nova glazba
21. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Vizart

Proglašeni dobitnici Rovinj Photodaysa

Foto: photodays-rovinj.com/screenshot (autor fotografije s plakata: Fernando Soprano)
Vrijeme čitanja: 2 minute

Svečanom dodjelom nagrada pobjednicima godišnjeg natječaja i dodjelom Grand Prixa jučer je u Rovinju završen program devetog izdanja Rovinj Photodaysa, najvećeg festivala fotografije u ovom dijelu jugoistočne Europe.

Nagrade su dodijeljene u sedam službenih kategorija, a među Top 20 je osam autora iz Hrvatske, četiri iz Srbije, po dvoje iz Slovenije, Italije i Rusije, te po jedan autor iz Španjolske i Litve. Njihovi radovi premijerno su predstavljeni u sklopu grupne izložbe svih finalista, koja je ujedno bila i središnji događaj ovogodišnje smotre.

Foto: instagram.com/rovinj_photodays [glavni selektor Mindaugas Kavaliauskas s pobjednicima]
Foto: instagram.com/rovinj_photodays [glavni selektor Mindaugas Kavaliauskas s pobjednicima]

Pobjednik u kategoriji fotografija arhitekture je Talijan Paolo Fusco sa serijom fotografija pod nazivom Oggi è la festa di, dok je prvo mjesto u kategoriji modne fotografije zauzela Ivana Tešić iz Srbije sa serijom fotografija Ogledalo. U kategoriji fotografija pejzaža pobijedila je Francuskinja Anna Hahoutoff sa serijom nazvanom Americana, a jedan Hrvat – Robert Gojević zauzeo je prvo mjesto u kategoriji portreta pod nazivom (f)ACES. No, on nije jedini, hrvatska fotografkinja Marina Ćorić pobijedila je u kategoriji aktova sa serijom fotografija pod nazivom The Skin I Live In. Serijom The Balkan Route Slovenac Matic Zorman zauzeo je prvo mjesto u kategoriji dokumentarne fotografije, dok je Davor Konjikušić iz Bosne i Hercegovine pobijedio u kategoriji fotografija umjetničkog koncepta sa serijom nazvanom aura: f37.

Foto: instagram.com/rovinj_photodays
Foto: instagram.com/rovinj_photodays

Više od 8 i pol tisuća fotografija pristiglo je na ovogodišnjem natječaju koje je do 31. siječnja bio otvoren za sve zaljubljenike u fotografsku praksu. Prijavilo se oko 600 fotografa iz 35 zemalja, a kako se i očekivalo, većina ih je bila iz Hrvatske i susjednih zemalja. Suđenje se odvilo u dva kruga: nacionalni selektori i savjetnici festivala probrali su sve zaprimljene radove, a zatim su ih uputili glavnim selektorima, Mindaugasu Kavaliauskasu i Kristini Juraite, koji su odabrali tri finalista u svakoj kategoriji.

Foto: instagram.com/rovinj_photodays
Foto: instagram.com/rovinj_photodays

Prema riječima direktora festivala Denisa Redića, ovaj putujući postav bit će prikazan i u drugim hrvatskim gradovima, poput Pule, Rijeke i Zagreba, ali i institucijama te festivalima diljem Europe. Tako se želi osnažiti suvremena fotografska scena u cijeloj regiji, a autorima se pruža kvalitetna platforma za prezentaciju umjetničkog rada široj javnosti te međunarodnoj fotografskoj zajednici.

Festival je i ove godine okupio brojna imena iz društvenog i javnog života te velik broj fotografa i stručnjaka za fotografiju iz cijeloga svijeta.

Sljedeći natječaj bit će raspisan u prosincu ove godine.


(Visited 219 times, 1 visits today)
Be social

Komentari