Glazba

Recenzija – AlunaGeorge: Plesni prvijenac ‘Body Music’ britanskog electro dua

Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/alunageorge
Foto: facebook.com/alunageorge

Nešto više od mjesec dana prošlo je od outanja dugo očekivanog prvijenca dua AlunaGeorge, „Body Music“. Aluna Francis i George Reid potpisuju samostalno tekst, glazbu i produkciju za cijeli album. Duo koji je mnogo prije službene objave albuma primao samo hvale kritike zaokružio je sa „Body Music“ jedan relativno dug period prve ozbiljne kritičke recepcije  probijanjem na sve relevantne top liste, od UK album charta  do zauzimanja treće pozicije na Billboardovoj ljestvici dance/electronic albuma.  Singl You know you like it objavljen je još u travnju prošle godine, a potom i Your drums, your love, te Attracting flies iz ove godine. Iz te duge linije singl izdanja jedva smo dočekali ovaj komplet, koji se odmah udobno smjestio na poziciju koju mu je osigurao još prvi singl prije dvadesetak mjeseci.

Kreativna zbirka electro-pop uzoraka

Osim što se radi o plesnom albumu, s pjesmama obogaćenim kreativnim loopovima i dubokim basevima, vrijedi još štošta napomenuti o „Body Music“. Do sada objavljeni singlovi pomalo su nespretno naslagani u početku gradeći tako visoka očekivanja od druge polovice albuma koja su, srećom, opravdana. Ovisno o izdanju koje pribavite to ćete opravdanje osjetiti više ili manje, kao duže ili kraće – naime, dok standardno izdanje donosi jednu bonus pjesmu, This is how we do it, deluxe izdanje obogaćeno je sa još pet brojeva. U cjelini, album je ispunjen do vrha zanimljivim utjecajima. Njihova je pak raznolikost gotovo sama po sebi uveseljavajuća – tu su primjese trip-hopa, acida, dubstepa, chillouta i downtempa, i sličnih žanrovskih jedinica čije bi vas dulje nabrajanje moglo samo zbuniti. Cijela je ta žanrovska raznolikost zapakirana u četrnaest pjesama koje mogu biti plesne koliko i opuštajuće, ovisno o vašem trenutnom raspoloženju. Baza albuma na kojoj je ta raznolikost utemeljena mješavina je electronic dream popa sa suptilnom plesnom ili pak opuštajućnom ritmikom.

Iako mu je struktura narušena nizanjem singlova u početak albuma, dobra je nadoknada tome provjerena kvaliteta pjesama da stoje samostalno (singl You know you like it vani je više od godinu dana), ili kao dio još većeg koncepta. Zato pretpostavljam da se u budućnosti možemo nadati konceptualnijem i eksperimentalnijem albumu, i sa pokojim instrumentalnim brojem. Album „Body Music“ stoga treba razumjeti i kao koncizan prikaz kreativne sposobnosti dua od kojeg još štošta očekujemo. Ako ovaj album to donekle jest, u budućnosti nas svakako očekuje još ponešto od tog future popa. Baš zato se nije potrebno osvrtati posebno na svaku pjesmu s ovog izdanja za koje ponajviše govore singlovi koji su vani već duže vrijeme.  Ipak, pozitivno bi vas mogle iznenaditi još Diver i Friends to Lovers sa svojim rnb-baladskim prizvukom, a negativno pak naslovna Body music koja sa nesretno naglašenim klišejiziranim frazama bar tekstualno ostavlja najlošiji dojam na albumu.

George Reid iskoristio je svaku mogućnost svog računala, samplirajući lako pamtljive vokalne dionice i smišljajući kreativna i originalna instrumentalna rješenja. Aluna Francis sa svoje je strane ponudila nepretenciozan, umirujuć i ponajprije uvjerljiv vokal, ponekad i vrlo zanimljive stihove. Od suptilne elektro romantike prvog naslova s albuma, Outlines, pa sve do brzih You know you like it i Lost & Found – sa mnoštvom izleta između – „Body Music“ svakako je osvježavajuć izbor za vašu kasno-rujansku playlistu.

Be social

Komentari