Knjige

Mitovi i legende Zelenog otoka: okrutne vile, ludi vilenjaci i djeca labudovi

Foto: wikipedia.org
Vrijeme čitanja: 5 minute
Ireland
Foto: wikimedia.org

Irska i keltska mitologija među najstarijima su u Europi, a neka bića i legende i dan danas intrigiraju mnoge. Već znamo da je J. R. R. Tolkien bio inspiriran vilama i vilenjaci, znamo da ukoliko pronađemo djetelinu s četiri lista (iako je sretnija ona s tri srcolika lista) moramo ju obavezno staviti u novčanik da se sasuši kako bi nam ona donijela više onih drugih sasušenih listova u njega, a svake godine kada se na kalendaru ukaže sedamnaesti ožujka moramo hitro poći na neku livadu, ispiti kriglu pive i pritom veselo skakutati u ritmove irske glazbe. No znate li od kuda potječu ove legende od kojih su neke već prerasle u običaje (uglavnom zaslugom uvođenja kapitalističkog društva)? Znate li što se dogodi kada svećenik Dagda zasvira na svojoj harfi ili kada vile zamijene vaše dijete za changelinga (najčešće trola ili vilenjaka)? Upoznajte s nama irske legende!

–> Besplatne e-knjige za dan svetog Patrika.

–> Zeleno, kiša i Guinness pivo kao brandovi? Da, uz irsko slikarstvo!

–> Video: 5 filmova za nadolazeći dan svetog Patrika

Sveti Patrik, zaštitnik onih koji se boje zmija

Vjerojatno najpoznatija irska legenda ona je o svetom Patriku, svecu zaštitniku Irske. Legenda kaže kako je ovaj svetac pokrstio irski narod. No koja je prava pozadina ove priče. Zanimljivo je kako je Patrik proglašen svetim tek stoljećima nakon svoje smrti, a nije bio niti Irac – rođen je u veoma imućnoj obitelji u Velikoj Britaniji, a nakon što je bio otet i prodan u ropstvo stiže u Irsku. Ondje je zaista i pokrstio Irce, a do kraja života posvetio se izučavanju kršćanstva. Ubrzo nakon smrti zaboravljen je, a mnogo kasnije redovnici su počeli pričati kako je sveti Patrik potjerao zmije s otoka. Tako što nikada se nije dogodilo, a u Irskoj niti danas nema zmija, kao niti ikada u povijesti. No mi ga svejedno volimo, pogotovo zato što nam je omogućio da jedan dan u godini popijemo koju čašu pive više, a da nas pritom ne prate prijekorni pogledi.

Leprechauns – try to catch them all

Irski vilenjaci, popularnijeg naziva leprechauns, zasigurno su vam jedna od prvih asocijacija na Irsku. Ovi mali debeljuškasti patuljci odjeveni u zeleno od glave do pete, a crvenkastom bradom i velikim cilindarskim šeširom znaju gdje se krije svako blago, a na vama je samo da ih pokušate uhvatiti i saznati gdje ga kriju. Pritom će vam vrlo vjerojatno nešto opsovati, a kao zamjenu za puštanje ponudit će vam ispunjenje triju želja. Na vama je da odlučite želite li pristati na to ili konačno saznati kakvo se to blago krije iza duge. No prema originalnom vjerovanju, leprechauni nisu zdepasti i niski, naprotiv. Oni su visoki vilenjaci koji se bave izradom cipela, a sve što zarade doista sakrivaju u zlatni ćup iza duge. Dio sa željama točno je prenesen iz prvotne legende.

Klonite se vila

Iako su Disneyevi crtani filmovi vile gotovo uvijek prikazivali kao dobre, mudre tete koje pomažu glavnim junacima i junakinjama, ili kao malu slatku Zvončicu u Petru Panu, one su prema legendi sličnije zloj Trnoružičinoj teti koja ju u konačnici natjera da se ubode na preslicu. Vile su, dakle, bića iz mitologije koja nose nesreću onome s kime dođu u doticaj. Unatoč tome što mogu poprimiti bilo koji oblik požele, one najčešće uzimaju ljudski oblik. Pritom su najčešće prekrasne, moćne i teško im je odoljeti, pa vrlo lako navuku nesreću na ljude koji im se nađu u blizini.

Banshee, vila duh

Ako ste mislili da ste shvatili koliko su vile okrutne i zle, prevarili ste se. Upoznajte Banshee! Pojavljuje se u nekoliko oblika – ponekad je to lijepa mlada žena, ponekad starica odjevena u prnje (eh, Disney, Disney, baš si originalan), a ponekad žena zakrvavljene odjeće. No u kojem god obliku da se pojavila, dobro začepite uši jer ona donosi smrt. Sad se pitate – zašto da začepim uši?! E pa zato jer jednom kada ona zaplače i ispusti svoj krik, a vi ga čujete više nećete više biti živi. Jedino što možete napraviti je imati sa sobom čepiće za uši u svakom trenutku i nadati se da ste prepoznali Banshee.

Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org

Pooka – totalno “otkačena” vila

Ova vrsta vile potpuno je blesava. Blesava, ali i dalje zla. Voli noć i najčešće tada ordinira ruralnim područjima. Užasno joj je zabavno rušiti ograde na farmama i tako puštati životinje da pobjegnu. Ako to napravi, možete biti sretni jer to je bio njen dobar dan. Kada nije toliko raspoložena, hodat će selom i dozivati imenom mještane, a ukoliko netko otvori vrata i odazove se ona će ga odnijeti sa sobom. Pooka voli i more. Na morskoj obali najdraže igračke su joj brodovi koje voli skretati s puta i zabijati u stijene.

Changelings – vile su zle na kvadrat

Osim što navlače nesreću na onoga koji s njima dođe u doticaj, vile i kradu. Legende najčešće spominju krađu ljudske djece koja su vilama privlačnija od njihove djece koja se često rode deformirana (changelinga) koje potom podmeću u kolijevke umjesto djece. Takva djeca u svojem odrastanju poprilično su nesretna, a sreću pronalaze kada u kući u kojoj žive vlada svađa i nesklad. Rješenje ipak postoji – majka koja uoči da je njeno dijete zamijenjeno changelingom može povratiti svoje ukradeno dijete tako da changelinga baci u vatru, a nakon što on iskoči kroz dimnjak, njezino dijete će se vratiti. Okrutno s obje strane.

Dagdina harfa – zasviraj i prevari neprijatelja

Prema legendi, svećenik Dagda imao je prekrasnu veliku harfu. Kada je došlo do rata harfu su mu oteli neprijatelji i odnijeli ju u napušteni dvorac. Dragda ih je pratio i kada je došao do dvorca pozvao je harfu i ona je došla k njemu. Budući da su bili najbolji prijatelji, on i njegova harfa, odlučili su prevariti neprijatelje. Dagda je prošao rukom preko harfe i ona je zasvirala pjesmu suza. Neprijatelji su zaplakali kao mala djeca. Zatim je Dagda ponovno prošao rukom preko harfe i ona je sada svirala glazbu sreće, a svi neprijatelji udarili su se smijati. Kada je Dagda posljednji puta prešao rukom po harfi ona je počela svirati glazbu snova, a prisutni su, pogodite, zaspali. Svi osim Dagde koji je tako mogao pobjeći sa svojom harfom. Od tada, harfa je jedan od nezaobilaznih irskih simbola, a možete ju naći na svakom koraku. I svakom Guinnessu.

Lirova djeca – inspiracija za labuđu princezu

Posljednja od legendi s kojom ćemo vas upoznati je ona o djeci kralja Lira. Ova legenda vjerojatno je najviše predvidljiva od svih dosadašnjih, a izgleda kao da ju je smislio neki holivudski redatelj kako bi napravio crtani film. Kralj Lir bio je gospodar mora, a on i njegova žena imali su četvero djece. Nakon smrti supruge, Lir ženi njezinu sestru koja je bila toliko ljubomorna na njegovu djecu da ih je jednoga dana odvela na jezero. Dok su se djeca veselo brčkala, ona je bacila kletvu na njih. Postali su labudovi, a jedino su ih zvona kršćanske crkve mogla vratiti natrag u ljudski oblik. To onda nije problem, mislite si – Irska je puna crkava. Jest, ali crkve su se u Irskoj počele graditi tek nakon dolaska svetog Patrika, a to se dogodilo tek 900 godina kasnije.

Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org
Be social

Komentari