Glazba

Povratak rock dinosaura: Novi albumi Princea, AC/DC, Neila Younga i The Who

Foto: press
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Prince_facebook.com/princerogernelson. jpg
Foto: Prince_facebook.com/princerogernelson. jpg

Nijedan se ljubitelj glazbe na ovu godine neće požaliti. Izašli su albumi poput onog sjajnog Jacka Whitea, dugoočekivanog albuma Interpola ili onog, ne toliko hvaljenog, Black Keysa; u Hrvatsku su stizala i redom velika imena poput Pixies, Foals, QOTSA, spomenutih Keysa, The Nationala i Editorsa. Ipak, čini se kako je kraj ove nesiromašne godine rezerviran za veterane. Neki tako pripremaju nove albume, neki pripremaju čak dva nova albuma, a neki izdaju već četvrti remaster.

Led Zeppelin

Nije nikakva fama da Led Zeppelin, odnosno Jimmy Page, obožava remastere. Dok John Paul Jones svira u Them Crooked Vultures s Daveom Grohlom i Joshom Hommeom, a Robert Plant radi na solo karijeri, Jimmy Page nastavlja reizdavati albume Led Zeppelina. Nakon što su u prvom dijelu godine na tržište ponovno pušteni „Led Zeppelin I, II i III“, sada je došao red na „Led Zeppelin IV i „House Of The Holy“, čije remastere Page planira izdati 27. listopada. Nova izdanja uključivat će nekoliko bonus pjesama i izmijenjenu verziju pjesme The Rain Song. Dok Page tako nastavlja cijediti kultnu grupu, ja ne mogu a da ne izrazim zabrinutost za slavnog gitarista kojem će, nakon što izda remaster albuma „Houses Of The Holy“, ostati svega četiri albuma koja može reizdati. Uz moju zabrinutost, za koju se nadam da će mnogi podijeliti sa mnom, moram istakuti i svoje mišljenje da ovakav broj reizdanja može djelovati kontraproduktivno te dodatno rastjerati fanove koji su već prije bili desetkovani aferom autorskih prava.

Neil Young

Neil Young u studenom izdaje novi album naziva „Storytone“koji je već drugi njegov album ove godine poslije „A Letter Home. Čak bih i znao reći koji je ovo Youngov studijski album po redu, ali istina je ta da ih je toliko napravio da mi se nije dalo brojati. Zato kažem stoti i sumnjam da sam puno pogriješio. Sam Neil Young najavljuje da ga na ovom albumu prati ogroman orkestar, što vjerujem da je odličan epitet budući da se taj isti orkestar sastoji od 92 čovjeka koji će ga pratiti i na koncetima. Zanimljivo je da je album sniman u studiju Jacka Whitea u Nashvilleu (Third Man Records), a jedna je pjesma već izašla kao singl i možete ju poslušati u nastavku.

The Who

Još od 2006. i albuma „Endless Wire“, The Who najavljuje novi studijski album, a taj čas je konačno stigao. Album će nositi naziv „Who Hits 50i, iako još nije najavljen točan datum izlaska, taj dan je veoma blizu jer je bend najavio da će izvoditi pjesme s novog albuma na nadolazećim koncertima, od kojih je prvi 30. studenog u Glasgowu. Osim toga, izašao je i prvi singl naziva Be Lucky, za koji ne mogu reći da me oborila s nogu, ali ne mogu reći ni da me razočarao. Daleko je to od vremena kada je Keith Moon upoznavao svijet sa sviranjem bubnja, ne više samo kao pratećeg instrumenta, i kada nisi mogao uključiti radio, a da ne čuješ My Generation. Ipak, ova pjesma sadrži nešto istinski whoovsko, nešto što su, unatoč velikim promjenama u bendu, Daltery i Townshend uspjeli sačuvati. Ringov sin (Zak Starkey) više je nego dostojno zamijenio Moona na bubnju, a Townshendov brat Simon također se pokazao kao odlična adicija bendu. Izgleda da nepotizam nije tako loša stvar, ali to ostavljam da prosudite sami.

AC/DC

AC/DC će također godinu zatvoriti s albumom kojeg pripremaju za prosinac. Od toga nisu više ništa rekli, a svoju škrtost na riječima potvrdili su izdavanjem samo 30 sekundi singla Play Ball. Rock or Bust“ je prvi album nakon „Black Iceiz 2008. godine i prvi na kojem nije sudjelovao gitarist Malcolm Young, koji je najavio da se zbog zdravstvenih problema neće vraćati u bend. I Australci vjeruju da sve ostaje u obitelji pa je tako Malcolmovo mjesto zauzeo njegov nećak Stevie Young. Sudeći po prijašnjim albumima, sumnjam da će se zvuk imalo ili uopće mijenjati. AC/DC je bend koji je još prije 41 godinu pronašao svoj zvuk i od njega se nije udaljavao. Jedini su problem oni poput mene koji taj zvuk nikada nisu prepoznali kao nešto kvalitetno, zanimljivo, originalno ili inovativno te vjeruju da se Australcima struja koja napaja njihovo ime već 41 godinu trebala odavno isključiti.

Prince

Prince se od svih ovdje spomenutih najviše potrudio. On ne izdaje samo jedan album, već dva odjednom. Iako to nema puno smisla, entuzijazam i ambicija mu se ne mogu oduzeti, a te ga vrline prate ionako cijelu karijeru. Prvi album Prince je odlučio nazvati „PlectrumElectrum“, a drugi „Art Official Age“, i oba izlaze danas, 30. rujna.

Be social

Komentari