Knjige

Preporuka: Shutter Island – izolirani otok i misteriozna umobolnica

Izvor fotografije: Telegram.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Tanka je linija između stvarnosti i mašte kao i između genijalnosti i ludosti. No što kada tu granicu ni ne vidimo? Život kakav je poznavao, za američkog maršala Edwarda “Teddy” Danielsa nestao je na otoku Shutter, u zatvorskoj umobolnici za teške slučajeve. Teddy tamo dolazi sa svojim novim policijskim partnerom kako bi istražio misteriozan slučaj nestanka pacijentice Rachel Solando. Izolirani otok, ali i umobolnica, obavijeni su valom tajne i nedokučivosti. Maršal Teddy bori se i s bolnim uspomenama na svoju tragično preminulu ženu Dolores, kao i s neprekidnim ‘flashback’ vizijama iz rata.

Sve dulji boravak na otoku rezultira Teddyevim sve jačim glavoboljama i češćim snovima o Dolores, ali i  Laeddisu, unakaženom piromanu koji je kriv za njenu smrt. U igri mačke i miša s tajnovitim osobljem za kojeg Teddy shvaća kako sve intenzivnije radi protiv njega, on mora pronaći nestalu pacijenticu i što brže otići s otoka na kojem ništa nije kako se uistinu čini. Na samom rubu ludila, Teddy gubi doticaj sa stvarnošću što rezultira nevjerojatnim obratom i čitateljima pruža opcionalan kraj.

Shutter Island, bestseller Dennisa Lehanea, izdan je 2003.godine, a  2010. je ekraniziran pod redateljskom palicom veterana sedme umjetnosti, Martina Scorsesea. Uloga američkog maršala, dodijeljena je  Leonardu DiCapriu, koji je apsolutno genijalan izbor za glavnog glumca jer u film unosi nevjerojatnu autentičnost i uvjerljivost. Inače je Shutter Island četvrti  zajednički projekt Scorsesea i DiCapria. Osim ekranizacije, knjiga je doživjela i adaptaciju u obliku audio knjige koju čita David Strathairn te u obliku grafičke knjige s crtežima Christiana de Mettera. Lehane je za svoje djelo rekao kako je želio napraviti priču koja će kombinirati elemente horora i romantike, što je u Shutter Islandu uspješno ukomponirano, jednostavnim i čitljivim stilom. Lehane potpuno ulazi u psihu likova, tjerajući čitatelja na poistovjećivanje s njima. Prikazi njihovih unutarnjih stanja, tjeskoba i borbi  čitatelja neće ostaviti ravnodušnima, baš  kao ni živopisni opisi umobolnice i pacijenata koji tjeraju strah u kosti.  Sama ideja knjige je potresna i misteriozna, ali, unatoč mnogim spekulacijama, priča nije temeljena na istinitim događajima. Svi ljubitelji zamršenih, tajanstvenih priča koje u određenim trenucima rezultiraju potpunim strahom, a čiji kraj ovisi o interpretaciji onoga tko čita, zasigurno će u ovome napetom, tajnovitom, mračnom i nezaboravnom štivu uživati bez pauze, do zadnje napisane stranice.

Be social
Što misliš o ovoj knjizi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari