nova glazba
21. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Film

SPACE JAM: NOVA LEGENDA: Simpatično, vedro, opuštajuće, dinamično

Vrijeme čitanja: 4 minute

“Kaj te muči, Njofra?”, “Mislim da sam vidio mica macu” ili “To je sve, narode” tek su neke od poznatih izjava iz animiranog serijala “Looney Tunes” koji su mnoge generacije pratile na ranojutarnjem programu svojeg televizijskog prijenosnika prateći avanture likova Zekoslava Mrkve, mačka Silvestra i žutog kanarinca Čičija, Patka Darka, Marsovca Marvina, Tasmanijskog vraga i mnogih drugih. Serijal je to koji je trajao, u periodu između 1930. i 1969. godine, a koja je uz Merrie Melodies smatrana hvalevrijednim uspjehom Zlatnog doba američke animacije. Dugo iščekivani nastavak mega popularnog prvijenca “Space Jam” iz 1996. godine, koji je ujedno bio i prva živopisna ekranizacija likova iz Looney Tunesa, ali ne i posljednja (svakako ne treba izostaviti Looney Tunes: Ponovo u akciji iz 2003. godine s Brendanom Fraserom, Jennom Elfman i Steveom Martinom u naslovnim ulogama koji je kritički potpuno podbacio te kod gledatelja i promptno ostao zaboravljen), sada je pod nazivom “Space Jam: Nova legenda” napokon stigao u kina .

Sami narativ lako je razumljiv i adaptiran za gledatelje svih uzrasta, ponajviše onih najmlađih te strukturalno, odnosno fabularno iznimno sličan svojem prethodniku. U centru zbivanja ponovo je globalno poznat košarkaš, ovoga puta LeBron James (Michael Jordan je bio protagonist u prvome “Space Jamu”) i njegov sin Dom (Cedric Joe) čiji su primordijalan interes video igrice umjesto košarke, što njegovom ocu teško pada.

space jam
Foto: YouTube screenshot

Unatoč očevim dobrim namjerama, njegov sin inzistira da se bavi onime što ga zanima, a to je svijet video igara i njihovo stvaranje, konzumiranje i puštanje na tržište za razliku od drugog sina Dariusa (Ceyair J Wright) koji prati očeve stope. LeBron brzo dobiva poziv od Warner Brosa radi dogovora za suradnju na najnovijem filmu samo da bi promptno bio uvučen u virtualni svijet skupa sa svojim sinom od strane AI-G-ja (Don Cheadle) koji traži odobrenje od svijeta. Artificijelni antagonist zarobljava LeBrona i Doma u svijetu tehnološko-filmskog predznaka i naređuje košarkašu da okupi vlastiti tim u univerzumu u kojemu se nalazi da bi se borio protiv AI-G-ovog tima.

Loše ocjene i nepotrebno stvaranje distance od gledanja filma

Film “Space Jam: Nova legenda” na planetarno validiranim filmskim stranicama poput IMDb-a i Rotten Tomatoesa dobio je vrlo loše ocjene kako od strane publike tako i kritičara. Gledano iz scenarističkog aspekta kao i tehničkog film definitivno podliježe mnogim negativnim stranputicama u smislu zaista neoriginalnog scenarija i konfuzne glavne radnje, a određene dubine kako u karakternom smislu tako i dijaloškom su odista neprepoznatljive.

Međutim, ovo zaista je film čija primordijalna svrha jest zabava i relaksacija i u tome nastavak “Space Jama” uspijeva. Može se reći da su producenti filma igrali na sigurno samim time što su znali da je dovoljno primamljivo staviti likove iz “Looney Tunesa” u film da bi gledatelji bili osvojeni, no teško je vjerojatno da su isti producenti radili nastavak prethodno mega popularnog filma da bi osvojili crvenih tepih i pokupili sve moguće filmske nagrade. LeBron James definitivno nije donio ništa u svoju ulogu što bi publiku natjeralo da zavoli njegov lik, no nije ni Michael Jordan pretjerano unio sebe u ulogu osim svoje karizme koja je prirodno dio njegove persone. Sama komparacija dvaju filmova iz ove kao i 1996. godine potpuno je nepotrebna jer nijedan nije realizacijski bio hvalevrijedan, ali su oba primjerka osigurala dobru zabavu.

space jam
Foto: YouTube screenshot

Warner Bros univerzum služi kao bogat libreto za dinamiku radnje

Također, izvrstan je dodatak činjenica da se radnja filma odvija u univerzumu Warner Bros predznaka i time su u film često upleteni mnogi različiti likovi iz drugih filmova spomenute kompanije, a koji se pojavljuju na tren oka. Tako, recimo u sceni gdje cijeli univerzum prati veliko košarkaško sučeljavanje, moguće je vidjeti klauna iz filma “Ono” (2017), likove iz obitelji Kremenko kao i obitelji Jetsons i Yogi medvjeda, Masku Jima Carreyja, Željeznog diva iz filma Željezni div (1999), King Konga i mnoge druge. U filmu se pojavljuje i nekoliko iznenađujućih notacijskih cameo uloga, kao i scena iz znamenitih filmova poput “Casablance”, “Austina Powersa”, “Harryja Pottera” i ostalih filmova koji su notacijski kontribuirali filmskoj umjetnosti i povijesti.

Modernizacija prvog nastavka jest izvrstan izlet za cijelu obitelj

U konkluziji, najnoviji nastavak “Space Jama”, koji se interpretira više kao film sam za sebe, simpatičan je uradak pogodan za ljetno opuštanje i obiteljsku zabavu. Iako realizacijski definitivno nije vrijedan posebne pohvale, svejedno se radi o uratku koji nije zaslužio bombardiranje lošim kritikama.

Prvenstveni razlog tomu je simpatična međusobna interakcija likova iz Looney Tunesa kao i ona s ostatkom Warner Brosov univerzuma te zgodna modernizacija prvog nastavka iz 1996. godine. Gledatelj ima osjećaj kao da, de facto, prati prvi nastavak u mnogo naprednijem obliku, no svejedno to ne ostavlja dojam ispraznosti ili monotonije koja bi mogla biti prejudicirana. Simpatični ambijent i dinamična radnja izvrsna su kombinacija za ljetno obiteljsko opuštanje u kinima!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

(Visited 349 times, 3 visits today)
Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari