Glazba

Rolling Stone bacio Zeppeline na 72. mjesto najboljih debitantskih albuma, a titulu prvaka dobili su Beastie Boys!

Fotomontaža: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
Fotomontaža: Ziher.hr
Fotomontaža: Ziher.hr

Donosimo vam 10 debitantskih albuma koje je magazin Rolling Stone smjestio u najbolje. Kompletna lista čini 100 albuma, a na naše iznenađenje ”Led Zeppelin” (Led Zeppelin) se našao tek na apsurdnom 72. mjestu, a nisu se proslavili ni smještanjem albuma ”Black Sabbath” (Black Sabbath) na 44. i ”Piper At The Gates Of Dawn” (Pink Floyd) na 47. mjesto.

10. ”Horses” – Patti Smith

Album koji je izašao 1975. jedan je od albuma koji su imali ogroman utjecaj na punk-rock scenu. U vrijeme snimanja albuma Smith je zajedno s Blondie i Ramonesima vladala klubovima u New Yorku. Tijekom snimanja albuma u studiju, Smith je jednom prilikom izjavila kako je cijelo vrijeme imala osjećaj prisutnosti duha Jimija Hendrixa. Prvim stihovima ””Jesus died for somebody’s sins, but not mine” pokazala je da ima muda, a ostatkom albuma dominira sirovost koja se na savršen način uklapa u prikaz tadašnje životne faze Patty Smith.

9. ”Music From Big Pink” – The Band

Big Pink bila je roza kuća u Woodstocku gdje se bend preselio kako bi bio blizu Dylana nakon njegove nesreće na motoru. Tijekom njegova oporavka bend ga je podupirao na demo snimkama koje su kasnije bile poznate kao The Basement Tapes te su od toga napravili debitantski album. Činjenica da je Bob Dylan napisao tri pjesme skrenula je dodatnu pozornost na ovaj album kojim odiše rustikalnost zvuka benda.

8. ”Is This It” – The Strokes

Malom broju bendova pošlo je za rukom ostvariti briljantan uspjeh odmah s prvim albumom kao što je to uspjelo The Strokesima. Jednim dijelom zaslužnost je išla i medijima jer su doista bili razvikani. Zanimljivo je da je naslovnica albuma za američko tržište bila promijenjena jer su original smatrali prevulgarnim, a pjesmu New York City Cops zamijenili su s pjesmom When It Started jer je prva sadržavala stihove  “New York City Cops, they ain’t too smart”. Album je izdan 2001., a sadržavao je ukupno 11 pjesama. Kritika mu je bila izuzetno blagonaklona, a dobio je i titulu najboljeg albuma 2001. godine prema Billboardu.

7. ”Never Mind The Bollocks” – Sex Pistols

Jedan od najkontroverznijih i definitivno najutjecajnijih glazbenih sastava, ovim albumom iz 1977. započeo je eru punka u Engleskoj, a potom se proširio i na ostale zemlje. “Da su pjesme zvučale onako kako sam ja to zamislio, bile bi neslušljive za većinu ljudi”, izjavio je pjevač Johnny Rotten. Iako je to bio jedini album benda, njime su uspjeli lansirati hitove poput God Save The Queen, Anarchy In The UK, Pretty Vacant 

6. ”Straight Outta Compton” – N.W.A.

Album koji je označio početak gangsta rapa, bio je i odskočna daska u karijerama Ice Cubea, Dr. Drea i Eazy E-a. U pjesmi Gangsta Gangsta, Dr. Dre poručuje: “To a kid looking up to me, life ain’t nothing but bitches and money.”, ali najviše prašine podigli su pjesmom Fuck Tha Police, kojom su se FBI-u zamjerili toliko da su im ovi uputili prijeteće pismo.

5.’The Velvet Underground And Nico” – The Velvet Underground

Sanjivi pop (Sunday Morning), garažni rock (Waiting for the Man), R&B (There She Goes Again), i poneka ljubavna pjesma (I’ll Be Your Mirror). Sve je to eksperimentalni rock bend The Velvet Underground uspio ugurati u jedan album. Smatra se jednim od najutjecajnijih rock albuma upravo zbog sposobnosti benda da kombinira različite glazbene žanrove. Također, drugo ime albuma koje mu često pripisuju je ”Banana Album”, zbog slike samog albuma na kojojse nalazi upravo banana, a tomu je zaslužna osoba koja je i danas sinonim za pop kulturu – Andy Warhol.

4. ”Appetite For Destruction” – Guns N’ Roses

Album koji je iznjedrio najveće rock hitove, predstavlja zlatno doba Gunsa. Album ih je lansirao u nebesa i donio silu novaca i obožavatelje diljem svijeta. No, nekoliko je zanimljivosti koje su mogle spriječiti uspjeh pojedinih pjesama. Paradise City je mogla završiti manje uspješno da je tekst glasio onako kako je Slash prvotno zamislio: ”Take me down to the Paradise City, where the girls are fat and they’ve got big titties…”, srećom, ostali se nisu složili. U to vrijeme imali su i snimljenu baladu November Rain, ali su ipak odlučili da je Sweet Child Of Mine sasvim dovoljna i da bi još jedna bila previše. Za sve nepopravljive romantičare koji su se pronašli u pjesmi Think About You i stihovima ”Oooh, it was the best time I can remember, Oooh and the love we shared… Lovin’ that’ll last forever”, moramo razočarati jer su dečki pritom mislili na Mrs. Heroin.

3. ”Are You Experienced” – The Jimi Hendrix Experience

Bend koji je osnovao legendarni Jimi Hendrix, ovim albumom zauzeo je treće mjesto i tada je Hendrixa, jednog od najboljih gitarista svih vremena, lansirao među najveća glazbena imena. ”To je kolekcija slobodnih osjećaja i mašte”, izjavio je Jimi za album. Često kažu da je Hendrix svirao kao nitko prije i nitko poslije njega, a kao i Eric Clapton, popularizirao je korištenje wah pedale u rocku.

2. ”The Ramones” – The Ramones

Začetnici punk-rocka album prvijenac izdali su 1976. godine uz pomoć izdavačke kuće Sire Records. Glazbeni kritičar Stephen Thomas Erlewine izjavio je da su Ramonesi napravili prvi album koji se može etiketirati kao punk-rock album. Najpoznatije pjesme s albuma su: “Beat on the Brat,” ”Blitzkrieg Bop,” ”Now I Wanna Sniff Some Glue.” i nezaobilazna romantika ”I Wanna Be Your Boyfriend”.

1. ”Licensed To Ill” – Beastie Boys

Debitantski album ovog prvo rock pa hip-hop sastava, osvanuo je 1986. godine, a ubrzo postao i prvi rap LP koji je uspio zauzeti poziciju u Billboardovih top 200. Prvo ime koje je su članovi benda odlučili podariti novom albumu bilo je ”Don’t Be a Faggot”, ali na sreću, Columbia Records je taj naziv odbila pa su morali smisliti novi. Album sadržava 13 pjesama, a rodio je i jedan od najvećih hitova (You Gotta) Fight For Your Right (To Party) te je među najprodavanijim hip hop albumima svih vremena.

Be social

Komentari