Film

Novo Disneyevo Pepeljugino ruho i sva stara

Foto: Cinderella Official Trailer Screenshot
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Cinderella Official Trailer Screenshot
Foto: Isječak iz Cinderella 2015. službenog trailera

Djevojka koja žuri kući prije nego li se njezin prijevoz pretvori u bundevu zvuči kao iskustvo nekoga na LSD-u, no riječ je zapravo o bezvremenskoj priči ,,Pepeljuga” Charlesa Perraulta. Perrault je francuski pisac 17. stoljeća smatran utemeljiteljem žanra bajke. Njegova najpoznatija djela su Pepeljuga, Crvenkapica, Trnoružica, Mačak u čizmama i Modrobradi. Bolesna Braća, tj. braća Grimm, voljela su umočiti prste u tuđi med pa se tako i Pepeljuga našla pod njihovim šapama te je njihova verzija postala ujedno i najčitanija.

Najpoznatiju (animiranu) filmsku verziju izbacio je Disney davne 1950. godine nominiranu za čak tri Oscara. S vremenom je postala ,,Disneyev klasik”. Adaptacija braće Grimm i filmska adaptacija 1950. bile su tek početak sažvakavanja priče Charlesa Perraulta. Prvu filmsku reciklažu napravio je Britanac Bryan Forbes 1976. s ,,The Slipper and the Rose: The story of Cinderella”. Uslijedila je zatim njemačka ,,Aschenputtel” 1989. godine, a potom su se nizale u sve kraćem razmaku. Jedna od gorih, napravljena po verziji mjuzikla Rodgersa i Hammersteina bila je ,,Cinderella” s loše isforsiranom rasno mješovitom glumačkom postavom 1997. godine. Osvježenje je nastupilo 1998. verzijom ,,Ever After: A Cinderella Story” s Drew Barrymore u ulozi Pepeljuge. Zatišje sa ,,štancanjem” Pepeljuga trajalo je svega 4 godine, dok se 2002. godine nije pojavio film ,,Confession of an Ugly Stepsister”, priča ispričana iz perspektive jedne od Pepeljuginih ,,ružnih” polusestri. U nedostatku ideja i polakomivši se za (lakom) zaradom i Disney je 2002. godine napravio nastavak svog animiranog klasika pod imenom ,,Cinderella II: Dreams Come True” te još jedan 2007. nazvan ,,Cinderella III: A Twist in Time”.
Od 2011. godine emitira se serija ,,Once Upon a Time” američke televizijske kuće ABC, u kojoj se Pepeljuga ponekad pojavljuje, a o njenom uspjehu svjedoči snimanje već pete sezone.

Lily James i Richard Maden Foto: facebook.com
Lily James i Richard Maden Foto: facebook.com

Disneyeva Pepeljuga 2015.
Jedan od trenutno većih i očekivanijih Disneyevih projekata upravo je Pepeljuga, čiju su premijeru zakazali za 13. ožujka 2015. godine. Nakon uspjeha Burtonove Alise, Disney je počeo s novom adaptacijom 2010. godine. Mark Romanek trebao je režirati ovaj igrani film, no odustao je zbog nekih unutardiznijevskih sukoba. Zamijenio ga je Kenneth Branagh, a produkciju u ime Disneya preuzeo dvojac već dobro uhodan u fantasy žanr – David Barron i Simon Kinberg. Uloga Pepeljuge prvotno je ponuđena Emmi Watson, koja je ponudu odbila, jer trenutno već radi na jednom bajkovitom projektu – Ljepotica i zvijer u režiji Guillerma del Tora. Pepeljugu tako tumači mlada britanska glumica Lily James, poznata po ulozi Lady Rose u seriji Downton Abbey, dok je njen princ Richard Madden, mladi škotski glumac proslavljen ulogom Robba Starka u općoj pošasti zvanoj Game of Thrones.Na popisu glumačke postave, nalaze se i zvučnija imena, poput Oscarom nagrađivane Cate Blanchett i Helen Bonham Carter.
Za kraj pogledajte upadljivi svjetlucavi teaser-trailer:

 

Be social

Komentari