Glazba

Nova glazba: Gordana Marković, Matija Cvek, Mašinko i drugi

Vrijeme čitanja: 4 minute

Nova glazba i ovoga tjedna donosi izbor najzanimljivijih novih singlova po izboru glazbene redakcije. Glasovanje za singl tjedna traje od srijede do srijede, a pobjednički singl automatski ulazi u konkurenciju za singl godine. Vi odlučujete koji novitet je zaslužio biti na prvom mjestu. Glasujte za svog favorita i donesite mu vječnu slavu!

Pobjednički singl prošlog tjedna je pjesma Tiho pada mrak moćne vokalistice Dienne.

Domaće i regionalne snage ovog tjedna odmjerit će Gordana Marković, Mašinko, Valentino Bošković, Vjeko, Matija Cvek, Kali Lago i Eco Trip. 

Strane preporuke za slušanje su Foo Fighters, Charlotte Cardin, Mogwai, Sia i Tom Jones. 


Glazbene novitete s domaće i regionalne scene možete nam slati na desk@ziher.hr s naznakom ‘Za novu glazbu’.


Domaća glazba

Gordana Marković – Idi tamo gdje je ljubav

Snijeg Gorskog kotara, prazne ulice Grožnjana i jedna sasvim obična priča ispričana unazad. Gordana Marković izvukla je i peti singl sa svog prvog samostalnog albuma „Obrisi” i pokazala kojim putem krenuti kada ti netko kaže Idi tamo gdje je ljubav. Spot koji morate pogledati do kraja kako biste saznali početak.

Mašinko – Perice

Prošlo je točno godinu dana od posljednjeg koncerta Mašinka u Vintage Industral Baru, a čini se kao da u ovakvoj atmosferi nismo bili već godinama. Uz Instagram storyje s tog nastupa koji čine spot uzdahnite tužno ‘Perice, kad ćemo opet ovako…’

Valentino Bošković – Arlecchino Dello Cosmo

Upute za slušanje Arlecchino Dello Cosmo – stavi noge u lavor tople vode, pojačaj zvuk, udahni duboko i zadrži dah 2 minute i 40 sekundi. Dobrodošli u dubine Valentina Boškovića, za razliku od svih ostalih, ovoga puta i doslovno.

Vjeko – Neka zvona zvone

Neka zvona zvone pjesma je s kojom će se Vjeko natjecati na Zagrebačkom festivalu, a pjesma će se vjerojatno još dugo vrtiti na radijskim postajama – ima potencijal da je slušamo barem do ljeta i da postane soundtrack za izmjenu godišnjih doba.

Matija Cvek – Ptice

Matija Cvek još nije napravio prosječnu pjesmu, štoviše, svakom pjesmom koju objavi podiže letvicu sam sebi. Ptice su doletile u minimalističkom aranžmanu i lete prema Zagrebačkom festivalu.

Kali Lago – Strah

Jedna glazbena škola je nastradala, jedinstven strah zavladao je županijom južno od Zagreba, a Kali Lago odrekli su se tantijema i pjesmom Strah poručili stanovnicima potresom pogođenog područja da nisu sami, a Glazbenoj školi Sisak da će glazba ponovno izlaziti iz njihovih, nadamo se, uskoro obnovljenih zidova.

Eco Trip – Shipwreck

Kažu da je siječanj mjesec u kojemu najviše pospremamo – ono mentalno. S tim se slaže i varaždinski Eco Trip koji nas poziva da uz njihov Shipwreck preispitamo svoje unutarnje strane. Svi znamo koliko nam je to potrebno nakon lude godine iza nas.

 

Glasuj za singl tjedna!

Gordana Marković

Mašinko

 

Valentino Bošković

 

Vjeko

Matija Cvek

Kali Lago

Eco Trip

Strane preporuke za slušanje

Foo Fighters – Waiting on a War

Malo bendova stari kao što stare Foo Fightersi, a novi album koji očekujemo ove godine polako dobiva svoje obrise. Waiting on a War novi je potez koji će činiti sliku koju ćemo ozvučiti svi skupa na nekom budućem, nadam se skorom koncertu.

Charlotte Cardin – Daddy

Charlotte je jedna od onih glazbenica čije nove uratke uvijek dočekam s pitanjem „Hoće li ona ikad razočarati” i odgovor je zasad uvijek isti – neće. Daddy paše uz sva raspoloženja!

Mogwai – Richie Sacramento

Nešto malo manje od mjesec dana dijeli nas i od novog albuma Mogwaija, na kojemu će se naći i Richie Sacramento. Ako volite to što rade Škoti iz Glasgowa, ni ova neće zaobići neku od playlista. Najbolje onu za vožnju po obilaznici u sumrak.

Sia – Hey boy

Sia se animirala i najavljuje film „Music” koji izlazi 10. veljače, ali će se u kinu prikazivati samo 24 sata, a potom, dva dana kasnije, naći će se i na digitalnim platformama. Hey boy jedna je od pjesama iz filma zbog kojeg ćemo upaliti Hola i fingirati da smo Amerikanci jer još se ne zna kada će ga moći gledati i fanovi izvan SAD-a.

Tom Jones – Talking reality television blues

Tom Jones donosi malu školu razvoja novinarstva, pisanja blues pjesama, gledanja televizije i još pokojeg elementa naše moderne stvarnosti s izvrsnom glazbenom podlogom – Talking reality television blues je reality check, ali uglazbljen.

 

Novu glazbu ovog je tjedan birala Zrinka Kunić. 

Be social

Komentari