Film

Recenzija – Those Who KIll: Nova mračna serija o serijskim ubojicama

Foto: mrgolightly.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: aetv.tumblr.com

Those Who Kill (2014) nova je američka kriminalistička serija redatelja Glena Morgana. Poput The Killing (2011-) i The Bridge (2013-) i ova je serija bazirana na jednoj od danskih kriminalističkih serija. Radnja se odvija u gradu Pittsburgh u Pennsylvaniji, a glavni je lik detektivka za ubojstva Catherine Jensen (Chloe Sevigny). Ona zapravo cijelo vrijeme traga za osobom koja je skrivila ubojstvo njezinog brata u koje jedino ona vjeruje. Službeno se njezin brat smatra nestalim. Ubrzo joj se pri rješavanju ubojstava i u potrazi za ubojicom njezinog brata pridruži forenzični psiholog Thomas Schaeffer (James D’Arcy).

Foto: aetv.tumblr.com

Po faktoru morbidnosti svrstala bih Those Who Kill točno na sredinu između The Killinga (2011-) s jedne strane i Hannibala (2013-) s druge strane. Niti jedan slučaj ubojstva nije tipičan ili jednostavan za probaviti. To je stoga što je u seriji upravo naglasak na psihološki poremećaj (ili poremećaje) od kojih ubojica pati i načine na koje ispoljava svoje frustracije na drugim ljudskim bićima. Osim ubojica, ubrzo se pokaže da i Catherine i Thomas pate od vlastitih poremećaja, manija i opsjednutosti. Ti ih osjećaju usmjeravaju u njihovom radu i, naravno, okolina ih uglavnom ne razumije.

Foto: brightsidenovembersandmanroboto.tumblr.com
Foto: brightsidenovembersandmanroboto.tumblr.com

Ideja talentiranog detektiva ili detektive neshvaćenih od strane svojih kolega i društva, stara je tema. Those Who Kill probao je reciklirati tu temu tako da nije samo jedna osoba talentirana, već dvije. Catherine i Thomas drukčiji su zbog traume koju su proživjeli kao djeca i negativnog utjecaja obitelji, a ne zato jer su rođeni genijalni. Oni nisu genijalni, ali njihov je um drukčiji i zbog toga je njih pristup slučajevima također drukčiji. Ni Catherine niti Thomas nisu ljudi u kojima se lako pronaći (možda i bolje) stoga je teško razviti osjećaj privrženosti prema njima, ali poanta serije nije  u tome da nam se pretjerano svide glavni likovi. Catherinin je moto da “moraš biti gori od ubojica koje loviš”, a Thomas se poistovjećuje s ubojicama, zbog čega često plaši ljude oko sebe.  Na taj nas način serija pokušava natjerati da njih dvoje ponekad ne razlikujemo od negativaca. Ako odemo korak dalje, mogli bismo zaključiti da je jedina razlika između “običnog” čovjeka i ubojice upravo u načinu razmišljanja i kad počneš razmišljati kao ubojica, postaješ ubojica.

Foto: envyryu.tumblr.com
Foto: envyryu.tumblr.com

Tematika pomalo podsjeća na Criminal Minds (2005-) i iako je Those Who Kill puno kvalitetnija serija od prethodno spomenute, prekinuta je nakon svega deset epizoda s objašnjenjem da je nije gledala ciljana publika. Those Who Kill nije za one kojima je primjerice Bones (2005-) vizualno strašna serija za gledati ili za one koji ne mogu podnijeti neke teže teme poput silovanja, mučenja i pedofilije (fanovima Game of Thronesa ova bi serija bila poput šetnje u parku). Those Who Kill traži probranu publiku, zaljubljenike u poremećene umove i mračne slučajeve kojoj nije toliko važno razrješenje slučaja već upravo taj ulazak u um ubojice. Također bi se moglo reći da ova serija prati trend mnogih novih serija koje se trude biti što mračnije i morbidnije i balansiraju na granici između odličnosti i katastrofe. Ako ste fan navedenih tema i ovakvog žanra, ovo je prava stvar za vas, iako je preporučljivo da ipak ne očekujete previše. Serija također ima i odličan soundtrack.

Be social

Komentari