Istaknuto
07.03.2021.

Vrijeme čitanja: 5 minute Posljednji Ziherung druge sezone donosi čak 34. recenzije albuma iz studenog i prosinca 2020. Čitamo se u trećoj sezoni!

03.03.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute Još jedna nova glazba pruža priliku za glasanje za singl tjedna a borba se vodi između osam novih singlova. Tu su i strane preporuke za slušanje.

Film

Recenzija: Provokativnost, optimizam i smijeh do suza (“Potpuno novi zavjet”, Jaco Van Dormael)

24.03.2016. Tin BačunFoto: facebook.com/LeToutNouveauTestament
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jeste li znali da je Bog živ i živi sa svojom kćeri u Bruxellesu? Novi film belgijskog redatelja Jacoa Van Dormaela, otprije poznatog po Toto the Hero (1991.), The Eighth Day (1996.) i Gospodin Nitko (2009.), polazi od upravo te premise. Potpuno novi zavjet (Le tout nouveau testament, 2015.) komedija je koja spaja realno i nadrealno, crni humor, te sarkastičan pogled na sadašnjost na izrazito topao i zabavan način. Iako sadrži supstancu koja je očuđujuća sama po sebi, kada ostane bez trikova, počinje se vrtjeti u krug.

Bog (Benoît Poelvoorde), mrzovoljan sadist u potkošulji, provodi svoje vrijeme osmišljavajući zakone za čovječanstvo („optimalno vrijeme sna je 10 minuta duže“, „red pokraj tvoga uvijek će se kretati brže“…) i vičući, što na svoju dobroćudnu ženu (Yolande Moreau), što na svoju kćer Eu (Pili Groyne). Kada Ei prekipi, odlučuje poći stopama svoga brata JC-a, sići na Zemlju i sa svojih 6 apostola napisati „Potpuno novi zavjet“. Prije no se spusti među ljude, Ea (putem Božjeg računala) šalje svim ljudima koliko im je vremena preostalo na Zemlji što, naravno, razbjesni Boga koji se odlučuje poći za njom.

Foto: facebook.com/LeToutNouveauTestament

Foto: facebook.com/LeToutNouveauTestament

Ein potez, dakako, šalje kompletnu populaciju Zemlje u stanje mentalnog šoka, čime se film s vremena na vrijeme uspješno zabavlja. Tako je jedna od reakcija na preostalo vrijeme na planeti iskušavanje raznoraznih opasnih podviga od strane Kevina, glupana koji konstantno testira hoće li preživjeti zahvaljujući sudbini.

Film je strukturiran po poglavljima iz Biblije – počevši s Postankom, preko Izlaska i novih 6 Evanđelja, do zaključne Pjesme nad pjesmama. Sa samom vjerom, Potpuno se novi zavjet poigrava dosta često, većinom bezazleno, kako bi skrenuo pozornost na ono što problematizira – a to nije niti Bog, niti religija, već mi – ljudi. Egzistencijalna pitanja, pitanje slobodne volje i ljudske potrebe da ima gospodara implicitno prožimaju cjelokupan film, dok se na površini vidi prvenstveno odličan humor i gluma. Nažalost, određene su stvari predvidljive, film u nekoliko scena daje već dane informacije te, s vremena na vrijeme, pretjeruje s već viđenim gegom. Evanđelja, slabo povezana, stvaraju problem u koheziji filma kao cjeline. Također, Pjesma nad pjesmama je možda ipak preoptimistična, ali to je već pitanje ukusa.

Foto: facebook.com/LeToutNouveauTestament

Foto: facebook.com/LeToutNouveauTestament

Ne toliko zamršen kao Gospodin Nitko, Potpuno je novi zavjet, bez obzira na navedene zamjerke, izrazito zabavan i optimističan film koji vrlo energičnim tempom razlaže sve elemente kojima barata i kroz konstantne metafore, smijeh, simpatičnost i stilizacije u obliku probijanja četvrtog zida, radi i više nego dovoljno da drži gledatelja usredotočenog na sebe tijekom gotovo dva sata.

Također, valja spomenuti kako je (zbog fantastičnih dijelova filma) često korišten CGI, no ovaj film treba smatrati jednim od udžbenika – CGI je tu zbog scenarija, a ne radi očuđenja hiperrealističnim nesvakidašnjim elementima na ekranu.

Nepoštovanje prema stvarima koje se inače uzimaju za ozbiljno, ismijavanje socioloških problema sadašnjice i likovi koji kao da su ispali iz filmova Wesa Andersona, na neki čudan način, u potpunosti funkcioniraju u formi ove belgijske komedije. Šarolikost, detalji i ljubav prožimaju je u potpunosti što je, u kombinaciji s očuđujućom premisom i odličnim humorom, čini jednom od najboljih prošlogodišnjih komedija.

(Visited 400 times, 2 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari