Vizart

Izložba Rovinj Photodays 2016: Nagrađivana međunarodna fotografija na jednom mjestu

rovinj photodays
Foto: Facebook/MUO
Vrijeme čitanja: 2 minute

Muzej za umjetnost i obrt 27. listopada u 19 sati otvara izložbu radova dvadeset finalista i pobjednika ovogodišnjeg natječaja Rovinj Photodays. Većina radova moći će se razgledati u dvoranama u prizemlju, dok će u galeriji na drugom katu biti postavljena samostalna izložba argentinskog fotografa Rodriga Illescasa, dobitnika Velike nagrade Rovinj Photodays 2015.

Među finalistima devetog izdanja ovog međunarodnog fotografskog natječaja našlo se čak osam hrvatskih autora, a troje ih je osvojilo prva mjesta: Davor Konjikušić u kategoriji Umjetnički koncept, Marina Ćorić u kategoriji Akt/Tijelo i Robert Gojević u kategoriji Portret. U istoj kategoriji na drugom mjestu nalazi se Zvonimir Tanocki i Marin Mešter na trećoj poziciji. U kategoriji Arhitektura drugo mjesto osvojila je Mirna Pavlović, dok se na treće mjesto plasirao Luka Dubroja. Glorija Lizde osvojila je drugu poziciju u kategoriji Akt/Tijelo. Njihovi radovi odabrani su u konkurenciji od 8500 prijavljenih fotografija poslanih iz cijeloga svijeta.

Kustosice izložbe Iva Prosoli i Dunja Nekić navode da je „veliki odaziv fotografa iz Hrvatske, čitave regije, ali i cijelog svijeta činjenica koja govori o sve većoj popularnosti festivala kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.“ Nastavljaju ističući kako je „i dalje glavna odlika natječaja otvorenost prema širokoj fotografskoj zajednici, od profesionalaca, umjetnika koji koriste fotografiju, studenata umjetničkih akademija do amatera i hobista.“

Pobjednik u kategoriji Dokumentarna fotografija je Slovenac Matic Zorman sa svojim konceptom „The Balkan Route“ koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Ovom profesionalnom tridesetogodišnjem fotoreporteru iz Kranja glavni je selektor Mindaugas Kavaliauskas uručio Grand Prix festivala. Osvajanje Velike nagrade Zormanu donosi samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2017. i prateću publikaciju te petodnevni boravak u Hotelu Lone u Rovinju.

Postav izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu publika će moći razgledati do 13. studenoga 2016., a kao rezultat tradicionalne suradnje festivala Photodays i MUO, izloženi radovi postaju sastavnica muzejskog fundusa, dio Zbirke novije fotografije.

Be social

Komentari