Glazba

Recenzija – “U potrazi za bijelim zecom” (Krešo i Kisele Kiše): Teške teme u dobrom ritmu

Krešo i Kisele Kiše [cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon debitantskog „Još ti nije kasno“ i drugog „Još ti nije jasno da ti nije kasno“ stiže i treći album „U potrazi za bijelim zecom“ (Fat Brek). Krešo i Kisele Kiše shvatili su da im je jasno i da nikada nije kasno te objavili punk rock album pun vješto upakiranih kritika na današnje društvo.

Ova riječka šestorka uhvatila se u koštac s realnošću te se album može objektivno svesti na tri teme – stanje društva u globalu, kriza pojedinca i seksualne frustracije raspoređene su u sedamnaest pjesama. Na prvu zvuči puno, no ovdje se radi o pjesmama koje ne traju dugo stoga niti album ne traje dulje od nekog prosjeka.

Veseli stroj odabrana je kao najavni singl povodom izlaska albuma. Vesela je to pjesma o popularnom kazanu koji od šljiva radi alkohol, no Europska unija mu kao babaroga želi stati na kraj. Čita li se između redaka, tu se ne radi samo o ograničavanju proizvodnje nego o potlačenosti malih od strane velikih.

Tradicija obrada

Na prethodnim albumima mogle su se čuti dvije obrade. Ja nemam više razloga da živim Miše Kovača na prvom te Na na na Josipe Lisac na dugom. Grupa 777 i njihova Ti si moj hit odabrani su za ovo izdanje koje, sada već po tradiciji, treba sadržavati jednu obradu.

Od autorskih pjesama, Tupo ga gleda je stvar koja je bacila rukavicu u lice Hladnom pivu. U uvodnom dijelu pjesme pojavljuje se ženski vokal sa vrlo direktnom porukom, nakon koje slijedi isti takav muški odgovor. Vrlo je eksplicitna i zabavna pjesma o muško – ženskim odnosima. Opis onog trenutka u kojem muška izvedba nije na nivou apsolutno posramljuje Mlohavu ćunu. Ono o čemu nitko ne voli razgovarati Krešo i Kisele Kiše opisali su vrlo vjerno i brutalno. U sredini pjesme dolazi lagani reggae dio u kojem se dodatno na šatri ismijava dotični trenutak. Njoj uz bok može se pridružiti i Šank i glazba.

Borbena je pjesma koja odaje počast rodnoj Rijeci i Zametu. Duhovita priča o povratku kući u gluho doba noći/jutra kada nema prijevoza, cigareta ni bureka primjenjiva je na svaki grad. Voajer s Kostabele zvuči baš tako kako bi se iz naslova moglo zaključiti, jednako kao i Jutro uz harmoniku. Šarm lokalne birtije, „puno ljudi, malo zubi“ i prisutstvo refrena Ako odem prijatelji vrlo su vjeran opis stanja u nekim našim ugostiteljskim objektima.

Dobro odsvirano i dostupno

Iako pjesme na albumu ne govore o baš vedrim temama, ovaj album nije tmuran. Postoji nešto u tim puhačkim instrumentima koji unose vedrinu i mame smiješak na lice čim ih se osluhne. U suradnji s njima i ostatak benda je odlično odradio svirački dio. Sve pjesme imaju dovoljan omjer žestine punka i malo mekšeg ska izričaja. Selebriti odaje počast punku s oi oi uzvicima, no uvodi i onaj istočniji zvuk mjedenih instrumenata. Završna Oda mudraca je, kako i priliči, pjesma koje govori ni o čemu.

Zanimljivi cover ovog izdanja su ilustrirale Agata i Apolonija Lučić, umjetnice koje svojim radovima već neko vrijeme daju vizualnu podršku glazbi. Svjesni vremena u kojem žive, Krešo i Kisele Kiše su, uz fizički nosač zvuka, omogućili i besplatan download albuma zbog kojeg im se nekoliko puta rušio server. To je dokaz da prepoznati dobro ostvarenje nije teško. Bend kreće u koncertnu promociju sa startom u Rijeci početkom studenog, a nakon toga slijede Zagreb, Buzet i Pula. Potražite i vi svog bijelog zeca.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari