Glazba

Nova glazba: Jonathan, M.O.R.T. ft. Mary May, Albina, Gina i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 4 minute

Nova glazba i ovoga tjedna donosi izbor najzanimljivijih novih singlova po izboru glazbene redakcije. Glasovanje za singl tjedna traje od srijede do srijede, a pobjednički singl mjeseca, koji bira naša glazbena redakcija, automatski ulazi u konkurenciju za singl godine. Vi odlučujete koji novitet je zaslužio biti na prvom mjestu. Glasujte za svog favorita i donesite mu vječnu slavu!

Pobjednički singl prošlog tjedna je pjesma Privij se uz mene koju izvode Andrija i fantastična Željka Veverec.

Domaće i regionalne snage ovog tjedna odmjerit će Jonathan, Albina, Gina, Eni Jurišić, M.O.R.T. ft. Mary May, Ivan Jegdić ft. tam i Kensington Lima. 

Strane preporuke za slušanje su King Gizzard and The Lizard Wizard, Ludovico Einaudi, FINNEAS, HAIM ft. Taylor Swift i Tom Odell. 


Glazbene novitete s domaće i regionalne scene možete nam slati na desk@ziher.hr s naznakom ‘Za novu glazbu’.


Domaća i regionalna glazba

Jonathan – Falling

Prošle su pune dvije godine od ovog osjećaja – osjećaja uzbuđenja kada Jonathan objavi potpuno novu pjesmu. Još od „… to hold” nismo od Riječana čuli nešto novo i evo ga – Falling dolazi točno u pravom trenutku, rekli bismo ‘napokon’ jer duh nam već pomalo pada i željni smo tapkanja nožica ispred pozornica gdje ćemo se imati prilike zaljubiti u još neke nove Jonathanove uratke.

M.O.R.T. ft. Mary May – Igračke (Potraži me ponekad)

Jel’ možemo negdje potpisati neku peticiju da M.O.R.T. i Mary May snime zajednički album? A jel’ možemo potpisati da im svaka pjesma traje preko 7 minuta? Okruženi smo izvrsnim glazbenicima koji jedva preživljavaju pandemiju, ali i koji se još uvijek hrane ljubavlju prema umjetnosti. Ova ekipa stvara umjetnost i ona je njihova Igračka

Albina – Tick-tock (hrvatska verzija)

Neću vam lagati, Tick Tock je najbolja pjesma koju Hrvatska šalje na Eurosong još od Jacquesa 2017. godine, ako gledamo aktualnost i činjenicu da pozornicu Eurosonga netko (i nešto) treba i popuniti. Predugo smo stajali kao ukopani za mikrofonom pred cijelom Europom (nismo vidjeli plesne pokrete od Severinine štikle davne 2006. godine!) nadajući se da će ona prepoznati ‘dobru pjesmu’ ili ‘odličan vokal’, dok su joj ostale nacije odvraćale pažnju kokodakanjem, čudnim plesnim pokretima ili teškim životnim pričama. Ove godine u Albini imamo dostojnu natjecateljicu, a ujedno smo dobili i 2u1 hit – jer hrvatska verzija pjesme zvuči jednako dobro, ako ne i bolje od one eurovizijske.

Eni Jurišić – Gubim dah

Eni Jurišić tiho i nenametljivo raste u pop vokal koji tek treba biti prepoznat. Nedostaje joj još samo jedan veliki radijski hit. Gubim dah na dobrom je putu, pjesma je jedna od onih koje ćete poslušati ponovno, gudači daju na dramatičnosti, aranžman je zanimljiv i moderan. Taj hit koji će se dogoditi ipak će biti nešto pozitivniji i radiofoničan, ima to Eni u sebi, čekamo.

Gina – Pepeo

Još jedna izvođačica za koju znamo da se može i zna nositi s hitovima svakako je Gina Damjanović. Nakon odlaska iz Detoura bilo je pitanje vremena kad ćemo čuti nešto novo od nje. Pepeo me na trenutak podsjetio na Yammat, što nije ni čudno s obzirom da Gina dolazi iz glazbenog okruženja kojeg je taj isti Yammat stvorio. Moment u kojemu joj vokalnu (i fizičku) potporu daju njeni prijatelji lijep je za početak, no osobno želim čuti nešto ‘žešću’ i glasniju Ginu. Vokalčinu svakako ima.

Ivan Jegdić ft. tam – Čežnja

U susjedstvu su snage udružili Ivan Jegdić i tam i snimili spot koji može konkurirati svjetskim glazbenim imenima. Čežnja pak čezne za nekom remix intervencijom, iako je i u ovom izdanju zanimljiva, no pristajao bi joj i malo brži ritam. Scena nam je ogromna, postaje sve teže istaknuti se, no Jegdić i tam, svaki za sebe i ovako zajedno, još nam uvijek skreću pažnju i to je dobro.

Kensington Lima – What was that you said

Još nisam čula da su Kensington Lima napravili lošu pjesmu. What was that you said nastavlja taj niz. Josip Radić ima glazbu u rukama jer čega god da se primi (Kensington, Valentino Bošković, Lovorka Sršen…) zvuči odlično. Kensington mi je odavno bend za roadtripove, dugo je vremena Chasing sunsets svirala dok sam dlanom lovila zrak kroz otvoren prozor na 60km/h, a What was that you said sada ide na playlistu odmah iza nje.

 

Strana glazba – preporuke za slušanje

King Gizzard & The Lizard Wizard – Pleura

„Ajd dođite na Zoom i ponesite instrumente.” *nekoliko sati kasnije* Now playing: King Gizzard and The Lizard Wizard Pleura. Vjerujem da je otprilike tako izgledao nastanak novog singla Australaca. Čudna je ta karantena – nekog ubije u pojam, a nekome razbukta inspiraciju. Mogućnosti su beskrajne.

Ludovico Einaudi – Fly

Iako se postojanje Fly bliži svom prvom desetljeću, Ludovico Einaudi sada je objavio visualizer koji mi se već nalazi na ‘watch later’ listi i palim ga svaki dan iza 17 sati, taman kada su mi oči već umorne od ekrana, a mozak u tekućem stanju. Vraća na tvorničke postavke. Meditirajte sa mnom i Ludovicom!

FINNEAS – American Cliché

Tako je, FINNEAS me ni ovoga puta nije razočarao, 5/5 puta, nepogrešivo, objavljuje novi singl taman kad je moj red za raditi Novu glazbu. Nakon svih slomljenih srdaca i prijatelja koji napuštaju, evo ga u američkog klišeja. Paše mu taj bubleasti stil, ali njegov novi album mogao bi biti čušpajz. Zasad zanimljiv čušpajz i, ono što je najvažnije, jestiv.

HAIM ft. Taylor Swift – Gasoline

Ona je njih ugostila na svom albumu „evermore”, a one su njoj vratile uslugu singlom Gasoline. One su HAIM, ona je Taylor Swift, a ovo je pjesma koja nas vraća u devedesete u doba No Doubta. Usporenog No Doubta, onog u 7 ujutro koji se još izležava u krevetu.

Tom Odell – numb

I Tom Odell zvuči kao da se tek probudio, i to jako loše volje. Nakon numb mogao bi komotno još malo odspavati i probuditi se još jednom kao onaj energični Tom Odell kojeg poznajemo.

 

Novu glazbu ovog je tjedna birala Zrinka Kunić.

Be social

Komentari