Vizart

“Smiješna strana horora”: Izložba koja će vas zabaviti i nasmijati

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Vampiri, duhovi, vješala, giljotine pa i smrt koja kuca na vrata sa svojom kosom, sve to na jednom mjestu – u Klovićevim dvorima. To i mnogo više od toga nudi 18. međunarodna izložba karikature čija je ovogodišnja tema Smiješna strana horora. Temu je na otvorenju prokomentirao Davorin Trgovčić, predsjednik Hrvatskog društva karikaturista, rekavši kako se tema možda čini suženom i upućuje kako će se izložba baviti vampirima i sličnim, no naglašava kako mnogi autori rade odmak od toga i bave se drugačijom vrstom horora, onim našim svakodnevnim hororom društvenih zbivanja i odnosa. Na kraju su takvi radovi i odnijeli nagrade: Ray Costa prvu za svoju “hitlerovsku” temu, Frano Cebalo drugu sa svojim gladnim morskim psom, a treću Mikhail Zlatkovsky sa zaglavljenim likom u međunožju pukotine nastale u zemji.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Mi smo izložbu posjetili ovaj tjedan i nakon nje porazgovarali s predsjednikom Ocjenjivačkog suda, Franom Dulibićem, povjesničarem umjetnosti i predavačem na Odsjeku za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Za Ziher, profesor Dulibić kaže kako je zadovoljan pristiglim radovima iako smatra da je u određenoj mjeri većina radova crtački amaterska. Naglasak je na ideji, dok je ona likovna strana ipak pomalo u drugom planu. Dulibić podsjeća na vrijeme kad su karikature crtali akademski obrazovani likovni umjetnici, posebice na prijelazu 19. u 20. stoljeće.  No danas, novine kao osnovni medij za prenošenje karikature polako izumiru, a prostor u njima rezerviran za karikaturu u većini je slučajeva odavno zamijenjen oglasima koji donose profit. Jednostavno je takva kilma koja karikaturi ne odgovara. Iz tog razloga, kaže, ovakve izložbe koje se održavaju i u drugim zemljama funkcioniraju kao rezervati za preživljavanje onih koji se karikaturom još uvijek bave.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Takvih još itekako ima sudeći po 845 radova koji su pristigli, od kojih je izloženo njih devedesetak. Mi vam donosimo nekoliko naših favorita, a pobjedničke radove možete pogledati na stranicama Hrvatskog društva karikaturista. Vrijedi vidjeti i one ostale koji su u foajeu Klovićevih dvora izloženi još danas i sutra. Lijepo je vrijeme, idealno za šetnju Gornjim gradom, pa eto prijedloga što posjetiti usput. Iako se radi o hororu teško da će ova izložba ikoga preplašiti, ali nasmijati svakako. A za karikaturu uvijek vrijedi isto: smiješno je jer je istinito.

Be social

Komentari