Knjige

Library of Croatia, projekt koji bi Hrvatsku pretvorio u otvorenu virtualnu knjižnicu

Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovog se ljeta javnosti lansira projekt koji, krenuvši s Hrvatskom, državu pretvara u otvorenu virtualnu knjižnicu. Projekt koji se pokreće u Republici Hrvatskoj u samoj je osnovi globalan i iza njega stoji ideja da se u virtualnu knjižnicu pretvori bilo koja država. Stoga on nosi engleski naziv Library of Croatia, kao i zbog velikih turističkih beneficija koje projekt donosi.

Virtualna knjižnica omogućit će pristup digitalnom sadržaju i različitim oblicima publikacija, od književnosti, časopisa, znanstvenih članaka, turističkih vodiča, udžbenika itd. Pristup će imati svaka osoba unutar granica Hrvatske, bilo u glavnom gradu ili najzabačenijim mjestima, bio to stanovnik Hrvatske, turist ili usputni prolaznik.

Iza projekta stoji tehnološka mogućnost koja se razvila kroz zadnjih dvadeset godina da se cijela država pretvori u virtualnu knjižnicu. Ujedno stoji i aktivan pristup velikom broju izjava koji govore da je u Hrvatskoj čitateljska kultura slaba i u padu. Ideja je da Library of Croatia dokaže da čitateljska kultura postoji, kao i da se aktivno poboljša stanje aktualiziranjem ponuda i prilagodbom na nove generacije koje zahtijevaju digitalni i otvoreni pristup znanju.

Sama virtualna knjižnica se također osniva na podlozi velikog broja istraživanja koja dokazuju da digitalna knjiga i otvoreni pristup potiče razvoj printane knjige. Zagovornici protiv digitalnog sadržaja u ovome mogu vidjeti korist za razvoj printanih izdanja, izdavaštva i stimuliranje knjižnica.

Foto: Library of Croatia

Korisnik će moći pristupiti sadržaju bez davanja osobnih podataka, a svako čitanje će doprinositi analitici koju će virtualna knjižnica vršiti i prema tome će se moći prikazati koliko se u Hrvatskoj u stvari čita. Ti podaci će dalje koristiti za prikaz na državnoj razini, ali korist će imati i izdavači i autori koji će moći pratiti uspješnost objavljenih radova.

Beneficija svakome

Revolucija u Library of Croatia jest u otvorenosti. Time je ona od koristi i autorima, nakladnicima, izdavaštvu, knjižnicama, partnerima projekta i u konačnici, svakom stanovniku Hrvatske.  Mirela Rončević, koja je autorica projekta, znanstvenica je u sektoru informacijskih znanosti gdje se bavi istraživanjima digitalnog sadržaja. Kroz istraživanja je uvidjela kolika je korist za sve kada se sadržaj otvori digitalizaciji i otvorenom pristupu.

Kao što se iz brošure za partnere može iščitati, izdavači će biti plaćeni za licencu koja daje pristup njihovoj kolekciji e-knjiga i uvidom u analizu čitanosti mogu pospješiti daljnju prodaju printanih izdanja. Autorima bi analiza čitanja mogla dati uvida u učinku knjige i njezinih dijelova čime dalje mogu raditi na razvitku svoje promocije. Partneri pak mogu sebe oglašavati plasiranjem oglasa na lokaciji unutar platforme po njihovoj želji i time javno podržavaju opismenjavanje i cjeloživotno obrazovanje.

Uza sve to, platforma ima i funkciju samoizdavanja. Na platformi će postojati mogućnost da registrirani korisnik objavi svoje djelo. U tu svrhu postojat će urednički filter sastavljen od tima stručnjaka iz svijeta uredništva i omogućit će da kvalitetniji radovi nađu svoje mjesto na virtualnoj polici Library of Croatia.

Foto: Library of Croatia

Turizam i Library of Croatia

Uz sve navedene kulturne beneficije za koje se smatra da bi Library of Croatia donijela, velikih koristi imao bi turizam. S obzirom na veliku očekivanu ulogu Library of Croatia u turizmu, samom je projektu i dan engleski naziv. Smatra se da će ovakva ponuda koja se nudi isključivo za sada u Hrvatskoj, uvelike poboljšala zadovoljstvo stranih turista koji bi dolaskom na prostor Hrvatske imali pristup digitalnom sadržaju u obliku raznih publikacija. Ujedno se planira da bi objekti parteri omogućavali pristup virtualnoj knjižnici već pri samoj rezervaciji usluge. Stoga bi turist koji tek planira svoj dolazak u Hrvatsku zbog partnerstva hotela s platformom mogao kroz pristup dobiti i velik broj sadržaja koji ga upoznaje s državom u koju dolazi.

Dugoročno ulaganje

Projekt koji omogućuje da se kroz digitalni sadržaj otvorenog pristupa proširi kontakt s knjigama planiran je za lansiranje čim se skupi dovoljan broj materijala, što ovisi i o partnerima. Cilj je lansirati ga kroz proljeće/ljeto ove godine i uzeti zamah kroz turističku sezonu. Stoga se očekuje konačna odluka za lansiranje ovog projekta za koji smatraju da je jedno dugoročno ulaganje na dobrobit svim stranama koje u njemu odluče sudjelovati.

Be social

Komentari