Glazba

Predstavljen 65. Ljubljana Festival: Marijinski teatar i John Malkovich najveće zvijezde

ljubljana festival
Foto: facebook.com/LjubljanaFestival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Grad Ljubljana i ovo se ljeto pretvara u središte kulturnih doživljaja. 65. izdanje Ljubljana Festivala će u periodu od 27. lipnja do 31. kolovoza ugostiti brojna svjetski poznata imena. Uvertira u sam početak festivala bit će slovenski mjuzikl “Vesna” koji će od 7. do 10. lipnja igrati na Križankama. Popularni mjuzikl “Mamma Mia!” izvodi se 18. lipnja, dok će 21. lipnja Kongresni trg biti rezerviran za koncert “Poletna noč” (Ljetna noć), koncert povodom 80. obljetnice rođenja Jože Privšeka.

Samo otvorenje festivala održat će se 27. lipnja na Kongresnom trgu izvedbom Carmine Burane Carla Orffa. Ovu snažnu i emotivnu scensku kantatu publici će predstaviti kazališna trupa La Fura dels Baus iz Barcelone uz snažni vokalno-instrumentalni korpus iz cijele Slovenije. Ljubljana Festival će svoje gledatelje razmaziti i s popularnom operom “Madama Butterfly” Giacoma Puccinija koju će izvoditi gostujući ansambl Nacionalne operne kuće iz Pekinga. Na programu festivala naći će se i monodrama “Brezmadežna” (Bezgrešna), hommage iznenada preminulom redatelju Tomažu Panduru. Predstavu je produciralo Slovensko narodno gledališče iz Maribora, a izvodi je Nataša Matjašec Rošker.

Festival će obogatiti i koncert u društvu eminentnog glumca Johna Malkovicha, koji će se pridružiti asamblu I Solisti Aquilani te će s njima izvesti program “Report on the Blind” koji glazbu Alfreda Schnittkea Concerto za klavir i gudače kombinira s tekstom iz romana Ernesta Sabata “On Heroes and Tombs”. Sanktpeterburški filharmonijski orkestar s dirigentom Jurijem Temirkanovim, Orkestar Marijinskog teatra s Valerijem Gergijevim, mezzosopranistica Elīne Garanče te pijanistica Martha Argerich samo su dio izvođača koji će oplemeniti ovaj festival i potvrditi kvalitetu te uspješnost jednog od najstarijih festivala u regiji.

Kazalište Komedija u suradnji sa Slovenskim narodnim gledališčem i Baletom Ljubljana izvest će operetu “Kneginja čardaša” Emmericha Kálmána pod vodstvom dirigenta Veseljka Barešića i u režiji Ivana Lea Lema. U glavnoj ulozi slavne kabaretske pjevačice Sylve zasjat će glumica i operna pjevačica Sandra Bagarić, dobitnica nagrade Kazališta Komedija za najbolje umjetničko ostvarenje u 2016. godini upravo zahvaljujući ulozi Sylve Varescu.

Ove će se godine također održati 20. međunarodna likovna kolonija i kreativne radionice za djecu te brojna događanja uz rijeku Ljubljanicu, kao i koncerti Akademije Branimir Slokar. Detalje samog programa izvedbi i događanja možete pronaći na web stranici Ljubljana Festivala. Pretprodaja ulaznica, koja će trajati do 6. lipnja, nudi popust od 10 posto. Ulaznice se mogu kupiti preko sustava Eventim.hr ili web stranice Ljubljana Festivala gdje se možete učlaniti i ostvariti popust za članove od 20 posto.

Be social

Komentari