Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

Petak na ZagrebDoxu: Autorska večer Borisa Poljaka, premijera “Crne ovce bistričke”

02.03.2018. Ziher.hr[Jane] Foto: ZagrebDox
Vrijeme čitanja: 3 minute

Središnja festivalska zbivanja u petak predvođena su platformom ZagrebDoXXL u 19 sati (dvorana 2) uz program Autorska večer Borisa Poljaka u sklopu kojeg se prikazuju tri Poljakova filma: Autofokus, Oni samo dolaze i odlaze te Splitski akvarel. Uvod u program održat će uvažena filmska kritičarka Diana Nenadić, koja će nakon bloka filmova razgovarati s autorom, te Studijom slučaja u sklopu programa ZagrebDox Pro kada će o autorskim dokumentarcima i načinima na koje se stvarnost može preoblikovati u koherentne priče za dokumentarni film govoriti danska redateljica Eva Mulvad. Njezin film Moderan muškarac (2017) premijerno je prikazan na CPH:DOX-u, a jučer ga je publika ZagrebDoxa imala prilike vidjeti u programu Biografski dox. Počinje se održavati i program Dox u gostima, koji od 2. do 4. ožujka donosi dokumentarne filmove u CineStar kina u Osijek i Rijeku te u kino CineStar Joker u Splitu.

Petak donosi druženja i s još nekoliko istaknutih redatelja. Prije svega s Višnjom Skorin i Kristinom Baticeli, autoricama filma Crna ovca bistrička čija će se svjetska premijera održati u 21 sat u dvorani 1. Film prati Kristinu, ateisticu koja je odrasla u izrazito katoličkoj sredini, Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijanskom svetištu. Zaljubivši se u vjernika, mora se odlučiti hoće li biti licemjerka i vjenčati se u crkvi ili će ostati pri svojim uvjerenjima i tako povrijediti svoje bližnje. Produžene Q&A sesije nakon filmova održat će i egipatski redatelj Mohamed Siam, koji će u programu TeenDox predstaviti film Amal (17h, dovarana 1) o četrnaestogodišnjoj djevojčici u potrazi za vlastitim identitetom u tranzicijskoj zemlji, a osim što otkriva društveno-političku situaciju u Egiptu, snažno progovara i o nezavidnom položaju mladih žena.

Zatim talijanski redatelj Giovanni Totaro predstavlja svoj film Sretna Zima (17h, dvorana 2) o fenomenu ljetovanja na poznatoj plaži Mondello u Palermu, gdje svakog ljeta mnoge talijanske obitelji dolaze provesti ferragosto u iznajmljenim montažnim kućicama za plažu; rumunjska redateljica Ana Dumitrescu s publikom će razgovarati nakon projekcije njezinog filma Licu, rumunjska priča (18h, dvorana 3) u sklopu novog programa ZagrebDoxa – U fokusu: Nova Europa. Protagonist Licu čitav svoj sretan i nesretan život izlaže pred kamerama, a sekvence i fotografije iz njegova života univerzalni su svjedoci prošlosti, efemernosti života i protoka vremena. Film je na DOK Leipzig filmskom festivalu proglašen najboljim dokumentarnim filmom.

[Undercovered] Foto: ZagrebDox

Program regionalne konkurencije u petak će obilježiti dva film. Undercovered (19 i 21 h, dvorana 5) o simbolici nošenja marama – koje su nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. postale skandaloznim predmetom o kojem se debatira, a s rastom moći ISIL-a, i simboliziraju prijetnju uništenjem “slobodnoga” svijeta. Nakon filma uslijed će razgovor s redateljicama Nejrom Latić Hulusić i Sabrinom Begović-Ćorić. Makedonski redatelj Ilija Cvetkovski, razgovarat će o svom filmu S ljubavlju (20 i 22h, dvorana 4), koji donosi jednostavnu priču o univerzalnoj ljudskoj snazi ispričanoj kroz prizmu jednog starca, njegova života i njegovih ljubavi. Iz međunarodne konkurencije izdvaja se film Stranac u 22 sata u dvorani 3, danske redateljice Nicole Nielsen Horanyi o 25-godišnjoj samohranoj majci koja na Facebooku upoznaje čovjeka svojih snova s kojim ubrzo započinje zajednički život, no suprotno očekivanju zapravo neće zajedno živjeti sretni do kraja života. Film je pobjednik festivala DOC NYC. 

Biografski dox u 19h u dvorani 1 predstavlja film Jane, nagrađivanog američkog redatelja Bretta Morgana, koji bilježi i nominaciju za Oscara i Emmy kao i Nagradu Peabody. U novom filmu predstavlja život Jane Goodall, poznate primatologinje i prve osobe koja je 1960. godine proučavala život čimpanzi u divljinama Tanzanije. Glazbeni globus u 21 sat u dvorani 2 prikazuje film Na cesti istaknutog britanskog redatelja Michaela Winterbottoma koji potpisuje više od dvadeset i pet dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova i slovi za jednog od najproduktivnijih europskih redatelja. U ovom filmu u stvarnu situaciju, turneju britanskog indie rock sastava Wolf Alice, nominiranog za Grammy, smješta fikcionalnu romantičnu priču.

U programu Stanje stvari održat će se projekcija filma Lov na duhove (20h, dvorana 3), palestinskog redatelja Raeda Andonia o zloglasnom izraelskom istražnom zatvoru o kojem se malo toga zna, a u kojem je kao zatvorenik bio i sam redatelj s osamnaest godina. Film je osvojio nekoliko nagrada na Berlinaleu, između ostalog, onu za najbolji dokumentarac. Program Retrospektive Claire Simon u 18 sati u dvorani 4 donosi još jedan film ove poznate francuske redateljice. Pod svaku cijenu portret je Jihada koji posuđuje novac da bi pokrenuo posao pripreme gotovih jela za prodaju u supermarketima. Posao se ne razvija najpovoljnije, no Jihad ne odustaje i pod svaku cijenu se bori za opstanak.

(Visited 123 times, 2 visits today)

Komentari