Film

Okrutne i brutalne igre (“Taboo”; T.Hardy, E. Hardy, S. Knight)

Taboo
Foto: facebook.com/TabooFX
Vrijeme čitanja: 3 minute

London nikad nije izgledao prljavije i pokvarenije. Nova BBC-jeva serija Taboo koja je krenula s prikazivanjem ovog mjeseca, odabrala je vrlo mračne kutke britanske prijestolnice i u nju smjestila jednako mračne likove koji su i nakon treće epizode obavijeni velom misterioznih tajni. Naravno, dosad smo nešto i doznali, ali baš ništa što bi služilo na čast brojnih protagonista koji su redom beskrupulozni, koristoljubivi i osvetoljubivi pojedinci vođeni samo i isključivo vlastitim ciljevima. Taboo prati britansko imperijalističko i kolonijalno društvo  od vrha do dna društvene ljestvice i u svojoj gruboj interpretaciji ističe samo loše u ljudima i zbivanjima te potrebu da se za sve navedeno netko i osveti.

Mračne intrige

James Delaney (Tom Hardy) vraća se u London 1814. godine nakon deset misterioznih godina koje je proveo u Africi. O njegovu boravku u Africi kruže stravične priče, a na kraju je proglašen i mrtvim, no nakon smrti poludjelog oca, vraća se u rodni kraj kako bi zaštitio obiteljske interese. Naime, britanska velesila The East India Company odlučna je u naumu da od Delaneyjeve sestre kupi dio zemlje u Sjevernoj Americi koji je ključan za razrješenje rata sa Sjedinjenim  Američkim Državama. No Delaney, koji po povratku postaje jedini nasljednik očeve imovine, ne predaje tako lako teritorij koji je naslijedio iako su mu zamke postavljene na svakom koraku. Da bi ionako komplicirana priča još malo podebljala svoju složenost, u radnju su umetnute i neke primitivne plemenske moći, mračna sjećanja iz prošlosti, kanibalizam, incestuozni odnosi… Na kraju krajeva riječ je o seriji naslovljenoj Taboo.

Foto: facebook.com/TabooFX

Tvorci ovog dramskog uratka – Tom Hardy, njegov otac Edward “Chips” Hardy te Steven Knight – dali su si oduška da po svojoj mjeri osmisle nasilnu i pomračenu viziju društva čiji je produkt kolonijalnih osvajanja pobunjeni, nemilosrdni i neustrašivi James Delaney. Takav lik (anti)junaka već je sigurna formula za predanog i uvjerljivog Toma Hardyja koji je zasigurno glavni adut za gledanje nove BBC-jeve serije. Hardy se u dosadašnjem filmskom radu više puta odlično nosio s ulogama jakih, zastrašujućih, često i mentalno upitnih likova problematične prošlosti (Bronson, The Dark Knight Rises, Warrior, Mad Max: Fury Road) pa je ovom verzijom tog tipa protagonista imao sve predispozicije da svojom fantastičnom mogućnošću prilagodbe digne ovu seriju na viši nivo.

Praznine u razradi

Međutim, Hardyjev glumački talent u nekim je trenucima ispao dvosjekli mač: katkad zastrašujuće uvjerljiv u minucioznim detaljima, a katkad karikatura lika kojeg mjestimično tanka radnja ili detaljnija karakterizacija lika navode na pretjerano naglašavanje temeljnih obrazaca ponašanja. Isti se problem povremeno javlja i s ostalim likovima koji poput Jamesa Delaneyja variraju između vrlo dobrih i osrednjih. U tom je smislu trebalo poraditi na razradi redom zanimljivih likova koji i u ovakvom izdanju plijene pažnju, no ne predstavljaju značajniju intrigu i dubinu na koju nas navikavaju novija serijska ostvarenja.

Foto: facebook.com/tabooFX

Povremenoj neuvjerljivosti doprinosi i unos nadrealnih i magičnih elemenata čija je pojava u radnji mjestimična i trećoj epizodi još uvijek nejasna te ne paše u okvir zbivanja. Nadamo se da će se do kraja sezone iskristalizirati njihova funkcija i uopće razlog zbog kojeg su uključeni jer se trenutno čine naprosto suvišnima. S druge strane, u Taboou je posebna pažnja pridodana stvaranju turobne i teške atmosfere koja se očituje u umornim i istrošenim licima likova, njihove odjeće, njihovih domova. Kao da svi vode iskvarene živote – od siromašne svjetine do ogavnog kralja britanskog imperija – i taj jak dojam zasigurno ostavlja utisak na svakog gledatelja.

Taboo je serija koja nas istovremeno ježi i intrigira, unatoč ponekim manjkavostima. Hardyjev i Knightov London pomračen je i okrutan, a nerijetko zazire i u određene tabue u okolnostima koje televizijski svijet do sad nije često prikazivao. Izazov je to za gledatelje, ali i društveni zaborav na kolonijalne posljedice koje nakupljene u sebi nosi protagonist James Delaney (u vrijeme kada na tu blisku povijest posebno rado zaboravljamo). Mješavina fikcije i fakcije u ovoj seriji zbog toga ima dosta potencijala.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari