Istaknuto
08.04.2020.

Vrijeme čitanja: 4 minute Što raditi online dok ste u samoizolaciji? Srećom, virus nije zahvatio online kulturu!

08.04.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Vizart

Chez 186 u novom projektu Zidić na Jabukovcu 10

05.05.2017. Jelena KovačevFoto: Chez 186
Vrijeme čitanja: 2 minute

U sklopu manifestacije Cash and Carryja– Dana otvorenih vrata umjetnosti predstavlja se još jedan zanimljiv projekt naziva Zidić. Radi se o inicijativi studenta nastavničkog smjera Marka Dajka koji je u suradnji s profesoricom Ines Krasić osmislio vanjsku galeriju na zidu na kojem će se izmjenjivati radovi street art umjetnika u svrhu približavanja i upoznavanja studenata Akademije likovnih umjetnosti s uličnom umjetnošću. Prvenstveno će služiti kao edukacijski prostor za likovnu praksu i izražavanje i izložbeni prostor na otvorenom koji je dostupan svima.

Svaka dva do tri mjeseca izmjenjivat će se umjetnici različitih stilova i pristupa, a studenti će moći iz prve ruke saznati o njihovom radu i tehnikama. S druge strane, gosti umjetnici realizirat će jednu od svojih skica u nekoj od grafičkih tehnika te otiskivati određeni broj primjeraka. Koncem akademske godine svi grafički listovi umjetnika bit će spojeni u grafičku mapu kao krunu godišnjeg rada. Zidić je zamišljen kao platforma na kojoj se izmjenjuju znanja uličnih umjetnika s formalnim obrazovanjem studenata Akademije i umjesto da se sukobljavaju, ona se nadopunjuju.

Krenulo je s mojom zainteresiranošću za uličnom umjetnosti, prvenstveno grafitti scenom te potrebom da na akademiji izađem iz klase i pokažem drugima da je na taj način moguće napraviti i raditi nešto van okvira koji su zadani bilo formatom, tehnikom, stilom ili nečim trećim. Uz to sve bilo mi je čudno da umjetnička akademija ima čistu vanjsku fasadu. Mislim da je to nedopustivo. Ime je nastalo jer smo zaključili da u Zagrebu manjka zidića. Predložio sam to Ines Krasić te u suradnji s njom dobio dopuštenja i potporu institucije i krenuli smo u razradu ideje i došli do nekog koncepta kojim se trenutno vodimo. To je sve još u razvoju, ali mislim da smo na dobrom putu.“ Marko Dajak

Prvi umjetnik koji je intervenirao na Zidiću je Chez 186, riječima Marka Dajka, najviši Slavonac kojeg je Hrvatska vidjela, ujedno i jedan od najproduktivnijih crtača grafita na ovim prostorima.

Chez bi svoj stil okarakterizirao kao kombinaciju svega što ga inspirira, a to je sve što ga okružuje, njegova svakodnevica, koja je sve samo ne dosadna. Njegovi radovi nastaju na licu mjesta, bez skica, prilagođavajući se podlozi na kojoj nastaju. Ne prenosi nikakvu poruku, bavi se formom, kombinira oblike, istražuje nove te se koristi širokim spektrom boja koje čine apstrahiranu cjelinu.

“Super mi je bilo raditi na Zidiću na Jabukovcu, jako opušteno i poučno. Sviđa mi se inicijativa jer se napokon netko u ovoj državi sjetio spojiti nezavisnu graffiti scenu tj. uličnu umjetnost s akademijom kao takvom na obostranu korist i zadovoljstvo. U ovom projektu svi profitiraju s nekim znanjem i zbog toga se nadam da će Zidić nastaviti sa svojim radom kako je i krenuo.” Chez
Cijeli kreativni proces sniman je i aranžiran u zanimljiv kratki video uradak čiji je autor Marko Dajak.

(Visited 217 times, 1 visits today)

Komentari