Film

PAM & TOMMY: Sex tape ex machina

pam & tommy
Vrijeme čitanja: 4 minute

Radnja serije „Pam & Tommy“ koja se vrti oko kazete čiji sadržaj prikazuje seksualni odnos između poznate kanadske glumice Pamele Anderson te njenog bivšeg supruga i glazbenika Tommyja Leeja, ukradena od strane Randa Gaunthiera, čovjeka koji nije bio isplaćen za radove u kući mladog bračnog para te se stoga odlučio osvetiti tako da njihovu vrpcu pusti u javnost i tako zaradi velike svote novaca, na prvu zvuči kao dobro podmazana i etablirana priča za hollywoodski projekt. Međutim, zanimljivo je da se taj događaj doista odvio u prošlosti i postao jedan od znamenitijih skandala u povijesti nekog celebrityja.

Ovu nevjerojatnu priču na filmskoj traci odlučio je zabilježiti scenarist Robert Siegel poznat po scenarijima za filmove kao što su „Hrvač” (2008) te „Osnivač” (2016). Reinkarnacija poznate slike slavnog para koje su ovoga puta utemeljili glumci Lily James kao Pamela Anderson te Sebastian Stan kao Tommy Lee obećavala je mnogo, a i najava je dokazala da su oboje glumaca izvrstan odabir za uloge poznatog para.

Pokretač radnje — novac

In medias res uvodom, radnja prati lika Randa Gaunthiera (Seth Rogen), majstora koji vrši radove u gracioznoj kući Tommyja Leeja (Sebastian Stan) te Pamele Anderson (Lily James). Stvari se brzo zahuktavaju onda kada temperamentni Lee odluči dati Randu otkaz i ne platiti mu za dotadašnji rad. Rand, uvjeren da je on personifikacija karme, odluči upasti u kuću poznatog para i ukrasti im novac. Međutim, u sefu nalazi nešto mnogo “vrednije” i “zanimljivije”, a to je kazeta na kojoj se prikazuju eksplicitne scene dvoje celebrityja na medenom mjesecu. U suradnji s producentom Uncleom Miltiejem (Nick Offerman), Rand odluči beneficirati od iste kazete i steći novac koji mu glazbenik duguje. Paralelno se i retrospekcijski prati odnos Pamele i Tommyja u gotovo apsurdnom razvoju događaju gdje su oboje donijeli odluku da sklope brak nakon samo 4 dana poznanstva, kao i vijest da je Pamela trudna gdje se stvari dodatno kompliciraju.

pam & tommy
Foto: facebook.com/pamandtommyonhulu

Razvodnjena radnja i fokus na nebitne stvari

Problem serije „Pam & Tommy“ leži najviše u samom narativnom aspektu. Dok prvih par epizoda najavljuje ozbiljnu priču koja će se daljnjim razvojem dodatno zakomplicirati i gdje će se gledatelj upustiti u intrigantnu odiseju, instantno nakon treće epizode radnja se razvodnjava i prvotno potencijalna napeta fabula gubi svoju snagu, a tematiku eksponirane sex vrpce stavlja u sekundarni plan i fokusira se više na odnos Pamele te njezinog novopečenog supruga Tommyja Leeja.

Iako su glumačke izvedbe glavnog trija izuzetno ugodan segment cijele serije i, u konačnici, ono što čini samu realizaciju toliko zanimljivom; Lily James („Downton Abbey”, „Pepeljuga”) koja, osim uz pomoć izvrsne šminke, vjerodostojno utjelovljuje kanadsku glumicu pomoću korektnih gesta i adekvatnog tona glasa, Sebastiana Stana („Kapetan Amerika: Zimski ratnik”, „Ja, Tonya”) koji karizmatično pristupa ulozi ekscentričnog i nastranog rockera te Setha Rogena („Superbad”, „Ovo je kraj”) u ulozi smušenog Randa kojega konstantno prati loša karma, isto se ne može reći i za ostale faktore cijelog produkta koji unatoč nekim vrlo zanimljivim načinima egzekucije radnje i inovativnim pokretima kamere svejedno ne uspijevaju spasiti sami scenaristički dio koji jednostavno previše upada u oči i narušava kompletan dojam.

Crno-bijela karakterizacija

Nick Offerman kao sljedeće veliko glumačko ime ima vrlo nezahvalnu, gotovo apsurdnu ulogu u seriji, a njegov lik isto tako dobiva vrlo dobar početak s potencijalom da bude kradljivac scena, da bi kroz epizode postao reduciran na lika producenta koji baš ne prinosi pretjerano samoj radnji izuzev činjenice da je zaslužan za pokretanje ideje o puštanju vrpce u javnost zahvaljujući njegovom obimnom krugu poznanstava. To i jest dodatan problem cijele serije — ambijent u kojemu su apsolutno svi likovi prepotentni, egocentrični i pretjerano samopouzdani izuzev likova Randa i Pamele, što u realnome svijetu ipak nije toliko generalizirano.

pam & tommy
Foto: facebook.com/pamandtommyonhulu

Stvara se dojam da scenarist serije gleda na svijet s pretjerano pesimističnim distopijskim pogledom gdje dobre osobe gotovo da ni ne postoje, a novac i slava su isključivo jedini pokretač svega. Moglo bi se reći da serija pati od pomalo dječje karakterizacije svih likova što se najbolje može vidjeti po izvedbi likova poput Richarda Aldena (Paul Ben-Victor), lokalnog mafijaša koji je zaslužan za “financijsku pomoć” Randu i Miltieju, a pati od pretjerano stereotipne i neuvjerljive realizacije baš kao i mnogo drugih likova koji se pojavljuju tijekom epizoda.

Serija za odabrane

„Pam & Tommy“ zabavna je serija koja, iako nakon nekoliko epizoda gubi svoj prethodno dobro etablirani ritam, svejedno donosi neke zanimljive trenutke te, u konačnici, izbjegava monotoni šablonizirani narativ i umjesto toga donosi jednu nevjerojatnu istinitu priču na televizijske ekrane. Dok performansi Sebastiana Stana, Lily James i Setha Rogena stoje kao najjači segment cijele serije i, de facto, faktor su zbog kojeg nikako ne treba propustiti ovu mini-seriju, svejedno kompletni dojam samog odgledanog materijala nije na razini onoga što prvih nekoliko epizoda obećava. Stoga, ovakva vrsta serije naći će svoju odabranu publiku među fanovima dobre glazbe i intrigantnih priča koje su toliko sulude da se čine izmišljenima pogotovo kada se tome pridodaju pjesme izvođača Belinde Carlisle, Carla Coccoma, Peggy Lee te mnogih drugih.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari