Istaknuto
28.09.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Britney Spears je planetarna megazvijezda, ali 13 godina bila je žrtva robovskog odnosa.

16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

Izvedbene umjetnosti

Počinju 43. Dani satire u kazalištu Kerempuh: Pogledajte hvaljene predstave Bobe Jelčića, Ivana Penovića i HNK iz Splita

31.05.2019. Tim HrvaćaninFoto: www.kazalistekerempuh.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Izvedbom predstave “Kroćenje goropadnice” Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita u subotu, 1. lipnja započet će 43. Dani satire Fadila Hadžića u satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu. Do 18. lipnja na sceni kazališta Kerempuh bit će izvedeno 13 predstava iz četiri države. Ovogodišnja izbornica festivala je dramaturginja Željka Turčinović.

Predstava koja otvara festival, hvaljeno i nagrađivano uprizorenje Shakespeareove drame u režiji Ivana Plazibata, prošle je godine na Gavellinim večerima osvojilo nagrade za najbolju predstavu i najbolju režiju. Plazibatovo “Kroćenje goropadnice” Shakespareovo djelo dovodi u vezu sa svakidašnjicom uz živi prikaz današnje generacije dvadesetogodišnjaka uhvaćenih u valu neokonzervativizma i kapitalizma. U ovoj suvremenoj adaptaciji Shakespeare se pojavljuje tek kao daleka uspomena, a gledatelja se nasmijava i rastužuje s ciljem da se otvore brojna aktualna pitanja. Između ostalih, u predstavi igraju Goran Marković, Pere Eranović, Nikša Arčanin i Ana Marija Veselčić.

Iz Srbije dolaze tri predstave. Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda 5. lipnja izvest će predstavu “Zašto je poludeo gospodin R?” koju je prema istoimenom filmu njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera iz 1970. godine režirao hrvatski redatelj Bobo Jelčić. Dan kasnije Beogradsko dramsko pozorište odigrat će crnohumorni psihološki triler “Ničiji sin“, treći dio Posmrtne trilogije hrvatskog dramatičara Mate Matišića, u režiji Marka Misirače. U utorak, 11. lipnja Narodno pozorište iz Beograda izvest će kultni satirični tekst “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat s Ljubomirom Bandovićem u glavnoj ulozi.

[Kroćenje goropadnice] Foto: Matko Biljak, HNK Split

Dvije predstave stižu iz Bosne i Hercegovine. Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru gostuje 4. lipnja s komedijom “Sviraj to ponovno, Sam” slavnog redatelja, scenarista i pisca Woodyja Allena u režiji Marija Kovača. Ovo Allenovo djelo hommage je filmskome klasiku “Casablanci”. Studenti glume Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva 8. lipnja odigrat će svoju diplomsku predstavu “Murlin Murlo” ruskog dramatičara Nikolaja Koljade u režiji menotra Alena Muratovića. Ovaj se poznati komad bavi životima četvero mladih ljudi koji egzistiraju u posttranzicijskom razdoblju, odnosno u onome što je ostalo od nekadašnjeg sovjetskog imperijalizma.

Iz Slovenije nam dolazi kabaret “Realisti” autora Jure Karasa i redateljice Tijane Zinajić u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice. Od hrvatskih naslova, u programu 43. Dana satire apsolutno se izdvaja fenomenalan autorski projekt Ivana Penovića “Katalonac“, ponajbolja predstava sezone 2017./18. koja će biti izvedena 12. lipnja. U ovoj urnebesnoj satiri hrvatskog društvo gotovo da se ništa ne događa – dvojica prijatelja na vječnom afterpartyju čekaju trećeg cimera da se vrati kući. Ako niste još pogledali, svakako morate.

[Katalonac] Foto: Sanja Bistričić

Domaćini će se predstaviti s dva naslova, crnom komedijom “Elling” Simona Benta u režiji Hrvoja Korbara, dramskom adaptacijom istoimenih romana norveškog pisca Ingvara Ambjornsena prema kojima je 2001. godine snimljen i film, nominiran za Oscara za najbolji strani film. Kazalište Kerempuh će 13. lipnja također odigrati predstavu “Blue Moon“, uprizorenje kultnog romana Damira Karakaša u režiji Borisa Liješevića. U ovom humorističnom i autentičnom presjeku predratnog stanja Čarli, propali student i rockabilly, u gradskom životu, glazbi i hedonizmu traži bijeg iz surove ličke provincije i zamršenih odnosa s ocem i djedom.

Teatar Gavran predstavit će 2. lipnja najizvođeniji tekst Mire Gavrana “Sve o ženama” koji je premijerno od Buenos Airesa, Los Angelesa i New Yorka pa sve do Pariza, Praga, Moskve, Mumbaia, Varšave, Ljubljane, Klaipede, Prištine i Novosibirska. Novu zagrebačku inscenaciju režirala je Mladena Gavran. Teatar Rugantino i Kazalište KNAP izvode “Sirenu i Viktoriju“, komediju zabune ruskog dramatičara Aleksandra Galina u režiji Filipa Grinvalda o novopečenoj bogatašici Sireni i njezinoj razvedenoj prijateljici i profesorici engleskog jezika Viktoriji. Festival će 16. lipnja zatvoriti predstava “Brodolomke” Kazališta Moruzgva i Ludens teatra iz Koprivnice, komedija o četiri žene u borbi protiv alkoholizma prema ideji i predlošku Ane Maras Harmander i u režiji Krešimira Dolenčića.

Na zatvaranju festivala 18. lipnja bit će dodijeljene i nagrade za najbolju predstavu u cjelinu, za najbolju žensku i mušku te sporednu žensku i mušku ulogu, za ulogu koju je publika najbolje prihvatila, za najboljeg mladog glumca do 28 godina, za najbolji tekst te za najbolju režiju. Povjerenstvo za nagrade čine kritičarka Bojana Radović, glumac Dražen Čuček i dramaturg Dubravko Mihanović.

(Visited 185 times, 2 visits today)

Komentari