Intervju

Slamanje: “Imamo dovoljno umjetničkih udruga koje daju nadu za novu godinu”

Foto: X-Ray Cat
Vrijeme čitanja: 2 minute

Iako je prevlast istočnog melosa u Osijeku neupitna, postoji i struja koja se usuđuje boriti protiv vjetrenjača i pružiti sugrađanima kvalitetniji glazbeno-umjetnički sadržaj. Upravo iz tog razloga razgovarali smo s organizatorima Slamanja koji na istok države dovode zvučna imena iz Hrvatske, ali i regije.

Tako smo primjerice na zadnjem izdanju imali priliku slušati beogradski bend Vizelj, koji je zaista zagrijao atmosferu u nevelikom prostoru Slame u kojem se trenutno odvijaju koncerti. Što to Osječani slušaju, kakva im je urbana scena te tko im dolazi ove subote u goste, saznat ćemo od organizatora.

Dakle, krenimo mi od samog početka. Kako je nastalo Slamanje i možeš li definirati koncept?

Slamanje je nastalo početkom 2018. godine, kad se naša ekipa iz Harvo Jaya udružila s Nikolom Fallerom, odnosno udrugom Slamom, pa smo došli na ideju da u našem zajedničkom prostoru počnemo organizirati koncerte i izložbe, a ponekad i nabacimo neko kuhanje. U suštini koncept je ostao takav do dan danas.

Što je kumovalo samom imenu eventa?

Ime je hommage udruzi Slama.

Koga ste do sada imali priliku ugostiti od poznatijih imena? 

Od gostiju možemo izdvojiti Porto Morto, Vizelj, Repera Iz Sobe, Crve, RØLØ, Seine, Žen.

slamanje
Foto: Bruno Očevčić

Koji vam je žanr posebno drag?

Ne ograničavamo se na žanrove, no posjetitelji bi mogli primijetiti da volimo indietroniku i ghetto house.

Možeš li nam približiti malo tu osječku urbanu scenu? Kako ju vi vidite?

U našoj regiji vjerojatno će svatko blatiti svoju lokalnu scenu. Naravno, bilo je boljih dana, ali trenutno ima dovoljno aktivnih umjetničkih udruga i novih glazbenika koji daju nadu za 2022. godinu. Od aktivnih umjetničkih udruga definitivno bi izdvojili rad udruge Slama, ReArt i Plantaža, također tu je i ekipa iz Filmske runde s kojom smo u sklopu ovogodišnje 6. revije hrvatskog kratkometražnog filma imali odličnu suradnju. Od bendova pak pozivamo da pažnju obratite na skoro izlazeće albume Mr.Doga i Čuvarkuće.

slamanje
Izvor fotografije: Facebook.com

S kojim se izazovima susrećete prilikom organizacije ovakvog eventa i što bi vam moglo pomoći da ga dovedete na još viši nivo?

Godilo bi nam sponzorstvo i podrška lokalne vlasti, klasika. Gubitak trenutnog prostora je samo pitanje vremena, dok u gradu ima više nego dovoljno adekvatnijih prostora za održavanje Slamanja koji ne služe ničemu.

U subotu 18. prosinca, pripremate nešto posebno, uputite nas u program.

Svemirko dolazi odraditi svoju prvu klupsku svirku u Osijeku, vjerovali ili ne. Osim njih, imamo priliku čuti prvu svirku Čuvarkuće. Odajemo da im probe napreduju dosta dobro. Što se izložbe tiče, mislim da je nemoguće nadmašiti opis iz eventa na Facebooku i pozivam vas da ga provjerite. Ovo Slamanje je zapravo tradicionalni Džemper Party, koji se odvija u sklopu zimskog izdanja ReArt Festivala, pa vas pozivamo da proškicate program i naletite.

Be social

Komentari