Istaknuto
20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Toliko je važno da zna da smo tu, da je čujemo i vidimo, da smo na njenoj strani, da uporno ponavljamo da žrtva nikada nije kriva i da ne postoji pravo vrijeme niti vremenski rok u kojem je trebalo prijaviti nasilje. Jedino pravo vrijeme je ono kada je žrtva spremna.

Knjige

Peticija “Park književnicama!” udruge Kulturtreger

15.05.2018. Maja Hoić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon što su krajem travnja u zagrebačkom Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova izglasali prijedlog da se park u Martićevoj ulici imenuje imenom književnika, iz udruge Kulturtreger pokrenuta je peticija Park književnicama!

Foto: facebook.com / Portal Booksa.hr

Prijedlog izglasan u Odboru
Prijedlog koji je bio izglasan došao je iz Društva hrvatskih književnika. Naime, Društvo je predložilo da se park ispred Bookse imenuje po književniku Enveru Čolakoviću. To ime nalazi se unutar jedinstvenog “Fonda imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje Grada Zagreba”. Prije mjesec dana došao je na dnevni red i prijedlog gradonačelnika. Prijedlog je bio prihvaćen, čime tek mora na izglasavanje u Gradsku skupštinu. S obzirom na izbor osobe po kojoj bi park ispred Bookse nosio naziv, javila su se negodovanja.

Negodovanja koja su se javljala zbog prijeporne biografije predloženog književnika i njegove političke aktivnosti specifične su prirode. Udruga Kulturtreger reagirala je na opći problem neravnomjernog omjera imenovanja javnih površina na području grada Zagreba. Žele naglasiti da su premalo zastupljene znamenite ženske osobe koje su doprinijele kulturnom razvoju grada.

Krajnje vrijeme da grad ispravi diskriminaciju

Istraživanje Politike označivanja i patrijarhalna konstrukcija Zagreba koje su 2016. godine izvršili Katja Vretenar i Zlatan Krajina pokazuje da izuzetno malen postotak od 1,8 % javnih površina u Zagrebu nosi imena žena. Udruga je na temelju toga pokrenula peticiju Park književnicama!. Iz udruge smatraju da je “krajnje vrijeme da Grad ispravi diskriminaciju i nepravdu prema zaslužnim i znamenitim ženama koje su ostavile traga na književni i kulturni život Zagreba”.

Tri književnice već unutar Fonda
Foto: booksa.hr

Božena Begović, Mara Čop Marlet i Katarina Dujšin Ribar

Budući da se unutar Fonda već nalaze imena triju književnica, a koje su svojim radom izvršile utjecaj na kulturu u Zagrebu, udruga želi prijedlog imenovanja parka po književnicama poslati Gradskim tijelima.

Imena književnica koja se navode unutar fonda su: Mara Čop Marlet, Katarina Dujšin Ribar i Božena Begović.

Udruga Kulturtreger poziva sve koji se slažu s navedenim prijedlogom da potpišu peticiju Park Književnicama.

(Visited 178 times, 1 visits today)

Komentari