Film

Odstupanje od šarma nezrelosti (“American Vandal”, D. Perrault i T. Yacenda)

Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

Serija American Vandal, iako sjajna u svojoj prvoj sezoni, nikad nije doživjela popularnost nekih drugih, mnogo razvikanijih Netflixovih naslova, a razlog za to je tema koju su mnogi u startu percipirali kao nezrelu i odbijali gledati seriju. Naime, prva sezona se u mockumentary stilu bavi istragom toga tko je u srednjoj školi Hanover u Kaliforniji na 27 automobila na školskom parkiralištu nacrtao penise. Na prvu satira na račun Netflixove uspješnice Making a Murderer, American Vandal pokazao se kao mnogo više od toga – vjeran prikaz što to znači biti tinejdžer u vrijeme opsesije društvenim mrežama. Uz to, sama priča je odlično razrađena i nakon inicijalnih predrasuda gledatelj postaje i više nego zainteresiran za to tko je zapravo nacrtao te falusne simbole ako već nije izbačeni maturant Dylan Maxwell.

Laksativ umjesto falusnih simbola

Druga sezona kreće u sličnom stilu – mladi istražitelji Peter Maldonado i Sam Ecklund, sada već međunarodno poznati zbog uspješnog rješavanja misterija prve sezone, pozvani su u katoličku školu u Bellevue, Washington gdje pokušavaju naći krivca za laksativ u limunadi u školskoj menzi koji je prouzrokovao simultani proljev četrdesetak učenika, nemili događaj poznat pod nazivom “The Brownout”. Kao i u prvoj sezoni, osumnjičenik već postoji – ovaj put se radi o ekscentričnom Kevinu McClainu koji je i priznao zločin, no vrlo je izgledno da se to priznanje dogodilo pod prisilom.

Foto: facebook.com/pg/AmericanVandalTV/

Druga sezona kreće kao i prva – satira u prvom planu uz suptilne društvene komentare u pozadini. Isto tako, priča se ponovno razvija kroz praćenje simbola modernog vremena: osumnjičenike se detektira na temelju toga koje emojije koriste, dodatno filtrira na temelju zahvaćenosti stvarnim bugom u iOS-u 11.1 koji je krivo enkodirao slovo I, a potencijalni motivi pronalaze se u padu popularnosti na društvenim mrežama uzrokovanim lažima o fotografijama s Kendall Jenner. Čak i sam laksativ maltitol korišten u izazivanju “The Brownouta” ima svoju priču iz stvarnog života – taj sastojak bio je dio Haribo bombona bez šećera koji su postali viralni hit prije nekoliko godina kad su korisnici Amazona masovno prijavljivali da im uzrokuju proljev.

Podvojeni dojmovi

Ipak, druga sezona vrlo brzo postaje mračnija, broj šala se smanjuje i, pogotovo u zadnjih nekoliko epizoda, American Vandal prestaje biti satira dokumentaraca o stvarnim zločinima i postaje triler o online bullyingu i internetskom kršenju privatnosti. Prijelaz iz komične potrage za nezrelim srednjoškolskim šaljivdžijom u analizu krajnosti u koje se današnji tinejdžeri mogu dovesti na društvenim mrežama događa se neočekivano (i možda prenaglo), ali postavlja ozbiljna pitanja o usamljenosti i imidžu koji mlade osobe pokušavaju kreirati na društvenim mrežama.

Foto: YouTube screenshot / “American Vandal”

Sveukupno, druga sezona ipak izaziva podvojene dojmove – koliko god ambiciozne i važne teme bile o kojim se pokušava govoriti, ona nema kompaktnost i autentičnost prve sezone u kojoj se kroz vulgarne falusne simbole gurala pametna društvena kritika. Priča o Turd Burglaru prelako ostavlja groteskne šale o fekalijama sa strane i pokušava dati jasno upozorenje o manama života na društvenim mrežama. To bi u nekim drugim serijama možda i funkcioniralo kao trenutak katarze, no za American Vandal je to odstupanje od šarma nezrelosti kojim je serija ranije osvojila simpatije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari