Vizart

Was machts Du mit unserer Stadt?: Unatoč prosvjedu srušen dio Berlinskog zida!

Foto: screenshot/tagesspiegel.de
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/The Berlin wall
Foto: facebook.com/The Berlin wall

Unatoč tjednu prosvjeda, njemačka firma kao investitor počela je s rušenjem dijela Berlinskog zida. Berlinski zid je spomenik kulture i jednog razdoblja kao takvog i trenutno druga najposjećenija atrakcija u zemlji. Zid koji je dijelio Istočni od Zapadnog Berlina i kao simbol antifašizma u ulici Muehlenstrasse u berlinskom okrugu Friedrichshain-Kreuzberg krasi preko 100 specifičnih slika umjetnika iz raznih dijelova svijeta. Vrlo je poznat provokativni “Bratski poljubac” Leonida Brežnjeva i Ericha Honeckera.

Foto: screenshot/tagesspiegel.de
Foto: screenshot/tagesspiegel.de

Uz velike snage policije dio Galerije Istočnog zida (East Side Gallery) je danas, 27. ožujka 2013. godine, uklonjen. Radnici su pokušali demontirati segmente zida 1. ožujka, ali su bili prisiljeni zaustaviti svoje radove kada su bijesni prosvjednici blokirali njihov put. Smješten na obalama rijeke Spree, Galerija Istočnog zida je najduži preostali dio Berlinskog zida, po mjerenjima dugačak 1,3 km.

Foto: screenshot/tagesspiegel.de
Foto: screenshot/tagesspiegel.de

Iako najprometnija atrakcija u gradu i oličenje sada već – povijesti umjetnosti, zid je u posljednje vrijeme atraktivan investitorima koji duž rijeke žele sagraditi stanove. U jutarnjim satima na prosvjedu nisu zabilježeni incidenti no svakim satom broj prisutnih i ogorčenih rastao je. Predviđeno je uklanjanje ukupno 22 m zida uz rijeku za stanove.

–> “Poljupcu Brežnjeva i Honeckera” prijeti rušenje

Možda i ponajveća ironija jest da Galerija Istočnog zida spada pod nadležnosti općine Friedrichshain-Kreuzberg, koja je dala zeleno svjetlo za gradnju novih objekata.

Foto: facebook.com/East Side Gallery
Foto: facebook.com/East Side Gallery

No, pod pritiskom javnosti berlinski gradonačelnik pokušao je pronaći alternativu. Unatoč tome, pregovori nisu postignuti. Poznati glumac, David Hasselhoff, stao je uz prosvjednike izjavivši na svom Facebook profilu da je ovo povijest i samim time važno, poručivši da će biti uz njih u Berlinu. Berlinčani su pokrenuli i peticiju koju možete proučiti OVDJE naglasivši da je 75% stanovništva protiv čina uklanjanja zida.
Konačno, možemo čekati razvoj događaja. Po tko zna koji put, na vagi su kapital s jedne strane i simbol slobode s druge strane. O lijepa, o draga, o slatka slobodo, dar u kom sva blaga višnji nam bog je dô…

Be social

Komentari