Vizart

Ono si kako izgleda tvoja spavaća soba?

Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Screenshot/youtube.com
Foto: Screenshot/youtube.com

Na slici se nalazi Risa, petnaestogodišnja Japanka iz Kyota. Živi s trinaest žena u tzv. čajnoj kući (teahouse) gdje izučava biti gejšom. Odlučila se za to nakon što je vidjela gejše na televiziji. Svaki dan nekoliko sati trenira pripravku čaja, dikciju, pjevanje i plesanje. Najmlađa je maiko (osoba koja je prošla test za izučavanje posla gejše) u Japanu.

Život djece inspirira engleskog fotografa Jamesa Mollisona. “Kada su me pitali da smislim ideju koja bi uključivala dječja prava, počeo sam razmišljati o vlastitoj spavaćoj sobi, koliku je značajnost nosila sa sobom te kako je odražavala kakav sam”. Mollison je pravio portrete djece i njihovih soba koje “odražavaju u kakvom kontekstu oni žive”. Stvaranjem ove serije fotografija obišao je sve kontinente, a životi djece, u koje je fotografijom ulazio, nevjerojatno su raznoliki. Tako se u njegovoj knjizi Where Children Sleep nalaze dječak koji je bio vojnik tijekom rata u Liberiji, četverogodišnja Jasmine iz Kentuckyja čija je soba prepuna kruna koje osvaja kao sudionica u dječjim natjecanjima u ljepoti i devetogodišnji Alex koji ne ide u školu već vrijeme provodi proseći po ulicama Ria de Janeira.

Foto: Screenshot/youtube.com
Foto: Screenshot/youtube.com

Knjiga je prvenstveno namijenjena djeci, kaže Mollison, da im razvije interes u razumijevanju socijalnih problema koji utječu na njihove godišnjake, odnosno okolnosti njihovih života rasprostranih diljem svijeta. Cjelokupnu galeriju fotografija možete pogledati na njegovim službenim stranicama.

Be social

Komentari