novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Predstavljamo festivale: Metaldays (Tolmin, Slovenija)

facebook.com/MetalDaysFestival
Vrijeme čitanja: 3 minute
facebook.com/MetalDaysFestival
facebook.com/MetalDaysFestival

Nakon odvajanja od Metalfest franšize, odnosno organizacije festivala koji se pod istim imenom održavaju diljem Europe, u svrhu mogućnosti dovođenja bendova po vlastitoj želji, iz pepela Metalcampa digao se Metaldays festival. Nešto slično dogodilo se i sa zadarskim Metalfestom koji je preimenovan u Burning Sea Festival, pa tako sada Slovenska i Hrvatska verzija metal festivala usko surađuju.

facebook.com/MetalDaysFestival
facebook.com/MetalDaysFestival

Ova su dva festivala dosta unikatna, upravo zbog toga jer se većina festivala održava na ogromnim poljima usred ničega,. Naš je smješten u zadarsku Puntamiku, a slovenski u idilično mjestašce Tolmin, koje se nalazi u predivnoj prirodi pokraj toka rijeke Soče. Iako oba festivala dijele neke izvođače, koncentrirat ću se samo na slovensku verziju, prijašnjih godina poznatiju i kao „Hell over paradise“.
Svaki hrvatski metal klinac sanjao je o odlasku na najbliže metal okupljanje u Sloveniju. Uvijek su se pratile najave, gledali datumi održavanja, no mali broj onih koji su bili najglasniji je na kraju i otišao. Nisu svi bili u mogućnosti biti tamo, što zbog roditelja, što zbog ispita na faksu (prije se festival održavao početkom 7. mjeseca) i najvećim djelom zbog trenutne financijske situacije. Oni koji su bili, imali su o čemu pričati.

facebook.com/MetalDaysFestival
facebook.com/MetalDaysFestival

Nezainteresiranost publike ili krivo strujanje

No nije sve tako divno i krasno. Festival je zadnjih godina meni osobno bio prilično neinteresantan zbog festivalskog izbora bendova. Bilo je previše power i heavy glazbe, a zastupljenost folk metala na festivalu bila je veća no početkom milenija kada su se iz Finske počeli spuštati bendovi koji su miješali tradicionalnu glazbu s metalom. Već su i svojim bogovima dosadni. Amon Amarth, Finntroll, Behemoth i Korpiklaani su u devet godina festivala uspjeli svaki skupiti po 3-4 nastupa. Također, žanrovska paleta na festivalu je bila prilično siromašna, nije se pazilo na aktualnosti i općenito na tranziciju metala, štovali su se prastari bendovi, a noviji ostavljali u drugom planu. Tako sam ja u dvije godine svog festivalskog iskustva uspio posjetiti NovaRock koji se održava usred prašnjavog austrijsko/mađarskog polja, gdje je glazba izrazito komercijalna, ali nastupaju aktualniji bendovi, te Brutal Assault, koji uvijek pokušava dovući što raznovrsniju metal publiku iako je najviše orijentiran na ekstremne metal žanrove. Ova godina je prva od zadnjih par da me najave na Metalcampu odnosno Metaldaysu zanimaju više od ijednog festivala u blizini.

facebook.com/MetalDaysFestival
facebook.com/MetalDaysFestival

Zastupljenost žanrova na Metaldays festivalu

Izgleda da će se na Metaldaysu najviše svirati black metal. Svih prijašnjih godina situacija je bila obrnuta, no izgleda da sam nekako došao na svoje. Ova prethodna konstatacija je prilično subjektivna, ali u moju obranu također smatram da je ovo žanrovski najizbalansiraniji Metalcamp, što je za festivale krucijalna stvar. Iz moje perspektive, svaki će metalseksualac moći na popisu izvođača naći nešto što ga napaljuje, osim ako u ormaru ne drži kolekciju majica s bendovima koji su se raspali još ’86. Daleko od toga da nema mjesta za upotpunjavanje liste izvođača. Nema metalcore i deathcore bendova, koji su bili veliki trend prije koju godinu i koji su bili predmet sprdanja i hejta od strane „pravih“ metal fanova, nema previše grinda koji se zadnjih par godina dosta popularizirao kroz miješanje s blackom i crust punkom, a nema nijednog predstavnika hardcore scene (moguće da se sav HC i punk repertoar ostavlja za Punk Rock Holiday). Nema previše mjesta za brigu, jer ove godine smo na Metaldaysu dobili nekolicinu stoner metal izvođača, što je upotpunjeno s par post-metal predstavnika i dosta progresivnog metala. Tko zna, možda nam na metal festivalu za koju godinu zasviraju i post-rock bendovi. Terraneo je recimo mogao dobiti još više publike da je u ovih dvije godine predstavio nešto više post-rock izvođača (prve je nastupio Mogwai, prošle 65daysofstatic). Kao i prošlih godina, na festivalu ćemo imati i svog predstavnika, ovog puta će to biti samo varaždinski Cold Snap, koji su već i prije nastupali u Tolminu. Izgleda da snimanje par spotova pomaže na dobivanju reputacije i debljine fonta kojim će vam napisati ime na webu festivala.

Više o bendovima koji će nastupiti na festivalu pročitajte u drugom nastavku članka.

Be social

Komentari