nova glazba
28. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Vizart

Međunarodna izložba fotografije 38. Zagreb salona

Vrijeme čitanja: 2 minute

Za sve ljubitelje fotografije, do kraja ovog tjedna u muzeju Mimara traje izložba 38. Zagreb salona. Radi se o bijenalnom međunarodnom natječaju umjetničke fotografije koju organizira Fotoklub Zagreb. Prijave su trajale do 20. rujna i na natječaj je pristiglo čak 5 tisuća fotografija.

Fotografije su se prijavljivale u 4 kategorije: slobodna u boji, slobodna crno bijela, ulična u boji ili crno bijela i portret u boji ili crno bijela.

Najuspješniji autor Roberto Pavić

Među pristiglim fotografijama žiri sastavljen od Petra Sabola (Hrvatska), Andreje Ravnak (Slovenija) i Miljenka Marottija (Hrvatska) odabrao je i nagradio 1279 najboljih fotografija. Kao najuspješnijeg autora natječaja žiri je proglasio Roberta Pavića iz Hrvatske.

Foto. Roberto Pavić Photography
Izložba u muzeju Mimara do 2. prosinca

Izložba nagrađenih radova i onih s najvećim brojem dobivenih bodova započela je 21. studenog u muzeju Mimara. Izložba je još samo do kraja ovog tjedna u tijeku. S obzirom na bijenalnu prirodu natječaja preporučljivo je iskoristiti priliku još ovaj tjedan i posjetiti izložbu.

Povijest izložbe

Izložba je u organizaciji Fotokluba Zagreb započela 1910. prvom međunarodnom izložbom u Umjetničkom paviljonu. Prekidana je bila zbog Svjetskih ratova. Pokrenuta je ponovno 1951., a 1962. godine dobiva naziv Zagreb salon. O žilavosti izložbe navode na internetskim stranicama Zagreb salona:

“Premda su velike svjetske kataklizme, poput Prvoga i Drugoga svjetskog rata prekidale kontinuitet ove izložbe, danas s ponosom konstatiramo da su se mijenjali društveni sustavi, formirale se i raspadale države ali je žilavi fotoamaterski pokret, zasnovan na beskonačnoj ljubavi prema fotografskoj umjetnosti opstao, kao što je i opstala ova izložba zahvaljujući dugoj i sjajnoj tradiciji fotoamaterskog pokreta u Fotoklubu Zagreb.”

Neke fotografije s prijašnjih Zagreb salon natječaja:
Foto. Anto Magzan

Foto. Sayan Sarkar

Foto. Goldin Leonid

Foto. Ole Suszkiewicz
(Visited 403 times, 1 visits today)
Be social

Komentari