Film

Oscari 2017: Ima li premca La La Landu u utrci za najbolji film?

Foto: facebook.com/LaLaLand
Vrijeme čitanja: 4 minute

Nakon objavljivanja nominacija za Oscar 2017., film La la Land staje na tron i izgleda kao da ga više ništa ne može s njega skinuti. Rekordan broj osvojenih Zlatnih globusa te 14 nominacija koje su mu očekivano i, rekla bih, zasluženo pripale postavljaju ga u rang s dosadašnjim rekorderima zlatnog kipića. Ipak, pogotovo u kategoriji najboljeg filma, došlo je do nekih neočekivanih izostavljanja  filmova, no i ugodnih iznenađenja. Izbor je sljedeći:

La la Land

La la Land je film koji čak i onima koji nemaju nikakvih afiniteta prema mjuziklu tjera osmjeh na lice, topao, zabavan i retro. S odličnim Emmom Stone i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama za koje su također zaradili nominaciju, film donosi priču o dvoje mladih, glumici i jazz glazbeniku, koji se nakon brojnih slučajnih susreta odluče pobliže upoznati i tu započinje plesno-muzička magija. “Film obiluje fantastičnim jazzom, simpatičnim i svježim pjesmicama, kao i pjesmama koje ciljano ostavljaju dojam pripadnosti nekom drugom dobu, ali pored tolike šarolikosti opet ne čine disbalans”, i upravo zbog toga je na meti obožavanja, kako kod široke publike, tako i kod kritičara. (Arman Fatić, recenzija)

Moonlight

Višestruko nagrađivan film Moonlight rađen je prema tekstu „In Moonlight Black Boys Look Blue“ kazališnog autora Tarella Alvina McCraneya. Veličajući slobodu i naglašavajući ljudska prava, film je temeljen na priči o mladiću iz geta Chironu koja linearno prati 3 razdoblja njegova života. Redatelj Barry Jenkins ovom uzbudljivom pričom ukazuje na istinski potrebnu ljudsku toleranciju i samosvijest te na prekrasno iskren način progovara o homoseksualizmu i muškosti, što je prava rijetkost za pronaći na ekranu. Moonlight je zasigurno jedan od najizglednijih pobjednika ovogodišnjeg Oscara u kategoriji najboljeg filma.

Manchester by the Sea

Prošla je godina otkad je nezavisna produkcijska kuća Amazon pod redateljskom i scenarističkom palicom Kennetha Lonergana svojim filmom Manchester by the Sea osigurala svoje mjesto među najvećima. Lonnerganov bolan film o nastavku života nakon gubitka dosad se osmostruko isplatio na box officeu te osvojio Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca (Casey Affleck). Ono što ovaj film ističe među brojnim indie uradcima je uspijevanje u bijegu od klišeja koji su usko vezani s temama koje film obrađuje. Istovremeno srcedrapajući i ohrabrujuć, s odličnom glumačkom postavom i nekonvencionalnim pristupom prikazivanja radnje, Manchester by the Sea ulazi u favorite ovogodišnjih pobjednika za najbolji film.

Arrival

Film u kojem profesorica lingvistike vodi elitni tim istražitelja koji pokušavaju doći do razrješenja misterije 12 gigantskih svemirskih brodova diljem svijeta. Uz odličnu Amy Adams koja je zasjala i u filmu Nocturnal Animals Toma Forda, “Arrival definitivno potvrđuje glasine o svojoj kvaliteti i svakako spada u one SF filmove koji će jednoga dana biti nezaobilazna referenca, upravo zbog te pomalo filozofske perspektive koja filmu daje dodatnu dubinu od samog susreta s izvanzemaljcima”. (Marija Vukšić, recenzija) Zanimljivo je da je glumac Bradford Young tek drugi Afroamerikanac u povijesti koji biva nominiran u kategoriji najbolje kinematografija, dok su čak četiri filma nominirana u kategoriji najboljeg filma na ovogodišnjim nominacijama predvođena Afroamerikancima.

Hidden Figures

Film Hidden Figures kasno je ušao u utrku te pomalo iznenadio nominacijom, no zasigurno se s pravom nalazi na mjestu nominiranih za najbolji film. Uz afroameričku glumačku postavu, što je samo po sebi zanimljivo kad se radi o Oscarima, film kao glavni cilj ima prije svega zabavu, a zatim i edukaciju. Priča o tri Afroamerikanke koje 60.-ih godina pomažu NASI na prvim svemirskim misijama miče dosad viđene stereotipe o dosadnim matematičkim genijima te služi kao zanimljiv skok u povijest iz perspektive o kojoj ne znamo mnogo.

Hell or High Water

Napeti triler pod redateljskom palicom Davida Mackenzieja donosi priču o bivšem osuđeniku i njegovom bratu koji u želji da spase svoji obiteljski posjed u Texasu kreću u pohod pljačkanja banki. Uz sve blockbustere kojima smo bombardirani, ovaj film ipak malo izlazi iz te kategorije te pruža gledateljima prekrasnu atmosferu i odličnu filmsku fotografiju. Odlično filmsko ostvarenje, no uz sporu i pomalo otegnutu radnju i poneke klišejizirane momente ovaj film nije jedan od potencijalnih dobitnika ovogodišnje nagrade.

Fences

Kao scenarij za ovaj film uzet je predložak drame Augusta Wilsona koji je time zaslužio i nominaciju za najbolji adaptirani scenarij te bi, ukoliko osvoji tu nagradu, bio tek druga osoba koja je tu nagradu (nakon Sidneyja Howarda za film Gone with the Wind) dobila posthumno. Film Fences teška je priča o ocu koji u mučnim okolnostima rasističkog društva u Pittsburghu 50.-ih godina pokušava svojoj obitelji osigurati miran i jednostavan život. U ovom filmu pronalazimo izuzetno glumačko umijeće kombinirano s očaravajućom dikcijom samih glumaca. je li to dovoljno za osvajanje prestižne nagrade, vidjet ćemo 24. veljače.

Lion

Iako su priče o probijanju slavnih osoba, to jest njihovim pozadinama i počecima, učestala pojava u svijetu filma, Lion nije jedna od takvih. Ne uključuje slavnu osobu i neće od samog početka zaintrigirati pojavom likova o kojima već sve znamo, no jedno je sigurno: ovaj film razara iznutra i ostavlja bez daha trgajući nas na komadiće. Ugrubo, saznajemo o životu malog Indijca koji biva posvojen od australske obitelji te provodi svoje vrijeme tražeći obiteljski dom na Google Earthu. Ljepota ovog filma leži ponajprije u njegovoj moći da prikaže svu raznolikost obitelji, doma, ali i nas samih.

Hacksaw Ridge

“Greben spašenih (2016) biografska je ratna drama o američkom junaku Drugog svjetskog rata koji je postao jedan od najpoznatijih američkih ratnih heroja. Desmond Doss jedini je ratni veteran nagrađen Medaljom časti bez da je ikada pucao iz oružja. Ovu fascinantnu priču na platno prenio je poznati glumac Mel Gibson, koji je na publiku i kritičare već ostavio pozitivan dojam kao redatelj osvojivši Oscara za najboljeg redatelja za film Braveheart.” (Lucia Ursić, recenzija) Ovaj film ipak ne donosi nešto novo i neviđeno, nego je upravo jedan od već viđenih Gibsonovih ostvarenja te nije izgledni kandidat za osvajanje nagrade.

Iznenađenje u ovogodišnjim nominacijama je izostanak nominacije za biografski film Jackie te novi film Martina Scorsesea  Silence. Također, iako je osvojio nominacije na Zlatnom globusu te od Udruženja američkih redatelja, film Deadpool nije prepoznat od strane Oscar akademije. Iako je u bitci 9 filmova, te se filmovi Manchester by the Sea i Moonlight navode kao ozbiljna konkurencija La la Landu, nećemo biti iznenađeni ako nagrada ipak ode hvaljenom mjuziklu.

Be social

Komentari