Film

Sherlock – Uvod u treću sezonu televizijskog remek djela

Foto: www.facebook.com/Sherlockology
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: www.facebook.com/Sherlockology
Foto: www.facebook.com/Sherlockology

Rijetko kome je ime Benedict Cumberbatch bilo poznato prije 25. srpnja 2010. godine. Iako iznimno talentiran, glumac nije pretjerano upadao u oči niti se isticao svojim sporednim ulogama u britanskim serijama i niskobudžetnim filmovima. Međutim, od najranijih dana njegove karijere, bilo je očito da voli mračne, kompleksne i duboke likove pa je još 2004. godine uspio uspješno utjeloviti jednog od najgenijalnijih umova današnjice, Stephena Hawkinga, u BBC-jevoj biografskoj adaptaciji znanstvenikova života, a Cumberbatchu je ta uloga donijela i BAFTA nominaciju za najboljeg glumca.  S vremenom, broj takvih nominacija će se samo umnožavati pa se glumac već danas može pohvaliti poduljim popisom nominacija za nagrade Oliver, Emmy, Golden Globe i mnoge druge.

Elementarno (postignuće), dragi Watsone

Ono što je dovelo do takvog razvoja njegove karijere upravo je događaj koji se zbio 25. srpnja 2010. Mini serija Sherlock premijerno se počela prikazivati u 21 sat po britanskom vremenu i niti pola sata kasnije, ime mladog glumca postalo je svjetski trend na Twitteru. Brojni oduševljeni gledatelji hvalili su njegovu interpretaciju najslavnijeg detektiva svih vremena u modernoj verziji koja ga smješta u 21. stoljeće. Dugogodišnji prijatelji i scenaristi, Steven Moffat i Mark Gatiss, dugo su vremena željeli napraviti seriju o omiljenom im fikcionalnom liku iz djetinjstva, ali su znali koliko je rizično toliko slavnu i kultnu britansku ikonu, kao što je Sherlock Holmes, transportirati u današnji svijet te mu umjesto lule i povećala u ruke staviti iPhone i kožni bič. Prije nego što se prva epizoda pojavila na malim ekranima, mnogi su mediji bili iznimno skeptični prema cijelom konceptu serije i ideji Sherlocka Holmesa kao modernog detektiva. Svima im se obilo u glavu jer ni kritičari ni gledatelji nisu mogli prestati hvaliti cijeli tim koji i dan danas stoji iza tog projekta. O tome koliko su gledatelji bili oduševljeni govori činjenica da je Sherlockov kaput, koji je postao njegov zaštitni znak, rasprodan nekoliko dana nakon prve epizode, a trenutno postoji i lista čekanja za sve koji žele isti model u vrijednosti od tisuću funta.

Foto: www.facebook.com/Sherlockology
Foto: www.facebook.com/Sherlockology

Nije teško zaključiti zašto je ovaj lik toliko obožavan, pogotovo u Cumberbatchovoj verziji: mračan, ali iznimno inteligentan anti-heroj koji okolinu doživljava dosadnom jer uspijeva predvidjeti reakcije, događaje i postupke prije nego što do njih uopće dođe, a neočekivani zapleti i karizmatični negativci te britki stil pisanja, uvlače se pod kožu već u prvim minutama serije. London kroz oči Sherlocka i njegova najboljeg prijatelja i kolege, doktora Johna Watsona, kojeg utjelovljuje Martin Freeman, nikad nije djelovao toliko intrigantno i tajanstveno – gotovo poput igrališta koje im služi da bi pobijedili u igri nadmudrivanja najvećih svjetskih kriminalnih umova. Freemanov Watson odlično balansira kompliciranom Sherlocku i unosi laganiju notu u odnos detektivskog dvojca te se puno lakše poistovjetiti s njim nego egoističnim i često bahatim Holmesom. Komunikacija između te dvojice likova otkriva kemiju kakvu rijetko koji glumački dvojac ima, čak i nakon dugogodišnje suradnje. S Freemanom i Cumberbatchom to je očito kliknulo od prvog trena. Od prve do zadnje epizode, a trenutno ih ima šest, njihovo prijateljstvo se produbljuje i Watson uspijeva smekšati tu grubu i tamnu površinu koju je Sherlock tako dugo gradio.

Velika igra

Osim neviđeno zanimljivog prijateljstva dvojice glavnih likova, ono što uvijek iznova osvaja gledatelje jest način na koji scenaristi spajaju originalne priče iz viktorijanskog Londona s današnjim modernim svijetom u kojem Holmes živi i radi. Doktor Watson piše blog, Sherlock ima svoju web stranicu i ne odvaja se od mobitela, a informacije prikuplja potkupljujući londonske beskućnike. Fascinira i način unošenja novih likova, poput Andersona, kojeg Holmes ne može podnijeti, a primoran je s njime raditi na pojedinim slučajevima, kao i lik poručnice Sally Donovan koje nema nijednu lijepu riječ za glavnog junaka serije. Tu je i Molly Hooper, sramežljiva asistentica u laboratoriju patologije vrlo vidno zaljubljena u Holmesa što ovaj još vidnije ignorira. Interakcija tih novih likova s onima iz Doyleovih originalnih priča o Sherlocku Holmesu pruža izvrsnu dinamiku seriji i uspješno povezuje novu adaptaciju s klasičnim djelima. Od Irene Adler i Jima Moriartyja do gospođe Hudson i Mycrofta Holmesa, Sherlockova brata i jednog od omiljenih likova fanovima serije, Moffat i Gatiss su uspjeli stvoriti fenomen i podići razinu očekivanja do maksimuma.

Foto: www.facebook.com/Sherlockology
Foto: www.facebook.com/Sherlockology

Hajka koja se odavno stvorila oko serije ne jenjava iako su prošle čak dvije godine otkako je druga sezona prikazana. U međuvremenu su i Cumberbatch i Freeman bili zaposleni jer su se redatelji otimali za njih, gurajući im svoje scenarije u ruke. Oba su glumca dobila priliku pokazati svoje glumačko umijeće u Jacksonovom Hobitu: Freeman kao Bilbo Baggins, a Cumberbatch kao zmaj Smaug. Tu su još i Star Trek: Into Darkness u kojem se pojavljuje kao glavni negativac John Harrison, The Fifth Estate i uloga Juliana Assangea te u The Imitation Game kao Alan Turing – matematički genijalac koji je dešifrirao nacističke kodove u vrijeme Drugog svjetskog rata i kojeg je engleska kraljica nedavno posthumno pomilovala jer je svojedobno osuđen zbog homoseksualnosti. Za razliku od Cumberbatcha, Freeman ipak nije imao vremena natrpati si životopis tolikim filmova jer je većinu vremena proveo na Novom Zelandu bježeći od orkova.

Novosti na adresi 221b Baker Street

Sad je pred njima treća sezona Sherlocka. Prva epizoda izlazi sutra i nakon toliko dugo čekanja, obožavatelji će konačno saznati odgovor na pitanje zbog kojeg su čupali kosu i tražili lijek protiv nesanice uzrokovane nastojanjem da otkriju – kako je Sherlock Holmes lažirao svoju smrt i „preživio“ pad s vrha zgrade? Cliffhanger kojim je završila posljednja sezona konačno će biti razriješen u prvoj epizodi nove sezone nazvane The Empy Hearse koja će biti adaptirana i moderna verzija Doyleove originalne priče The Adventure of the Empty House. Za scenarij je zaslužan Mark Gatiss, a režirao je Jeremy Lovering. Novost u seriji je da se pojavljuje još jedan lik iz originalne priče o slavnom detektivu kojem su scenaristi također pristupili s nešto suvremenije strane. Riječ je o Mary Morstan, zaručnici Johna Watsona, koju utjelovljuje Amanda Abbington, dugogodišnja partnerica Martina Freemana. Time je par dobio priliku da kemiju koju ima izvan seta pokaže i pred kamerama. Iz promotivnih slika očito je da će Mary od zaručnice postati i supruga vojnog doktora Watsona i to u drugoj epizodi The Sign of the Four. Zadnja epizoda treće sezone emitirat će se 12. siječnja, 2014. te će vrlo vjerojatno ponovno slomiti mnoga srca novim i neizvjesnim cliffhangerom, ali i činjenicom da sam naziv epizode, His Last Vow, sugerira tragičan kraj po kojima je serija sad već i poznata. Također, upoznat ćemo Holmesova dosad najopasnijeg neprijatelja, Charlesa Augustusa Magnussena kojeg glumi Danac Lars Mikkelsen. Dok smo se u prve dvije sezone imali prilike zgražati nad kriminalnim djelima karizmatičnog Napoleona zločina, Jimom Moriartyjem u fenomenalnoj izvedbi mladog irskog glumca Andrewa Scotta, nagrađenog nagradom BAFTA za tu ulogu, sada ćemo vidjeti kako se Holmes nosi s nekim tko ne drži cijelu Britaniju u šaci, već cijeli svijet.

Foto: www.facebook.com/Sherlockology
Foto: www.facebook.com/Sherlockology

Preko sedamdeset glumaca utjelovilo je ovog slavnog detektiva i to u više od dvjesto filmova, serija i kazališnih predstava, ali rijetko koji je uzrokovao globalnu pomamu kao BBC-jev Sherlock. Arthur Conan Doyle, škotski književnik koji je napisao priče o ovom legendarnom liku, s vremenom ga je zamrzio jer su ga ljudi prepoznavali samo kao stvoritelja tog tajanstvenog privatnog istražitelja. Danas, kad je ukupna prodaja djela o Sherlocku Holmesu među najvećima u svijetu, a broj obožavatelja je veći nego ikad, jadni se Doyle vjerojatno prevrće u grobu i proklinje dan kad je uzeo nalivpero u ruke i krenuo pisati. S druge strane, Moffat i Gatiss zadovoljno trljaju ruke i tapšaju Cumberbatcha i Freemana po ramenu, zagonetno se smješkajući obožavateljima koji se nikako ne mogu zasititi ove serije.

Be social

Komentari