Film

Oscari 2014.: Napeta danska drama The Hunt s fenomenalnim Mikkelsenom

Foto:Facebook.com/TheHuntFilm
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:Facebook.com/TheHuntFilm
Foto:Facebook.com/TheHuntFilm

Danci su i ove godine uspjeli ući u najuži krug kandidata za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Ovo je deseti put u povijesti Akademije da se danski film izborio za osvajanje te nagrade. Kad sam čula da su u nominiranoj petorci, zaista sam se razveselila, jer se o kvaliteti danske kinematografije ne priča dovoljno. Prošle su godine oduševili s A Royal Affair, a prije tri godine je redateljica Susanne Bier kući odnijela pozlaćeni kipić za film In a Better World. U prošlogodišnjem A Royal Affairu u glavnoj je ulozi oduševio Mads Mikkelsen koji je široj publici možda poznatiji po ulozi Hannibala u istoimenoj televizijskoj seriji. Spominjem ga zato što u ovogodišnjem The Huntu on ponovno tumači glavnu ulogu. I to odlično.

Fabula

Lucas (Mads Mikkelsen) je razvedeni učitelj koji radi u vrtiću. Pokušava viđati sina iz svog propalog braka što više, ali njegova bivša žena, čiji glas čujemo samo preko telefona, to ne dopušta brižnome ocu. Na nagovor sina ipak popušta, što Lucasa neizmjerno veseli, dok istovremeno započinje ljubavnu vezu s kolegicom s posla. Na početku filma upoznajemo njegov krug prijatelja i njegove bližnje te malu, sigurnu sredinu u kojoj živi.

Petogodišnja kćer njegova najboljeg prijatelja, Klara (Annika Wedderkopp), pohađa vrtić u kojemu Lucas radi. Nevina laž koju će dijete u žaru ljutnje izgovoriti imat će katastrofalne posljedice koje će se poput nenadane lavine sručiti na Lucasova leđa.

Film prikazuje kako se malena zajednica odnosi prema čovjeku označenom kao pedofilom i seksualnim predatorom.

Redatelj Thomas Vinterberg stavlja gledatelja u cipele nevino optuženog čovjeka koji je zajednicu zadužio isključivo svojom dobrotom, a kojemu svi okreću leđa u nevjerici. Gledatelj se ljuti s Lucasom i tuguje radi nepravde koje mu nanose dojučerašnji susjedi. Vinterberg je odlično predstavio snagu laži koja uništava pojedince, pogotovo u zatvorenijim, manjim zajednicama gdje trač može poprimiti opsege dokaza.

Madsa Mikkelsena nismo viđali još u ovakvim ulogama, čime je pokazao pohvalnu fleksibilnost prilagođavanju. Uloga kulminira scenom u crkvi na Badnjak gdje Lucas doživljava slom zbog dvomjesečnog maltretiranja. Film je ritmički dobro zaokružen: od prve optužbe koju Lucas i njegova djevojka doživljavaju smiješnom, zabrane ulaska u dućan kako bi nabavio namirnice do potpunog Lucasovog pucanja i posjete njegovog najboljeg prijatelja.

Film je osvojio već 29 nagrada i smatra se najboljim Vinterbergovim filmom od Festena kojim se proslavio prije 16 godina. Scenarij su napisali redatelj Tobias Lindholm, a od glumaca nastupili su i Alexandra Rapaport, Thomas Bo Larsen i Susse Wold.

Rekla bih da je film neobičan za Oscare, ne uklapa se u sliku između 12 Years a Slave i Wolf of Wall Street, ali svakako zaslužuje svoju nominaciju i zbog scenarija, ali i zbog realizacije, redatelja i glume. A hoće li zaista osvojiti  nagradu, saznat ćemo za nekoliko dana.

Be social

Komentari