Glazba

Špancirfest 2014: Varaždinci živnuli uz Blondie i Marija Kovača

Foto: spancirfest.com / Blondie
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: spancirfest.com / Blondie
Foto: spancirfest.com / Blondie

Ponedjeljak, 25. kolovoza, bio je rezerviran za najveće zvijezde ovogodišnjeg Špancirfesta – kultni njujorški bend Blondie. Prvoborci new wavea zasvirali su na pozornici uz Stari grad, a kao predgrupe nastupili su Malehookers i Psihomodo Pop. Prvi su nastupali relativno rano, pa sam njihov nastup propustio. Stigao sam na Stari grad u 20:30, kada su Psihomodo Pop započeli svoj jednosatni set preplavljen hitovima iz cijele karijere.

Zvuk je bio dobar, bend je bio raspoložen, a Gobac se, poput pravog frontmena, neprekidno trudio zabavljati publiku, koja je nekako bila mrtva. I večer prije, na 2Cellos, publika se doimala pasivnom, pa se pitam, što je to s varaždinskom publikom? Ili je problem u izvođačima?

Foto: spancirfest.com / Psihomodo Pop
Foto: spancirfest.com / Psihomodo Pop

Ne bih rekao da je ovo drugo, onaj raspoloženi dio publike mogao je istinski uživati i zabavljati se uz Psihomodo Pop. Oni koji ne vole Psihomodo, već su čekali Blondie, mogli su se zabavljati pogađanjem iz kojih su sve pjesama Psihomodovci posudili „svoje“ riffove. Oni maštovitiji mogli su se čak praviti da su na koncertu Ramonesa, iako je tu bilo i Metallice, Sex Pistolsa i drugih. Psihomodo Pop su prvenstveno zabavljači i nakon 30 godina karijere rade to na veoma profesionalnoj razini, iako još uvijek imaju onaj zajebantski žar s početka karijere. No, istovremeno, da Psihomodo Pop nikada nije ni postojao, ne bi bilo nikakve razlike u povijesti glazbe.

Blondie su na stage stigli oko 22 sata te sat i pol dugi koncert započeli s jednim od najvećih hitova, One way or another, s kojim se konačno razbudila i publika. Od šestorke na stageu, troje su originalni članovi, bubnjar Clem Burke, gitarist Chris Stein i neponovljiva Debbie Harry. Basist Leigh Foxx pridružio im se kada su se ponovno okupili 1997. godine, a zadnjih godina s njima sviraju i klavijaturist Matt Katz-Bohen i gitarist Tommy Kessler. Naravno, u cijeloj je priči najbitnija Debbie, za koju nitko ne bi rekao da ima 69 godina. Vokal joj nema veliki kapacitet, ali i dalje dobro pjeva, samo što je u odnosu na ostatak benda bila pretiha, no to nije njezina greška, to je trebao tonac popraviti. Doduše, mirna je na pozornici, nije ni približno energična kao što je to Mick Jagger, ali je veoma šarmantna.

Foto: spancirfest.com / Blondie
Foto: spancirfest.com / Blondie

Setlista je bila složena po principu par hitova – par novih stvari, a hitova Blondie imaju na bacanje. Najbolje je što ih svi znaju, i mlađi posjetioci, iako je većina njih nastala prije više od tri desetljeća. U koncertnoj izvedbi, nove pjesme su se fino uklopile sa starijim repertoarom, iako novi studijski albumi nisu pretjerano upečatljivi.  No, nakon toliko duge karijere i uz takvu diskografiju, to nije niti bitno, važno je samo da su fanovi dobili priliku vidjeti Debbie i ekipu uživo, zapjevati s njima legendarne pjesme poput Call Me, Heart of Glass, The tide is high ili Maria, i dobro se zabaviti uz, vjerojatno, oproštajnu turneju benda.

Za after je na Arena pozornici bio zadužen poznati kazališni redatelj Mario Kovač, koji se svake godine vraća na Špancirfest u ulozi DJ-a te uvijek privuče puno ljudi, kao što je bilo i jučer. Njegov je miks svih mogućih žanrova i nemogućih kombinacija zadržao velik broj prisutnih sve dok se nije razdanilo. Danas i iduća dva dana pozornica uz Stari grad i Arena stage odmaraju, a zainteresirani špancireri mogu uživati u bogatom uličnom programu, koncertima na Stančiću i predstavama Ritina škola i Sladoled u Županijskoj palači.

Be social

Komentari