živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Intervju

Sajsi MC: “Za rejv treba biti u malo boljoj formi, a za stejdž moraš da imaš životno iskustvo”

Foto: Facebook.com/ Sajsi MC
Vrijeme čitanja: 4 minute

Vatrena, izravna, britka i provokativna, Ivana Rašić, poznatija kao Sajsi MC, uoči 40. rođendana kluba KSET u subotu, 2. travnja ponovno stize u ZagrebZagrebačka publika prvi ju je put imala priliku čuti u Sirupu 2013. godine, početkom prošle godine napunila je KSET, a već krajem iste zajedno s Krankšvesterima i Tvornicu kulture. Prilikom nastupa uživo iza imena Sajsi MC, osim Ivane, krije se energičan trojac kojeg čine i DJ BKO te neizostavna Tijana Rašić aka MC Schweca Rispek. Kao žena na hip-hop sceni uspješno razbija stereotipe svojim stavom, ali i tekstovima te uskoro postaje poznata i van beogradske scene.

Singl Pokvarenica s istoimenog EP-ja izlazi joj 2014. godine, a tada započinje i suradnju s hrvatskom rap grupom Krankšvester na pjesmi Liz Taylor. Prošle godine izdani su spotovi za Nadrkano hodanje, Papa (u suradnji s Riot 87), Došla sam da dam (u suradnji sa Beatshakers), Ajlajner (u suradnji s Minival) i BOT. Nedavno je izašla nova stvar Dance floor plače u kojoj Sajsi surađuje s Rastkom Aksentijevićem. Za čitatelje Zihera Sajsi je s nama izmijenila par riječi o feminizmu, odnosu hip-hopa i poezije, o sceni, nadolazećem koncertu i drugim planovima.

S novim singlom Dance floor plače zakoračila si prema popu. Kako je došlo do tog odmaka? Kakve su reakcije publike do sada i misliš li možda neke sljedeće stvari raditi u tom štihu?

Dance floor plače je pesma nastala kao saradnja između Rastka Aksentijevića i mene. Rastko i ja smo do sada sarađivali na sledećim pesmama: Sa devojkom u shopping mall, Dobacuju na ulici, Nana me je naucila bon ton… Meni lično ovaj pop zvuk nije blizak, ali Rastko je fantastičan u tome, tako da sam bila opuštena u kreativnom procesu. Reakcije su mi preslatke jer su svi malo začuđeni, ovo je za publiku skroz neočekivano. Hard core fanovi se boje da nisam skroz zastranila pa su malo počeli da paniče, ali kad su malo bolje poslušali pesmu, čuli su da i u njoj ima opasnih poruka, tako da je sada sve u redu.

Krenula si s više poetskim pristupom u pisanju pjesama. Kada si se i kako okrenula hip hopu (ali i slam poeziji)? Kako se prema tebi forma hip hopa očituje u tvom stvaranju?

Oduvek, pa tako i sada, imam ta dva pristupa. Pišem i za muziku i nezavisno od nje… Nešto dobije rap formu, a druge pesme ostanu samo za papir. Nikad mi nije bio dovoljan samo jedan način – oću andergraund (poezija), a oću i estradu (rap).

Evo dva pitanja o društvu. Što u današnjem društvu za tebe znači biti feministica? Što je ono u društvu što kod tebe izaziva najviše reakcija, da ne kažem – ono što te smeta? 

Ova pitanja zahtevaju ozbiljnu debatu jer nisam dovoljno pametna da odgovorim i budem zadovoljna odgovorom, potrebno je da se skupi puno glava i da zajedno brejnstormujemo. Kad god je neko ozbiljno pitanje, koje zahteva malo podrobniju analizu, volim da odgovorim sažeto i uličnim rečnikom, pa da pokušam: feminiskinja danas znači – ne biti shejdara. Za mene, moj feminizam su moje pesme i svest o borbi onih pre mene, duboko poštovanje za svaki hrabar iskorak svih žena i muškaraca koji su meni omogucili da mi bude lakše.

Što se društva tiče, ono šta mi smeta je to što dozvoljavamo da budemo opljačkani, još siromašniji i oduzeti od svega što nam inače prirodno pripada.

Vratimo se na pjesme! Pročitala sam da si najponosnija na svoju stvar Antifa kučke? Vjerujem da sa svakom pjesmom imas poseban odnos, no što te osobno toliko veže uz tu stvar? 

Antifa kučke je pre svega jedna jedinstvena pesma jer je to moja mala lična utopija i niko od repera nema niti takav pristup niti takvu temu, a ja se baš ložim da radim nešto što niko pre mene nije. Pesma i dalje izaziva polemiku… Ne znam kako mi je palo napamet da se bavim dvema nepostojećim potkulturama i da ih stavim u erotičan odnos, ali drago mi je da jesam. To je za mene bila neka vrsta poetične akrobacije, u kojoj sam se usudila da nakalemim na realnost svoje lične afinitete.

Sajsi MC između ostalih čini i tvoja sestra Tijana koja je izvrsno obilježila Dance floor plače svojim istaknutim vokalom. Kako je profesionalno surađivati sa sestrom u sastavu? Jeste li ikada nailazile na poteškoće? Jesi li općenito zadovoljna ostatkom ekipe s kojima radiš i u kakvim ste odnosima?

To što Tijana i ja zajedno radimo, to vam je neki drugi nivo. U isto vreme to je najlakše i najteže. Od nje najviše očekujem jer mi je sestra, pa je pritisak na nju malo veći. Rad s nekim na muzici, nastupanje i sve što prati bavljenje ovim poslom jako zbližava ljude u kratkom vremenskom periodu. Nas troje – BKO, Tijana i ja smo trojka koja je bliska i to smo postali kroz rad. Na nastupima čuvamo jedni drugima leđa, a to je moguće jedino ako se kapirate.

Kako sama izvrsno kažeš u pjesmi Ajlajner: “Rejv je kao bitka s prostorom i vremenom…” Sto je za tebe kvalitetan rejv, ako se smatraš dostojnom partijanericom za ponuditi nam odgovor? Koje borbe vodis na rejvu, a koje na stejdžu?

Pa stejdž je život, a rejv je slobodno vreme, dokolica… Beskrajno volim klupski život, žurke, rejvove, sedeljke, blejanje, blejanje u parku na klupici… Sve varijante! Za rejv treba biti u malo boljoj formi, a za stejdž moraš da imaš životno iskustvo.

Foto: Facebook.com/ KSET
Foto: facebook.com/KSET

Kako anđeli postaju drolje?

Postaju tako što usavršavaju sebe ili još boljom metodom, tako što se samounište i počnu sve ispočetka.

Što je iz tvoje perspektive ono zbog čega te ljudi slušaju?

Hmm… Neki Faktor S koji baš ne mogu da definišem.

Zadnji put u Zagrebu si također nastupala u KSET-u. Kakva je bila publika, jesi li zadovoljna nastupom? Što očekuješ od nadolazećeg koncerta?

Kako da ne budem zadovoljna! Nas troje smo se baš divno proveli, publika je pevala sa nama, a to je najlepši osećaj!

Za kraj, podijeli s nama planove za dalje!

Planovi su uvek manje-više isti, uvek je to neka nova pesma ili priprema nastupa. Ne bi sad da grandiozno najavljujem, svakako biće puno iznenađenja.

Be social

Komentari