Film

Recenzija: American Horror Story Asylum u ulozi mlake vode

facebook.com/americanhorrorstory
Vrijeme čitanja: 4 minute
facebook.com/americanhorrorstory
facebook.com/americanhorrorstory

Druga sezona serije American Horror Story završila je prije otprilike tjedan dana i već su otkriveni detalji treće sezone. No, koliko nakon ovoga kaosa želimo uopće znati s kakvom će nas sad idejom baciti sa stolice ili pak okovati za besane noći? Epizode o Anni Frank i prvenstveno svakoj epizodi gdje se spominje ustvari pravi strah i katastrofa kojih se najviše trebamo bojati bile su pun pogodak. No, što se serija dalje odvijala to je juha bila rijeđa i bezukusnija.

Izvanzemaljci stavili dijete u ženinu maternicu ?!

Prvo što sam se pitala je: ”Što izvanzemaljci rade u American Horror Story?”. Isprva mi je to bilo smiješno, mislila sam da je možda neka neslana šala redatelja, ali na kraju se zaista dobar dio priče odvrtio samo na njih. Čemu takav suvišan detalj ako su ljudi dovoljno strašni da nas svojom psihom i ljudskosti sami preplaše do boli? No, dobro, usprkos izvanzemaljcima, otmicama i usađivanju djece u dvije žene, kada su već spomenuti onda se i priča u vezi njih trebala bolje razraditi. Što se dogodilo s Almom, kako, gdje? Što se dogodilo s Grace? Kako to da su ih vratili, zašto su ih oteli i kakve veze ima Kit s tim uopće? Dakle, mnogo detalja je ostalo nerazjašnjeno, a mnoga pitanja neodgovorena. Nadalje, od radnje koja se otpočetka razvija doista napetim tokom, na kraju je preostala samo mlaka voda. Odjednom se sve odvrtilo, Lana Banana je pobjegla, sestra Mary Eunice je mrtva, Bloody face je mrtav, doktor Arden je odigrao ulogu Romea i pokazao svoja čudovišta koja su frankensteinski odurna i nimalo zanimljiva, Kit i Grace su izašli iz Briarcliffea. Sve to samo u 45 minuta nakon sati i sati napetosti. Na jedan tren se čini kao da kraj nije bio ni smišljen na početku snimanja, već je došao spontano jer im je ponestalo epizoda i više se nema vremena za razraditi išta bolje od toga. Međutim, ta pretpostavka može biti samo udarac u prazno, jer je to samo nada koja dolazi iz srca nekoga tko je svaku epizodu čekao sa sve manje entuzijazma. Pretjerivanju nikad kraja, a kada rezimiramo sve možemo biti posve sigurno da bi Sigmund Freud uživao u ovoj sezoni, jer sve upućuje da su se slijedili njim i njegovom seksualnom psihologijom.

facebook.com/asylumkit/photos
facebook.com/asylumkit/photos

Lana Banana objavila knjigu punu laži i neeetičnosti

Međutim, ono što je mene otprva privuklo ovoj seriji je način na koji se upućuje kritika društvu. U zadnjim epizodama kada Lana Banana pobjegne iz Briarcliffea, odluči steći slavu tako što će napisati knjigu, prodati prava Hollywoodu na film i zaboraviti na njen prvotni cilj da promijeni nešto, da sravni Briarcliff sa zemljom. Gledajući je u toj ulozi naprosto se možemo osvrnuti na sve takve tragedije što su se dogodile i kako koliko god bile tragične novac i slava se stječu na sve moguće načine. Također, i činjenica da je Lana novinarka i način na koji je na kraju objasnila svoju ulogu novinarke kao stvrinarke te se pomirila s tim da je sve njena krivica jer je toliko žustro željela priču da je za nju bila spremna sve učiniti, je očito jako dobra kritika na sve takve novinare za koje ne sumnjam da ih se Ryan Murphy nagledao nakon prve sezone. Ipak, kada zbrojimo dva i dva mislim da je najveće razočaranje sam kraj koji je uspio ostaviti samo jedno jedino pitanje neodgovoreno, a ako se sjetimo prve sezone ne samo da je bilo neodgovorenih pitanja, nego je utisak bio trajan i grafički dojmljiv. A ovdje se samo pitamo što će se dogoditi s popularnom mamicom koja sigurno više nema dovoljno mlijeka u grudima da nahrani Bloody face juniora?

facebook.com/americanhorrorstory/photos
facebook.com/americanhorrorstory/photos

Evan Peters dječak u ulozi muškarca

Prvenstveno što se tiče glumačke postave, uvijek je problem kada stavimo iste glumce u različitu postavu jer se teško riješavamo stereotipa u kojeg smo ih već smjestili. Evana Petersa smo gledali u prvoj sezoni kao psihotičnog tinejđera Tatea, a sada ga gledamo kao praktički fatalnog muškarca kojeg vrebaju izvanzemaljci zbog njegovih iznimnih sposobnosti. Njegova djetinjasta faca i tijelo sedamnaestogodišnjaka naprosto teško stanu u pojam muškarca koji živi sa dvije žene te se premješta iz kreveta jedne u krevet druge. Lily Rabe je pravo otkriće. Toliko se dobro uklopila u časnu opsjednutu vragom da ne znam koga bih više uopće mogla zamisliti u toj ulozi. Zachary Quinto se odlično uklopio u ulogu psihopata zbog samog fizičkog držanja, psihotičnog osmijeha i pogleda punim suza, samosažaljenja i dječaka ostalog bez majčine ljubavi. Što se tiče Jessice Lange, ona je naprosto uvijek sjajna i obe svoje uloge (glavne sestre i luđakinje) u ovoj seriji izgleda da je odradila s lakoćom. Po mom mišljenju ona je jedna od rijetkih vrijednosti ove sezone koja zaslužuje svaku pohvalu i naravno, glavnu ulogu u trećoj sezoni, za koju se iskreno nadam da će iznenaditi, no ne pretjerivanjem, već onom razinom straha koja nam je svima potrebna.

Be social

Komentari