Film

Petak na ZagrebDoxu: Autorska večer Borisa Poljaka, premijera “Crne ovce bistričke”

[Jane] Foto: ZagrebDox
Vrijeme čitanja: 3 minute

Središnja festivalska zbivanja u petak predvođena su platformom ZagrebDoXXL u 19 sati (dvorana 2) uz program Autorska večer Borisa Poljaka u sklopu kojeg se prikazuju tri Poljakova filma: Autofokus, Oni samo dolaze i odlaze te Splitski akvarel. Uvod u program održat će uvažena filmska kritičarka Diana Nenadić, koja će nakon bloka filmova razgovarati s autorom, te Studijom slučaja u sklopu programa ZagrebDox Pro kada će o autorskim dokumentarcima i načinima na koje se stvarnost može preoblikovati u koherentne priče za dokumentarni film govoriti danska redateljica Eva Mulvad. Njezin film Moderan muškarac (2017) premijerno je prikazan na CPH:DOX-u, a jučer ga je publika ZagrebDoxa imala prilike vidjeti u programu Biografski dox. Počinje se održavati i program Dox u gostima, koji od 2. do 4. ožujka donosi dokumentarne filmove u CineStar kina u Osijek i Rijeku te u kino CineStar Joker u Splitu.

Petak donosi druženja i s još nekoliko istaknutih redatelja. Prije svega s Višnjom Skorin i Kristinom Baticeli, autoricama filma Crna ovca bistrička čija će se svjetska premijera održati u 21 sat u dvorani 1. Film prati Kristinu, ateisticu koja je odrasla u izrazito katoličkoj sredini, Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijanskom svetištu. Zaljubivši se u vjernika, mora se odlučiti hoće li biti licemjerka i vjenčati se u crkvi ili će ostati pri svojim uvjerenjima i tako povrijediti svoje bližnje. Produžene Q&A sesije nakon filmova održat će i egipatski redatelj Mohamed Siam, koji će u programu TeenDox predstaviti film Amal (17h, dovarana 1) o četrnaestogodišnjoj djevojčici u potrazi za vlastitim identitetom u tranzicijskoj zemlji, a osim što otkriva društveno-političku situaciju u Egiptu, snažno progovara i o nezavidnom položaju mladih žena.

Zatim talijanski redatelj Giovanni Totaro predstavlja svoj film Sretna Zima (17h, dvorana 2) o fenomenu ljetovanja na poznatoj plaži Mondello u Palermu, gdje svakog ljeta mnoge talijanske obitelji dolaze provesti ferragosto u iznajmljenim montažnim kućicama za plažu; rumunjska redateljica Ana Dumitrescu s publikom će razgovarati nakon projekcije njezinog filma Licu, rumunjska priča (18h, dvorana 3) u sklopu novog programa ZagrebDoxa – U fokusu: Nova Europa. Protagonist Licu čitav svoj sretan i nesretan život izlaže pred kamerama, a sekvence i fotografije iz njegova života univerzalni su svjedoci prošlosti, efemernosti života i protoka vremena. Film je na DOK Leipzig filmskom festivalu proglašen najboljim dokumentarnim filmom.

[Undercovered] Foto: ZagrebDox

Program regionalne konkurencije u petak će obilježiti dva film. Undercovered (19 i 21 h, dvorana 5) o simbolici nošenja marama – koje su nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. postale skandaloznim predmetom o kojem se debatira, a s rastom moći ISIL-a, i simboliziraju prijetnju uništenjem “slobodnoga” svijeta. Nakon filma uslijed će razgovor s redateljicama Nejrom Latić Hulusić i Sabrinom Begović-Ćorić. Makedonski redatelj Ilija Cvetkovski, razgovarat će o svom filmu S ljubavlju (20 i 22h, dvorana 4), koji donosi jednostavnu priču o univerzalnoj ljudskoj snazi ispričanoj kroz prizmu jednog starca, njegova života i njegovih ljubavi. Iz međunarodne konkurencije izdvaja se film Stranac u 22 sata u dvorani 3, danske redateljice Nicole Nielsen Horanyi o 25-godišnjoj samohranoj majci koja na Facebooku upoznaje čovjeka svojih snova s kojim ubrzo započinje zajednički život, no suprotno očekivanju zapravo neće zajedno živjeti sretni do kraja života. Film je pobjednik festivala DOC NYC. 

Biografski dox u 19h u dvorani 1 predstavlja film Jane, nagrađivanog američkog redatelja Bretta Morgana, koji bilježi i nominaciju za Oscara i Emmy kao i Nagradu Peabody. U novom filmu predstavlja život Jane Goodall, poznate primatologinje i prve osobe koja je 1960. godine proučavala život čimpanzi u divljinama Tanzanije. Glazbeni globus u 21 sat u dvorani 2 prikazuje film Na cesti istaknutog britanskog redatelja Michaela Winterbottoma koji potpisuje više od dvadeset i pet dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova i slovi za jednog od najproduktivnijih europskih redatelja. U ovom filmu u stvarnu situaciju, turneju britanskog indie rock sastava Wolf Alice, nominiranog za Grammy, smješta fikcionalnu romantičnu priču.

U programu Stanje stvari održat će se projekcija filma Lov na duhove (20h, dvorana 3), palestinskog redatelja Raeda Andonia o zloglasnom izraelskom istražnom zatvoru o kojem se malo toga zna, a u kojem je kao zatvorenik bio i sam redatelj s osamnaest godina. Film je osvojio nekoliko nagrada na Berlinaleu, između ostalog, onu za najbolji dokumentarac. Program Retrospektive Claire Simon u 18 sati u dvorani 4 donosi još jedan film ove poznate francuske redateljice. Pod svaku cijenu portret je Jihada koji posuđuje novac da bi pokrenuo posao pripreme gotovih jela za prodaju u supermarketima. Posao se ne razvija najpovoljnije, no Jihad ne odustaje i pod svaku cijenu se bori za opstanak.

Be social

Komentari