Vizart

OKO nas vidi: Gledati nije isto što i vidjeti, osim kada je riječ o umjetnosti

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Vrijeme čitanja: 3 minute

U utorak, 13. listopada u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održano je predstavljanje 90 metara dugačkog murala “Open My Eyes That I May See” smještenog na zapadnom zidu platoa muzeja. Radi se o projektu na čijoj realizaciji od 17. rujna radi umjetnica OKO, jedna od mnogih renomiranih autora koji svojim radovima pomažu muzeju u interakciji i komunikaciji sa slučajnim prolaznicima. Ovaj kreativno oslikani zid koji gleda, i to doslovno, na Aveniju Dubrovnik i Aveniju Većeslava Holjevca, vrlo će vjerojatno postati svojevrsni simbol zgrade MSU-a, kao što su to i “Dvostruki tobogan” Carstena Höllera, “Oči pročišćenja” Mirosława Bałke te “Oblik prostora” Ivana Kožarića.

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić

Osim što stanovnicima Novog Zagreba uljepšava kišna popodneva kao što je bilo ono tijekom kojega je predstavljen, mural “Open My Eyes That I May See” afirmira uličnu umjetnost kao bitan dio suvremene kulturne scene u Hrvatskoj. Kada se uzmu u obzir veličina street art scene u Hrvatskoj neusporediva s onima u susjednim zemljama, a zatim i nedavni događaji u Branimirovoj koji nisu doprinijeli šarenilu gradskih zidova, postaje jasna stvarna važnost noviteta ispred MSU-a. Mlada umjetnica Marina Mesar, poznatija kao OKO, ovim radom pokušava podići svijest promatrača o umjetnosti i dokazati da je upravo ona ta koja nam omogućuje da vidimo ono što inače izbjegavamo gledati. Moći koju umjetnost ima u ljudskoj percepciji vlastite okoline mnogi nisu svjesni, a mural tjera na osvješćivanje u tom i svakom drugom smislu. Zid “otvorenih očiju” privlači znatiželjne poglede, pa onima kojima pripadaju oči uprte u umjetnost postaje jasno da street art nije vandalizam, već umjetnost koja prolazniku omogućuje drugačiji doživljaj stvarnosti.

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić

Muzej suvremene umjetnosti tako je još jedno umjetničko djelo uspio pretvoriti u komunikacijski kanal koji omogućuje kontakt sa suvremenom umjetnošću, čak i onima koji ga nisu imali u planu ostvariti. Ili, riječima ravnateljice muzeja Snježane Pintarić, “onima koji se ne usuđuju ući u muzej”. Pored toga što pruža mogućnost svakodnevnog kontakta s umjetnošću, mural prolaznika potiče i poziva na dodatno upoznavanje s njom unutar zgrade MSU-a. “Muzej kao simbolično mjesto u kojem stanuje umjetnost otvara nam svakodnevno nove spoznaje svijeta”, rekao je na predstavljanju projekta predstavnik Ministarstva kulture Goran Blagos. Nakon što se pogledaju “oči u oči” sa zidom ispred MSU-a, to će, gotovo sigurno, osvijestiti svi koji još nisu. Upravo zato je projekt, zaključio je Blagos, “afirmacija buduće umjetnosti”, kao i “vrijedna ostavština našega vremena”.

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić

U sklopu predstavljanja najnovijeg projekta, ravnateljica MSU-a najavila je i sljedeći. Naime, umjetnica OKO reda ideju za idejom, a najnovija uključuje izradu skateboard platformi inspiriranih tradicionalnim hrvatskim dječjim igračkama koje su pod zaštitom UNESCO-a. Realizacija projekta planirana je za sljedeću godinu, a platforme će biti postavljene na južnome dijelu platoa ispred muzeja, već dugi niz godina jednoj od najdražih lokacija zagrebačke skate scene. Muzej suvremene umjetnosti time je još jednom dokazao da je moguće približiti suvremenog čovjeka umjetnosti koliko god se on pokušavao odmaknuti od nje. Potrebno mu je samo otvoriti oči.

Be social

Komentari