Glazba

Nova glazba: Mangroove, Solarov, Gentelman, Kandžija i Gole Žene, Blink 182, Mø i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 3 minute

Unatoč političkoj kataklizmi koja žari i pali Lijepom našom, čini se da slične nadprirodne katastrofe nisu uspjele uzdrmati našu, sada sve jaču, glazbenu scenu pa je tako u ovom tjednu društveno – političkih i meteoroloških katastrofa ipak uspjelo niknuti par pupoljaka iz hrvatskog mulja.

Čini se da su temperaturne oscilacije i ljetne kiše uvelike utjecale na inspiraciju hrvatskih glazbenika. Ljeto Bez Nas, novi singl dvojca Mangroove, osvježava ljetno sivilo uz moderni aranžman i interesantan vokal Željke Veverec.

Tročlana grupa Solarov, u suradnji s Lukom Tralićem iz poznatog nam Elementala, izbacila je svoj singl Antiturist. Osim zanimljivog naziva i tematike za, nadamo se, nadolazeće visoke temperature, čini se da u svom rock rap and roll kaosu uspjevaju uspostaviti red.

Otočki dvojac pod pseudonimom Valentino Bošković izbacio je video za svoju prvu pjesmu s albuma prvijenca VSSRRoketmobil. Iako nisu planetarno popularni, aspiracije za svemirskom popularnošću su neupitne. Ovaj put držali su se provjerenih, otočkih riba te nas počastili prizemljenim, odnosno podzemnim video uratkom koji podsjeća na windows screensavere.


Naš electro-rock duo Plastic Knives ovaj tjedan izbacio je teaser za video spot pjesme Milk Teeth. Ovaj dvojac s ambicioznim tendencijama probijanja na svjetsko tržište (sudeći po količini anglizma) će, izgleda, još neko vrijeme držati svoje aseve u rukavu.

Nježna kantautorska duša Gentleman ovog tjedna nas je počastio drugim singlom sa svog debitantskog albuma. Akustična gitara i melankoličan glas džentlmenov su recept za eutanaziju.

Još jedni domaći velikani djelujući pod stranim imenom Abroad Experiments izbacili su singl Depressed, kao zatvarajuću pjesmu njihovog albuma “On the Bright Side”. Njihov opus nije ništa drugačiji od samog imena ovog singla.

Dalo se pretpostaviti da će Kandžijin uspješan album iz 2015. godine “Nema Labavo” imati odjeka i u ovoj godini pa su nas tako duhoviti Kandžija i Gole Žene iznenadili video singlom Fiš u kojem se pojavljuje gospodin Nedjeljko Babić, odnosno Gangster iz kultnog filma “Gangster te Voli”.

Treći singl s Elementalovog albuma “Tijelo” pod imenom Tijelo Pamti, u skladu s duhom albuma, predstavljen je široj publici novim video uratkom. Uobičajeni Elemental, ovog puta s vizualnim naglaskom na tjelesno kroz ples i pokret, nada se opravdati uspjeh dosadašnjih pjesama s novog albuma, Goli i Bosi te Sve je moje tuđe.

Šaroliki bend Pink Studio ovog je tjedna objavio svoj singl Prvi Put, sladunjavu pjesmu ne pretjerano komplicirane ljubavne tematike. Za sada nije poznato hoće li biti još singlova.

Najavljujući svoj treći studijski album koji uskoro izlazi, Mayales je predstavio svoj novi singl Roadie na kojemu gostuje i Tereza Kesovija. Pjesma s prizvucima psihodeličnog rocka u kombinaciji s kolorističnim, kvazi pop art video spotom, pravi je razlog da s nestrpljenjem očekujemo novi album.

Već dobro znani Radio Luksemburg novim singlom predstavio nam je svog novog pjevača Gregora Klarića. Kako su na sva tri dosad objavljena albuma prisustvovali različiti vokali, i ovoga puta očekujemo ponešto drugačiji glazbeni izraz.

Ništa siromašnije, predpostavljate, nije prošla ni inozemna scena naše velike, šarene lopte. Ovog tjedna, novi singl elektronskog sastava Metronomy-a ugledao je svjetlo dana, a sve mi se čini da će uskoro ugledati i tamu noćnih klubova. Singl Back Together, nešto rokerskiji i žešći od prethodne pjesme Old Scool, uvertira je kojom najavljuju svoj četvrti album. Sudeći po novim pjesmama, možemo očekivati svašta.

Uvijek vjerni svom izričaju, Blink 182 najavili su dolazak svog novog albuma “California” singlom Rabbit Hole. Osim simpatičnog lyric videa, ništa posebno. Dečkima bi dobro došao pokoji izlet izvan svoje dobro znane komfor zone s početka stoljeća.

Zanimljivo je pratiti odrastanje zgodnoga dječarca Justina Biebera. Uvijek u skladu s trendovima, pjesma Company samo je djelić onoga što možemo čuti na njegovom albumu “Purpose”. Unatoč video spotu, čini se da glorificiranje Justinove ljepote ipak nije glavni purpose te da bi se od ovog izbrušenog jutubovog dijamanta moglo još svašta čuti.

Danska kantautorica  izbacila je novi single Final Song s još neimenovanog nadolazećeg albuma. Nakon neuspjeha pjesme Kamikaze po svjetskim ljestvicama, ova hrabra junakinja ne odustaje tako lako. Dosta majerlazerovskim spotom, a i pjesmom, da se naslutiti da joj ovaj song ipak neće biti final.

Treći singl s jedanaestog studijskog albuma Red Hot Chilli Peppersa, We Turn Red, nimalo začuđujuće – nije razočarao. Nostalgičnim zvukom električne gitare, uz jednolični, ali ne i monotoni flow Antonyja Kiedisa, pretvorili su se u crveno i još jednom opravdali svoje neokaljano, zlatno ime.


Novu glazbu ovaj je tjedan birala Klara Šovagović.

 

Be social

Komentari