mrtvo zvono predstavili su se prvim singlom Oči su uvijek gladne, a trio čine Ivan Jakić, Ivica Glunčić i Srđan Petric. Nikola Kapidžić i Srđan Petric autori su spota koji dočarava zatočenost dubrovačke scene, a iz koje se Mrtvo zvono pokušava izvući. Držimo fige da ovaj alt rock sastav u tome i uspije.

Vatra – Sekvoje

Vatra nakon dugo vremena ima novi singl. Riječ je o pjesmi Sekvoje koja najavljuje njihov deseti album. Pjevajući o međuljudskim odnosima pokušali su donijeti promjenu u zvuku. Ivan Dečak potpisuje tekst i glazbu, Jure Ferlina i Pavle Miholjević zaslužni su za produkciju, mix i mastering, a Filip Filković Philatz za spot.

Strana glazba

U2 – You´re The Best Thing About Me

U2 su se vratili! You´re The Best Thing About Me njihov je novi singl, drugi nakon duže pauze. Ljepota njihovog zvuka pojavila se ponovno u ovoj ljubavnoj pjesmi koja je donijela onaj zvuk zbog kojeg ih volimo. Istina, malo sladunjavo zvuče, ali nekako im ne mogu zamjeriti.

Foo Fighters – The Line

Sitno brojimo do izlaska novog albuma Foo Fightersa “Concrete And Gold”, točnije prekosutra će biti dostupan javnosti. Treći najavni singl je The Line, a zanimljivo je kako niti jedan od ta tri singla, osim izvođača i rock žanra, nemaju velike sličnosti. Očito nas čeka jako zanimljiv album.

Green Day – Too Dumb To Die

S aktualnog albuma “Revolution Radio” Green Day su objavili nekoliko singlova koji su bili njihov odraz kritike politike i društva. Too Dumb To Die nešto je drugačija pjesma u kojoj su idealizam i sanjarenje predstavljeni u onom mladenačkom punk rock ritmu i podsjećaju na njihove puno mlađe uratke. Ipak, zadržali su animiranu konstantu novih spotova.

Beck – Up All Night

Beck sa sobom uvijek donosi puno raznolikosti zvuka, a ovaj s novog singla Up All Night zvuči kao ljetni house hit i da ne znam da je njegov, ne bi mi baš privukao pažnju. Inače, za mjesec dana izlazi njegov novi album “Colors”, a ovo je najavni singl kojem je prethodio Dear Life.

Marilyn Manson – We Know Where You Fucking Live

Svoj povratak s We Know Where You Fucking Live najavljuje i Marilyn Manson. Početkom listopada bit će objavljen njegov novi album imena “Heaven Upside Down” koji fanovi jedva čekaju jer ovaj singl pokazuje da nije zaboravio na svoj zvuk.

Radiohead – Lift

Novi spot ima i Lift, pjesma Radioheada koja se nije našla na prvotnom izdanju albuma “OK Computer”, ali je uvrštena na reizdanje “OK Computer OKNOTOK 1997-2017“. Sasvim prigodno, video je snimljen u liftu. Kultni album doživio je dvadesetu obljetnicu, a izazvao je oduševljenje i nostalgiju.

Novu glazbu ovog je tjedna birala Vlatka Semenčić.

Be social

Komentari