Film

Recenzija: Uskrsnuo Hitchcock!

Vrijeme čitanja: 3 minute
facebook.com/hitchcockthemovie
facebook.com/hitchcockthemovie

Bilo je i vrijeme da nekome padne na pamet da snimi film o filmskom umjetniku koji je cijeli svoj život bio ekcentričan, poseban i ostat će zauvijek nezamjenjiv u filmskoj industriji. No, tko je mogao očekivati da će Anthony Hopkins toliko biti nalik njemu da sada kada pokušavam vizualizirati Hitcha stvara mi se samo ovaj lik u kojeg je uskočio Hopkins prilikom snimanja. Film Hitchcock nominiran je za najbolju šminku što je jedna od onih potpuno zasluženih nominacija. Tu stavku nije potrebno dodatno objašnjavati, jer ako pogledamo sliku Alfreda Hitchcocka i sliku Anthonya Hopkinsa u ulozi Hitcha primjetit ćemo gotovo nevjerojatnu sličnost.

”Good evening. My name is Alfred Hitchcock”

Prije no što sam pogledala film, očekivala sam cijeli Alfredov život u kinematografiji, od fijaska Vertiga, preko slave Psiha preko Ptica do samog kraja njegovog života. Međutim, film se usredotočio isključivo na Psiha, što nije nužno negativna stavka, ali je možda ipak grijeh zanemariti filmove kao što su Vertigo koji doduše ”nije uspio” tada. Također, u sinopsisu filma piše da je film o ljubavnoj priči Hitcha i njegove supruge Alme Reville, što i nije potpuno točno jer kad bismo trebali izdvojiti glavni motiv ovog filma onda bi to definitivno bio Psiho. Također, mnogo se spominjalo pri stvaranju filma o Hitchovim ”osjećajima” prema glavnim glumicama i njegovoj opsesiji prema Janet Leigh, što i nije bilo baš razrađeno. Svi znaju koliko je Hitch imao preferencija prema ”hladnim plavušama”, al kažu da je s njom imao poseban odnos. Navodno je uhodio, špijunirao i maltretirao je svojim uputama. U filmu i nije bilo previše govora o tome, poneka scena o špijuniranju, njegovom gledanju nje i udvaranju, no ništa toliko dinamično.

Film prikazuje Hitcha točno onako kako sam ga zamišljala. Hitch je ekcentričan, kontroverzan, samouvjeren i kreativan redatelj koji sve svoje negativne emocije liječi hranom. Ono što ja osobno nisam znala jest koliku je ulogu u njegovom životu imala njegova supruga Alma, što je u filmu zaista dobro prikazano. Moglo bi se reći da Hitch zaista ne bi bio Hitch da nije bilo nje. Helen Mirren ulogu je odlično odigrala. Vidjeti jednog onako ”velikog” čovjeka podložnog ženi zaista je poseban prikaz za što je Helen Mirren kao stvorena za to. Moram spomenuti i Scarlett Johnsson koja izgledom zaista ulazi u kalup Hitchove opsesije prema hladnim plavušamase zaista dobro uklopila. Jednostavno je njena ljepota u ovom filmu nadmašila njenu glumu.

facebook.com/hitchcockthemovie/photos_stream
facebook.com/hitchcockthemovie/photos_stream

Film se ipak najviše usredotočio na stvaranje Psiha i na redateljevu želju da od njega učini remek djelo. Međutim, s tim se nitko nije slagao, nisu htjeli otkupiti njegov film, cenzor nije htio dopustiti gotovo nijednu scenu, a svi prijatelji koje je Hitch imao bili su zgroženi samom pomisli da nešto takvo bude prikazano. Naravno, ideja o snimanju filma o serijskom ubojici s dvojnim identitetom ni nije mogao proći u to vrijeme. Ali, Hitch nije odustao i sam je financirao film.

Alfred Hitchcock osoba je o kojoj se ne može napraviti samo jedan film, jer da bi cijeli njegov život i utjecaj na kinematografiju bio predočen vizualno trebalo bi se snimati godinama, desetljećima, da bi barem na tren predočili njegov talent i želju da nešto promijeni. Ekcentričan kakav je bio promijenio je svijet filma i ovaj film u 93 minute prikazuje samo dio njegovog truda i želje da pokaže koliko vrijedi. Anthony Hopkins odlično se snašao u ulozi, od njega su stvorili pravog Hitchcocka. Kada se prisjetimo svih filmova u kojima je Hopkins glumio možemo rezimirati i reći da samo jedan ovako veliki glumac zaslužuje nositi ulogu ovako velikog redatelja. Anthony je povjerenje opravdao i pokazao još jednom koliko je i on, kao i Hitchcock nezamjenjiv.

Be social

Komentari