Knjige

PREPORUKA: Novi naslovi iz Frakture za dugo toplo ljeto

Vrijeme čitanja: 2 minute

Ako se pitate što čitati ovo ljeto i još uvijek niste složili konačnu listu za čitanje, Faktura ima još dva naslova koja ne biste trebali propustiti. Ravno ispod njihovog čekića stižu nam dva vrlo zanimljiva naslova:

Ludwig Bauer – „Dvostruki život Eve Braun”

Kako je Eva Braun postala Evom Braun, kako je prelijepa crvenokosa djevojka iz maloga industrijskog gradića rođena kao Marija Markoff postala predsjednicom važne, parapolitičke Udruge Udovica Domovinskog rata i koju su ulogu u tome imali njezini prijatelji iz mladosti – melankolični intelektualac Emil Miler i suprug Bojan Braun, osnivač i voditelj Posebne Postrojbe za Povećanje Spremnosti?

Sva tri lika odrastala su u blagostanju kasnog socijalizma i sanjala karijere koje će ostvariti u velegradu – liječnica, profesor engleskoga iluspješni politički radnik. Međutim, promjenom sistema, a potom i početkom rata, svatko od njih mora iznova pronaći svoje mjesto, no kome da u tome vjeruju, novim prijateljima ili onima iz vlastitoga grada i djetinjstva?

Tko će u tome biti najuspješniji, a tko najsretniji, i mogu li uopće biti i postati sretni? Dvostruki život Eve Braun opisuje lice i naličje svakoga pojedinca u vrtlogu povijesnih promjena. Sudbine troje Bauerovih junaka savršeno reflektiraju osobne i društvene mijene, želju za moći ili bježanje od odgovornosti, istinsku empatiju i licemjerno bogaćenje na tuđoj patnji… dok se Ludwig Bauer i ovom knjigom potvrđuje kao najveći majstor novopovijesnog romana u nas.

‘Zato si došao večeras?’
‘Zapravo sam pokušao pobjeći od grižnje savjesti. Od toga što prrreviše vol-lim.’ Emil osjeća kako mu se glas produbio, a suglasnici mu se u ustima spotiču.
‘Idemo pod tuš!’ kaže Eva.
Grimizna barbera, tuširanje i ponovno vođenje ljubavi sasvim su ga uspavali. Više ne može držati ni oči otvorenima. Već spava, ali ipak djelićem svijesti shvaća da ga Eva još uvijek ispituje o Bojanu! Bojan… Bojan…

Alida Bremer – „Snovi i kulise”

Dok se u ljeto 1936. u Berlinu pripremaju za Olimpijske igre, a u Barceloni za Narodnu olimpijadu, u Splitu vladaju neopisive vrućine, a grad su preplavili prvi turisti, među kojima prednjače Nijemci, razni sineasti, ali i židovski izbjeglice. U gradu njegovi dobrostojeći građani uživaju u društvenim događanjima i večerama, ali brinu i za svoje probleme – financijske i ljubavne. Leš pronađen zapetljan u ribarsku mrežu promijenit će živote svim glavnim junacima – inspektoru Bulatu, koji žaluje za svojom prerano preminulom suprugom, obitelji talijanskih fašista, ribaru optuženom za ubojstvo, splitskim komunističkim ilegalcima, filmašima koji su okupirali grad…

Alida Bremer u Snovima i kulisama oživljava mirise i kale svoga rodnoga grada stvarajući napetu atmosferu u kojoj se predosjeća rat, uz političke turbulencije, ali i špijunske i ljubavne zaplete. Snovi i kulise roman su o definitivnom kraju jedne epohe u kojoj se sve činilo moguće, no ujedno i o kraju nevinosti i zaigranosti jednoga grada.

Pametna, politička i čudesno napeta knjiga.
– Sabine Abel, Bavarska televizija

Poput lepeze otvara se svijet Mediterana – sa svim svojim mirisima, raznolikim glasovima i ljubavlju za životom u zbunjujućem dvadesetom stoljeću.
– Elke Schmitter, Der Spiegel

Filmska metafora također dopušta oscilacije između više razina stvarnosti. Povezuju se kino, snovi, fantazije i želje.
– Sabine Scholl, Der Standard

Be social

Komentari