Film

Oscari 2017: Dodjela nagrade za najbolji film u maniri meksičke sapunice

Foto: facebook.com/TheAcademy
Vrijeme čitanja: 3 minute

U ranim jutarnjim satima, prema europskom vremenu, završila je i 89. dodjela nagrade Oscar. Šest osvojenih zlatnih kipića ni u kojem slučaju ne možemo nazvati neuspjehom, no dosta je to nagrada udaljeno od prvotnih četrnaest nominacija i silnih očekivanja koja su oko filma La La Land ove godine stvorena. Kruna je tome svakako i najveći fijasko večeri –proglašavanja pobjednika za najbolji film.

Naime, nakon što je La La Land proglašen najboljim filmom te je razdragana filmska svita došla na pozornicu, pokupila nagradu i započela govore zahvale, ustanovljeno je da je došlo do pogreške te da je pravi pobjednik zapravo Moonlight. Warren Beatty, koji je u paru s Faye Dunaway bio zadužen za proglašavanje pobjednika, rekao je da je zabunom uzeo krivu omotnicu, onu s imenom Emme Stone za najbolju glumicu, a shvatio je to tek prilikom otvaranja. Kako je odugovlačio s izricanjem, njegova partnerica bacila je oko na natpis i najboljim proglasila La La Land. Dosta neugodno. Kada su se pravi pobjednici, ekipa iz Moonlighta, konačno popeli na pozornicu, njihov je nastup bio sretan, no šokiran, a govor smeten – sasvim opravdano – oduzeli su nagradu sigurnim pobjednicima, a priča oko uručenja zasigurno će se dugo pamtiti.

Foto: facebook.com/academyawards2017

No kako se ne bismo, poput Warrena Beattyja i Faye Dunaway zapleli u nagradama, vratimo se još na trenutak La La Landu kako bismo ustanovili koje je kipiće uistinu dobio. U prvom redu tu je nagrada za najboljeg redatelja koju je osvojio Damien Chazelle postavši u svojoj 32. godini najmlađi dobitnik ove kategorije. Zatim je tu i ranije predviđeni trijumf dvadesetosmogodišnje Emme Stone koja je zaslužila zlatnog kipića za najbolju žensku ulogu.  Posve očekivano, La La Landu, odnosno Justinu Hurwitzu, uručene su dvije glazbene nagrade, za najbolju originalnu pjesmu („City of Stars“) i najbolju originalnu glazbu, te, naposljetku još dvije za najbolju scenografiju i najbolju fotografiju.

Osim nagrade za najbolji film, Moonlight je osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca Mahershala Alija te najbolje adaptiran scenarij. Velik je uspjeh i nezavisnog filma Manchester by the Sea. Odlični Casey Affleck posve je opravdano dobio nagradu za najboljeg glumca, a tu je još i nagrada za najbolji originalni scenarij redatelju i scenaristu filma Kennethu Lonerganu. Jedini ozbiljniji kandidat uz Afflecka bio je Denzel Washington za ulogu u filmu Fences, no dok je njemu nagrada izmakla, osvojila ju je njegova kolegica u filmu Viola Davis, proglašena najboljom sporednom glumicom.

Foto: facebook.com/TheAcademy

Nagradu za najbolji strani film osvojio je iranski film The Salesman Asghara Farhadija koji je odlučio ne prisustvovati dodjeli nagrada zbog trenutnih zakona o zabrani ulaska stanovnika šest muslimanskih zemalja u SAD, već je na uručenje nagrade poslao uspješnu iransko-američku inženjerku Anousheh Ansari. Farhadiju je ovo druga nagrada Oscar.

Dok se Arrival na kraju morao zadovoljiti samo s jednim zlatnim kipićem za najbolju montažu zvuka, nešto veći uspjeh postigao je Hacksaw Ridge Mela Gibsona koji je osvojio dvije nagrade,  za najbolju montažu i najbolje miksanje zvuka (nagrada koju nakon 21. nominacije konačno osvaja Kevin O’Connell). Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je O.J.: Made in America koji svojim trajanjem od 7 sati i 47 minuta postaje najduljim filmom ove kategorije. Očekivano i opravdano, nagrada animiranog filma uručena je Zootopiji, no to nije jedini Disneyjev uspjeh jer u suradnji s Pixarom osvaja nagradu i za kratki animirani film Piper.

Ukupna lista dobitnika:

Najbolji film:  Moonlight

Najbolja glavna glumica: Emma Stone, La La Land

Najbolji glavni glumac: Casey Affleck, Manchester by the Sea

Najbolja glavna sporedna glumica: Viola Davis, Fences

Najbolji glavni sporedni glumac: Mahershala Ali, Moonlight

Najbolji redatelj: Damien Chazelle, La La Land

Najbolji strani film: The Salesman

Najbolji animirani film: Zootopia

Najbolji kratkometražni animirani film: Piper

Najbolji dokumentarac: O.J.: Made in America

Najbolji kratkometražni dokumentarac: The White Helmets

Najbolji adaptirani scenarij: Moonlight

Najbolji originalan scenarij: Manchester by the Sea

Najbolja fotografija: La La Land

Najbolja montaža: Hacksaw Ridge

Najbolja scenografija: La La Land

Najbolji vizualni efekti: Jungle Book

Najbolja originalna glazba: La La Land

Najbolja originalna pjesma: „City of Stars“

Najbolja montaža zvuka: Arrival

Najbolja šminka i frizura: Suicide Squad

Najbolji dizajn kostima: Fantastic Beasts

Najbolji live akcijski kratki film: Sing

Najbolje miksanje zvuka: Hacksaw Ridge

Be social

Komentari