Film

Sigurnost ima cijenu (“Shot Caller”, R. R. Waugh)

Shot Caller
Foto: facebook.com/ShotCaller
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kriminalističke zatvorske drame u posljednje vrijeme nisu rijetkost. Ipak, nema sumnje da se iste dotiču rastućih i aktualnih socijalnih problema s naglaskom na vječnu prisutnost društvenog nasilja, a istim se problemima bavi i novi film Rica Romana Waugha, Shot Caller. Waughove se idejne premise isprepliću s motivima zatvorskog života, rasizma i korupcije tvoreći temeljne odrednice njegova opusa.

Ratnici ili žrtve

Jacob Harlon uspješan je financijer kojeg utjelovljuje Nikolaj Coster-Waldau. Njegov harmoničan obiteljski i poslovni život prestaje u trenutku kada u alkoholiziranom stanju izazove prometnu nesreću u kojoj pogine njegov najbolji prijatelj. Jacob, do tada nikada suočen s kriminalnim aktivnostima, osuđen je na zatvorsku kaznu te iza sebe ostavlja suprugu Kate (Lake Bell) i maloljetnog sina Joshuu (Jonathon McClendon). Okružen okorjelim kriminalcima udruženim u klanove suočen je s naglim promjenama kojima se mora prilagoditi kako bi preživio, stoga se udružuje s pripadnicima jedne od zatvorskih bandi te se upoznaje s njihovim zakonima, a život mu se, kao i on sam, potpuno mijenja.

Waugh iznosi prilično jednostavnu priču, a ono što je čini dinamičnom i napetom jest pristupanje istoj iz različitih vremenskih aspekata. Radnja započinje Jacobovim izlaskom iz zatvora i zatim se vraća deset godina unatrag upoznajući gledatelja s prošlošću sada dugogodišnjeg zatvorenika i označenog pripadnika bjelačkog zatvorskog klana. Waugh vješto isprepliće sadašnje s događajima iz prošlosti, spajajući ih u kontinuiranu priču odanu čvrstom uzročno-posljedičnom odnosu, tako da radnja neprekidno teče, a događaji iz prošlosti postaju joj čvrsta podloga i osnovni preduvjet shvaćanja iste.

Shot Caller
Foto: facebook.com/ShotCaller
„Ratnikovo je najveće oružje njegov um“

Efektivno kontrastiranje Jacobove prošlosti i sadašnjosti ističe njegovu snažnu mušku prisutnost te naglašava drastičnu transformaciju koju je prošao u godinama provedenim u zatvoru. Premda se određenim dijelovima radnje, primjerice scenama koje prikazuju proces Jacobova suđenja, moglo posvetiti više pažnje, zatvorske su i akcijske scene posebno dobro izvedene. Naime, Waugh vrlo precizno portretira problematiku zatvorske atmosfere koja se proteže od duboko ukorijenjenog rasizma do ljudske patnje i dehumanizacije duše prisutnih među zatvorenicima.

Život pod teretom zakona koje postavljaju pripadnici klanova i svakodnevne borbe za opstanak ne napušta glavnog lika ni nakon njegova oslobođenja. Nakon što je stupio u kontakt s jednim od najopasnijih zatvorenika koji se nalazio na čelu bjelačkog klana shvaća da za cijenu sigurnosti njegove obitelji ne smije napustiti ovaj način života, te se suočava s neočekivanim posljedicama svojih odluka i postupaka provedenih u zatvoru.

Bez obzira na hladnu zatvorsku atmosferu s kojom se isprepliću prikazi brutalnog nasilja, napada i straha, priča u svakom slučaju nosi snažne emocije koje su naglašene u obiteljskoj drami. Priča, uključujući i ovu intimnu stranu i izuzetno kompleksan pristup karakterima likova, postaje slojevita na nekoliko razina.

Shot Caller
Foto: facebook.com/ShotCaller
Osvježenje na području zatvorske drame

Coster-Waldau svojom je impresivnom glumačkom izvedbom uvelike zadužio uspjeh ovog filma, a njegova uvjerljiva odlučnost i neustrašivost zrače iznimnom snagom. Shot Caller tematski pokriva prilično poznato područje. Dok će ga mnogi njegove okvire prepoznati u ostatku Waughova filmskog opusa, ostalima će biti poznat iz vrlo popularnih televizijskih serija koje je prema gledanosti predvodila američka serija Sons of Anarchy. Ipak, film bez sumnje donosi zanimljivu priču s neočekivanim raspletom i završetkom te snažnim emocijama, stoga je možemo smatrati svojevrsnim osvježenjem na poznatom terenu.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari