Knjige

Recenzija: Romantika je roba iz uvoza

Foto: ljevak. hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: ljevak. hr
Foto: ljevak. hr

Osječki pisac Dario Grgić objavio je svoju prvu knjigu Romantika je roba iz uvoza. Nova književna poslastica stiže iz izdavačke kuće Ljevak, a već i sam naziv sugerira zanimljiv sadržaj te se vjerojatno pitate što bi se moglo kriti iza takvog naslova. Riječ je o zbirci eseja, posebna posveta ovoj, možemo reći i zanemarenoj, proznoj vrsti u kojoj autor obrađuje temu iz života, društva ili znanosti, ali i iznosi svoj osobni stav. Često je takav tekst i umjetnički oblikovan.

Napisati osvrt o samom osvrtu nije nimalo lagan posao. Ono što je sigurno jest Borgesovo mišljenje koje autor navodi u jednom od eseja, a to je da je pravih čitatelja manje nego pravih pisaca. Kako bi uspješno hvatali autorove misli potrebno je naći komadić vremena, prostora i mira, dio raja u kojem ćemo pobjeći od svakodnevnih užasavajućih  trivijalnosti i prepusti se onom pravom, istinskom čitanju. Naime, Grgić se u svojoj zbirci dotiče raznih tema. Često su to i one trivijalnosti od kojih bježimo, a autorov pogled na njih prikazuje nam ih iz neke druge perspektive. Kako je i sam esej edukativnog karaktera, Grgić navodi niz činjenica i dokaza te spominje zanimljive autore, povijesne ličnosti i događaje. Svoje misli  i zaključke povezuje s mnoštvom činjenica i tuđih razmišljanja.

Knjiga je podijeljena na četiri dijela – Nevidljivo, Čitanje, Žudnja i Rodbina. U svakom dijelu Grgić pokazuje široki spektar znanja o onome o čemu piše – bilo da je riječ o politici, glazbi, filmu, religiji, književnosti ili povijesti. U svojim esejima on spominje Flauberta, ugarsku kraljicu Agenezu, sufije, kabalu, Bob Dylana, Boga i kineskog redatelja Joon – Hoo Bonga. Često u esejima spaja citate iz popularne i visoke kulture i događaje iz vlastitog života, a poveznicu čine teme eseja, od kojih su sve nazvane jednom riječju: Nada, Čitanje, Kompleks, Ideja itd. Međutim, Grgić ne ostaje samo na naslovu, put njegovih misli krivudav je i nepredvidiv. U esejima možemo naići na mnogo digresija, autorove misli negdje odlutaju, ali naposljetku se uvijek vrate, često kao zaključak ili primjedba. Gotovo da ih možemo vizualizirati kako bježe pred perom, kao bujica riječi koju ne stigne prebaciti na papir.

Za Darija Grgića možemo reći da je klasičan erudit, tip renesansnog čovjeka koji pokazuje veliki interes za široki raspon tema, te u raspravama pokazuje visok stupanj pismenosti i načitanosti. Njemu ništa nije strano, naprotiv, sve je zanimljivo, a on je dovoljno znatiželjan. Rođen je u Osijeku, a studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tekstove je objavljivao u časopisima među kojima su Književna revija, Kolo, Nacional, Vijenac i Zarez te na Trećem Programu Hrvatskog radija i u Glasu Slavonije. Član je uredništva Zareza i predsjednik slavonskog ogranka Hrvatskog društva pisaca.

Njegova knjiga Romantika je roba iz uvoza pravo je književno osvježenje, što zbog činjenice da se radi o zbirci eseja – formi koju nismo navikli čitati, što zbog samog autorovog pristupa određenoj temi o kojoj raspravlja. Zanimljivo je čitati o različitim aspektima naše svakodnevnice i sagledati ti ih na drugi način – obične pojave s kojima se susrećemo na dnevnoj bazi pod Grgićevim perom dobivaju neko novo značenje. Čitajući eseje mogli biste se susresti i s vlastitim razmišljanjima, koje možda sami niste mogli artikulirati, kao i sa zaključcima koji vam se možda neće svidjeti. U trenucima je teško pratiti brz tempo njegovih rečenica i misli, kao da ne može ni sam, među toliko misli,  odlučiti koje smjestiti u rečenicu. Grgićevim se tekstovima definitivno treba pozabaviti; čitanje eseja zahtijeva koncentraciju i tjera na razmišljanje, međutim, taj se čitalački trud ipak isplati. Bilo da ste u potrazi za zanimljivim informacijama ili za interesantnim i drugačijim mišljenjima – knjiga Romantika je roba iz uvoza ne će vas ostaviti ravnodušnim.

Be social
Što misliš o ovoj knjizi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari