nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
1. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled što je novih naslova u kinu u friško načetom mjesecu.

Vizart

Snoviti Sankt Peterburg na izložbi u Klovićevim dvorima

Sankt Peterburg
Foto: Ziher.hr/Monika Bračević
Vrijeme čitanja: 2 minute

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe Rusija: život, mjesta i trenutci u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva dijelove skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

Katedrala sv. Izaka u Sankt Peterburgu izgrađena je u klasicističkom stilu prema projektu francuskog arhitekta Augusta Montferranda. Posvećena je 1858. godine, a danas je istovremeno i crkva i muzej. Četvrta je po veličini u svijetu i Rusi će se uvijek rado pohvaliti kako stoji uz bok arhitektonskim remek-djelima poput katedrale sv. Petra u Rimu, sv. Pavla u Londonu i sv. Marije u Firenci. Pozlaćena kupola vidljiva je iz gotovo svakog dijela grada i tako, osim vizualnog, predstavlja i jedan od ključnih vjerskih punktova grada.

Foto: Ziher.hr/Monika Bračević
Foto: Ziher.hr/Monika Bračević

“Anđeoska perspektiva”

Na balustradi katedrale počivaju 24 brončana anđela koji danonoćno promatraju grad. Njihov pogled inspirirao je Eugenija Mohoreva za seriju umjetničkih fotografija na izložbi. U predgovoru izložbe stoji kako će posjetitelji vidjeti odraz arhitekture Sjeverne Prijestolnice u objektivu kamere te harmoniju grada i mističnog simbolizma ruske poezije Srebrnog doba. To je svakako točno. S katedrale se otvara pogled na povijesnu jezgru grada kojom protječe rijeka Neva, dok je naš pogled djelomice uvjetovan pogledom skulptura anđela. Štoviše, možda je odmah u prvoj prostoriji postavljena fotografija lica anđela kako bismo metaforički preuzeli njegov vid, odnosno perspektivu.

Anđeli su mirni, spokojni i dostojanstveni. Prate život Sankt Peterburga u jednom bezvremenskom pogledu. Iz njihove perspektive vidimo najpoznatije građevine u gradu, od Zimskog dvorca do katedrale sv. Petra i Pavla, što istovremeno omogućuje iščitavanje različitih povijesno-umjetničkih stilova u arhitekturi grada. Najljepše fotografije prikazuju kako prve jutarnje zrake i mjesečeva svjetlost kupaju grad. Posebno su istaknute dvije veličanstvene katedrale: katedrala Trojstva i njene kupole s motivom zvjezdanog neba te Smolny katedrala koja okružuje tajanstvena maglica. Čitav dojam o poetičnosti grada pojačavaju izvorni citati Puškina, Turgenjeva i Antsiferova.

Foto: Ziher.hr/Monika Bračević
Foto: Ziher.hr/Monika Bračević

Portret snovitog grada koji spava

Na izložbi se prikazuje i kratki film koji se nastavlja na viziju grada kakvu stvaraju fotografije. Romantična, bajkovita i gotovo blažena slika jednog grada. Njena arhitektura, tek s ponekim zalutalim pojedincem ili prijevoznim sredstvom na fotografiji, skriva unutarnji život. Ljudi koji su, u konačnici, žila kucavica svakog grada i ono što mu udahnjuje život, ostaju skriveni daleko od naših pogleda. Eugenije Mohorev portretirao je Sankt Peterburg kao snoviti grad koji spava.

Ova izložba, osim što veliča ljepote i posebnosti jednoga grada, nudi mogućnost bijega u idealizirani svijet Rusije koji ne poznaje društvenu stvarnost. Ako je upravo to ono što želite, „pobjegnite“ na izložbu Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka u Klovićeve dvore do 13. studenog.


(Visited 227 times, 1 visits today)
Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari