Istaknuto
08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

06.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute U svijetu suvremenih skladatelja nema puno živućih legenda, a do prvog srpanjskog ponedjeljka jedna od njih bio je Ennio Morricone – tata najvećih kompozicija spaghetti westerna.

Glazba

Pozitivan koncert (2. dan): Publika željna Hladnog piva i Pipsa

02.12.2018. Ziher.hr
Foto: Lana Piršl/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Piše: Nika Milović

Četrnaesto izdanje Pozitivnog koncerta je iza nas. Dva dana odličnih koncerata, aktualna imena s domaće glazbene scene i po prvi puta strani headliner oduševili su zagrebačku publiku. Druga večer događanja ponudila je koncerte bendova Ischariotzcky, M.O.R.T., Pips Chips & Videoclips i Hladnog piva. Ono što bi voljela da se dogodilo, a nije – jest da je publika ispoštovala u jednakom broju sve izvođače večeri za nama zato što su oni to zaista zaslužili.

Ischariotzcky unio svježinu

Ischariotzcky je relativno novo ime na domaćoj glazbenoj sceni. Svojim indie pop zvukom i kvalitetnom izvedbom zaslužili su puno veću publiku od sinoć okupljene. Perfect Sky i Nothing At All su izazvali najviše reakcije, što je bilo i očekivano s obzirom na to da je riječ o ranije izbačenim singlovima. Ovaj višebrojni sastav pokazao je velik potencijal i zapravo me zanima kako će se njihov zvuk razvijati u budućnosti.

POZITIVAN

Foto: Lana Piršl/Ziher.hr

Energični M.O.R.T.

M.O.R.T.-ovci su eksplodirali na stageu. Ponovno naglašavam, ovolika količina energije i uživljenosti prilikom izvođenja zaslužila je mnogobrojniju publiku, dvorana je bila tek napola popunjena za vrijeme njihovog nastupa. Najglasniju reakciju publike izazvale su pjesme Nina i Na cesti. Bilo je zaista predivno vidjeti predivnu energiju između članova benda na stageu. Prava je šteta što je ovako dobar nastup prošao relativno nezapaženo. Imala sam osjećaj kako je okupljena publika bila tamo isključivo zbog određenih pjesama. M.O.R.T. je koncert priveo kraju s izvrsnim perkusionističkim izvođenjem pjesme Mali Isus.

pozitivan

Foto: Lana Piršl/Ziher.hr

Seks u školi

Dok su već Pipsi došli na red, dvorana se poprilično popunila. Bilo je jasno kako je većina publike došla zbog glavnih imena. Pips Chips & Videoclips uživaju određeni status na domaćoj sceni pa to nimalo ne iznenađuje. Bend je to uz koji su odrasle generacije i generacije, tu su brojni hitovi predivnih tekstova, bilo bi smiješno za bend poput Pipsa uopće spominjati kvalitetu izvedbe. Neovisno o tome želim napomenuti da su zvučali odlično, prateći vokali su bili odlični i Riperovom nastupu su davali posebnu dozu magije. Koncert je započeo introm pjesme Seks u školi što mi se činilo i prikladnim na neki način s obzirom na poruku koju Pozitivni koncert širi. Imali smo prilike čuti većinu hitova, a najglasniju reakciju razdragane publike izmamile su pjesme Zdenka i vanzemaljci i Malena.

pozitivan

Foto: Lana Piršl/Ziher.hr

Hladno pivo osvojilo Dom sportova

Od trenutka kad se Hladno pivo popelo na pozornicu pa do kraja koncerta u Domu sportova je vladao osjećaj kao da je riječ o njihovom solo koncertu. Najbrojnija količina publike skupila se baš za vrijeme njihovog nastupa. Većinom mlađa publika prevladavala je u prvim redovima i čini mi se kako je također bilo dosta okupljenih koji štuju njihovu raniju punk fazu. Ipak su se dobro snalazili s relativno novijim pjesmama od kojih je većinom bila sastavljena set lista. Naravno da smo imali prilike i čuti klasike poput Bačkizagre stuhpa šeja. Izdvojila bih još izvođenje pjesama Supermen za vrijeme koje je vladala lijepa i čarobna atmosfera i Mojoj majici za vrijeme koje je publika posebno divljala.

Zaključak

Pozitivan koncert je hvale vrijedan event s porukom koja je vrlo važna pogotovo među mlađim generacijama. Važno je voditi brigu o odgovornom spolnom ponašanju i zaštiti, a još više od toga važno je redovito ići na preglede i testirati se. Nisam sigurna koliko je Zagreb bio pozitivan s ciljem osvještenja poruke koju Pozitivan koncert promovira. Činilo mi se kako je većina publike došla bezbrižno na koncert, i to je u redu, ali voljela bi da su svi bendovi uživali jednaku potporu publike kako i Pipsi i Hladno pivo za koje možemo reći da su bili headlineri večeri. Nadam se da će doći vrijeme kada će naša publika razmišljati tako, a do sljedećeg Pozitivnog koncerta držite se poruke zbog koje smo se ovog vikenda tako lijepo okupili u Domu sportova.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

 


(Visited 286 times, 1 visits today)

Komentari