Glazba

Nova glazba: Ogenj, J.R. August, Mr. Lee & IvaneSky i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 4 minute

Pobjednički singl prošlog tjedna Božić kao nekada ima grupa Heidi šeće psa.

Domaće i regionalne snage ovog tjedna odmjerit će BE HA VE, Peki Pele, Arian Peharda, Rundek i Ekipa, Zvonimir Varga, Magdalena Mandura, Ogenj, Mr. Lee & IvaneSky te J.R. August. 

Strane preporuke za slušanje su Shawn Mendes i Camila Cabello, FINNEAS, Birdy, JP Saxe & Julia Michaels te Gwen Stefani.

Vi odlučujete koji novitet je zaslužio biti na prvom mjestu. Pomaknite svog favorita na vrh liste i donesite mu vječnu slavu!

Domaća i regionalna glazba

BE HA VE – Take it to your heart

Ajde konačno malo pozitivice, pa bar pred kraj ove sulude godine. BE HA VE su zagazili u pustinju u potrazi za još ono malo srca u ljudima i zaključili da se sve ono što tražimo od drugih odavno nalazi u nama. Meni dovoljno. Take it to your heart možda nekome postane šalabahter za nježnost, ne bi bilo loše.

Peki Pele – Guska u magli

Možda samo mene oduševljava činjenica da se ‘guska’ rimuje sa ‘đuskaš’, ali to nije jedini razlog zašto je Peki Pele završio u ovotjednom pregledu nove glazbe. Ovim putem ljubazno molimo osoblje Tindera da otkupi Gusku u magli i postavi je za glazbenu pozadinu za svajpanje. I svaka čast na guski, Peki, rasplesao si me u ovu kišovitu srijedu.

Arian Peharda – 4 am man

Postoji ona glazba i postoje one pjesme koje te podsjećaju na puno toga, a istovremeno na ništa konkretno. Arian Peharda ima jednu takvu – za 4 am man možete reći da se naslanja na to i to, a opet stoji samostalno u prostoru. Ovisi iz kojeg kuta gledate. Osjećaj dok je slušam točno je onaj čovjeka koji je u 4 ujutro budan, bilo da se tek probudio ili da nije ni zaspao.

Rundek i Ekipa – Mila

Aaaah, dobar stari Darko, on ne može promašit’. Mila u sebi krije dosta važnih poruka, ovisno o tome koliko čitate između redaka. Predlažem da dio od 3:40 do 3:55 pustite umjesto odbrojavanja na staru godinu.

Zvonimir Varga – Nova za Kety

Zvonimir Varga je zaljubljen, sudeći po singlovima, već barem devet mjeseci i to je tako lijepo. Nova za Kety nova je pjesma zagrebačkog kantautora/trubadura i ne radi Varga ništa neobično, samo to radi na neobičan način – on transparentno pokazuje svijetu kome piše pjesme i dokumentaristički nas upoznaje sa svojim životom, za razliku od većine koja sve osim stihova krije pod velom tajne. Dobrodošla različitost!

Magdalena Mandura – Iznad rijeke

Klavir i vokal, i to divan vokal – i što ti još treba? Neke pjesme izgube se u velikom instrumentariju, ovo je mogla biti jedna od takvih, izgubila bi na jačini poruke koju nosi da je kojim slučajem došla u bogatijem aranžmanu pa je dobra odluka ostati na minimalizmu. Magdalena Mandura dosad nije razočarala, a Iznad rijeke ima sve elemente da ti srce zatreperi, barem na tih 3 i pol minute.

Ogenj – Zela si me

Ogenj ima pjesmu koja je vjerojatno endem na YouTubeu – Zela si me u live verziji godine Gospodnje 2020. Pročitajte to još jednom, neka vam sjedne – live 2020. Odličan plesni podsjetnik da se čak i u ovoj godini mogu pronaći trenuci koji su bili sretni (pa makar bili na razmaku). Hvala Ogenj!

Mr. Lee & IvaneSky – A good actor

„Cause who we quote is who we are”  možda je najveća istina koju sam čula ove godine. Jesam li upravo sada ovim citatom iz pjesme A good actor postala Mrle ili Ivanka, možda nećemo nikada saznati, ali sa sigurnošću vam mogu reći da ova stvar ide na osobnu listu pjesama koje ću vrtiti u narednom periodu, nadam se vozeći se kroz neke snježne krajolike bez nekog posebnog plana i cilja. Baš kao u filmu.

J.R.August – Hold your horses

Hold your horses, nemojte da vas konji zavaraju, J.R. August i ovoga puta pjeva o – galopirajućoj ljubavi. Poslužio se i Pjesmom nad pjesmama iz knjige nad knjigama (ima li boljeg mjesta za inspiraciju o ljubavi?) i smirujućim kasom ušao u repeat.

Strana glazba – preporuke za slušanje

Shawn Mendes i Camila Cabello – The Christmas Song

Došlo je ono vrijeme u godini kada strani glazbenici svoje autorske komade ostavljaju za godinu koja slijedi i po tko zna koji put obrađuju već dobro poznate i uhodane božićne klasike. Glazbeno-privatni partneri Shawn Mendes i Camila Cabello priključili su se tom pokretu, ali mi toliko volimo stare provjerene recepte da ne smeta čuti The Christmas Song iz njihovih grla.

FINNEAS – Another year

Postoji mogućnost da se ovdje dogodilo ono što nazivaju samoispunjujućim proročanstvom – u zadnjoj Novoj glazbi koju sam sastavljala poentirala sam da svaki put kad FINNEAS izbaci novu stvar, dođe moj red na tjedni izbor. I evo ga opet! Mislim, ne bunim se, FINNEAS mi je možda i glazbeno otkriće godine, a Another Year nekako savršeno rezonira s mojim osobnim poimanjem novih godina. E pa u to ime – cheers – i neka nam dobre stvari nadvise one loše, iako bez loši ne bi ni znali da postoje one dobre (da citiram autora).

Birdy – Have yourself a merry little Christmas

Kada bi postojala moderna, božićna verzija „Čarobnjaka iz Oza”, evo ruka u vatru da bi Birdy s Have yourself a merry little Christmas bila dio službenog soundtracka. I kad ti otpjeva „next year all our troubles will be miles away” sve u tebi želi joj povjerovati. Pa eto, ostvarilo se.

JP Saxe & Julia Michaels – Kissin’ in the cold

Jeste li i vi skužili kako sve ove zimske i predbožićne pjesme imaju divne poruke, kao da se tijekom godine ne usudimo vjerovati u to da čarolije postoje? Baš šteta, jer pjesme kao što je Kissin’ in the cold JP Saxea i Julije Michaels trebali bi slušati cijele godine, ako ništa kako bismo počeli gledati na sva godišnja doba kroz neke nježnije oči.

Gwen Stefani – Let me reintroduce myself

Ako ste kojim slučajem zaboravili da Gwen Stefani nije samo sutkinja u američkom izdanju Voicea (ovo većinom vrijedi za našu mlađu publiku), evo nje da nas podsjeti na nekoliko stvari – žena jednostavno ne stari, uvijek je bila jedinstvena i reggae joj nikad nije bio stran.

 

Novu glazbu ovog je tjedna birala Zrinka Kunić.

 

Be social

Komentari